Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi, anunț privind tăierea salariilor și suprimarea voucherelor: „Scrie în PNRR”
Info

Marius-Constantin Budăi, anunț privind tăierea salariilor și suprimarea voucherelor: „Scrie în PNRR”

Marius Budăi, Sursă foto: capital.ro
Sursă foto: capital.ro

Bugetul de stat afectează în prezent economia țării în ansamblu. În România există un dezechilibru bugetar semnificativ. Acest deficit poate fi cauzat de o serie de variabile, inclusiv de o scădere a încasărilor bugetare. Prin utilizarea unor tehnici temporare, oficialii au dezvoltat tactici pentru a spori cantitatea de bani care ajunge la stat.

Guvernul încearcă să reducă acest deficit bugetar printr-o serie de măsuri cu scopul de a ajuta România să atingă stabilitatea economică și sustenabilitatea financiară. Cetățenii, care vor fi afectați de aceste inițiative, sunt îngrijorați de acțiunile Guvernului. Zvonurile privind potențiale tăieri de salarii ale bugetarilor sau suprimarea voucherelor i-au îngrijorat și alarmat pe români.

Cetățenii nu vor fi afectați

Ministrul Muncii, Marius Budăi a explicat că aceste temeri nu sunt reale, iar statul nu va aduce efecte negative asupra cetățenilor. Ideea de a genera economii bugetare pe spatele cetățenilor României este respinsă conform ministrului, care mai precizează că „PSD nu s-a legat niciodată de vreo tăiere de venituri”.

Într-o conferință de presă susținută la Ploiești, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca angajații din sectorul public să nu primească prime care să depășească 20% din salariu. Cu toate acestea, el a adăugat că noua lege a salarizării nu prevede „în niciun caz” o reducere a salariilor pentru bugetari. „Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă”, a declarat Marius Budăi.

Totodată, ministrul a fost întrebat dacă vor fi reduse indemnizațiile pentru persoanele care lucrează în sectorul public și care câștigă mai mult decât președintele țării. Marius-Constantin Budăi a explicat că în cadrul coaliției nu s-a discutat despre acest aspect. „Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, dar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un Guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a explicat ministrul Muncii.

Nu se renunță la vouchere

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a fost întrebat dacă va fi necesară anularea voucherelor de vacanță sau a altor avantaje pentru a gestiona deficitul bugetar. Marius-Constantin Budăi a răspuns: „Exclus!”. Acesta a semnalat că PSD nu a realizat nicio tăiere de salariu și își va păstra acest obicei. De asemenea, ministrul a explicat care va fi acest proces de economisire, la nivel de ministere.

Marius Budăi a semnalat că acest pachete de beneficii, format din vouchere și tichete sociale reprezintă „o linie roșie” peste care nu se va putea trece. „De PSD nu s-a legat niciodată vreo tăiere de venituri şi nu ne vom schimba obiceiul începând de anul ăsta, sub nicio formă. Am spus foarte clar că o strângere a şurubului trebuie şi din partea statului, din solidaritate pentru cetăţeni. Şi atunci, la Ministerul Muncii, deja de ieri  am semnat un ordin şi am redus cu 20% şi în unele locuri chiar cu 30% consumul de combustibil, studiem foarte bine şi am cerut agenţiilor din subordine ca acele achiziţii de bunuri şi servicii care mai suportă amânare, să fie amânate dacă se poate , dar nicidecum pe spinarea cetăţenilor României”, a afirmat ministrul Muncii, conform Romania TV .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.