Infofinanciar > Lumea la zi > Primul stat membru care se opune! „Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o eroare”
Lumea la zi

Primul stat membru care se opune! „Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o eroare”

NATO
Credit imagine: thejapantimes.com

A apărut și prima reacție cu privire la aderarea Finlandei și a Suediei la NATO. Președintele Turciei, Tayyip Erdogan și-a expirmat dezacordul cu privire la cele două state și intrarea lor în alianță.

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „eroare”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Şeful statului turc a explicat în faţa presei că „nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei”, acuzând Suedia şi Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

„Nu avem un aviz pozitiv”, a insistat el.

„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

„În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.

Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

De la începutul crizei şi apoi de la invazia rusă din Ucraina, Ankara a făcut tot posibilul pentru a menţine relaţii bune cu cele două ţări, de care economia sa depinde puternic.

Turcia, unul dintre pionierii NATO

Turcia este unul dintre pioenierii NATO la nIvel mondial. Țara condusă de Erdogan este membră a alianței încă din anul 1952, iar cuvântul lor este unul care cântărește suficient.

Aceștia au fost chiar felicitați de secretarul general NATO pentru înplinirea a 70 de ani de la aderare. Ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a fost cel care a primit uralele din partea oficialului NATO.

Hulusi Akar a participat la sesiunile organizate în cadrul reuniunii și a avut întâlniri bilaterale. Oficialul s-a întâlnit și cu secretarul general al NATO Stoltenberg.

La sfârșitul întâlnirii Jens Stoltenberg l-a felicitat pe ministrul Akar