Infofinanciar > Info > Rubla merge înainte, războiul rămâne! Este moneda cu cea mai mare creștere din lume de la începutul anului
Info

Rubla merge înainte, războiul rămâne! Este moneda cu cea mai mare creștere din lume de la începutul anului

rubla - sursa foto - economedia.ro
Sursa foto - economedia.ro

Deși situația dintre Rusia și Ucraina este foarte tensionată, moneda de la Moscova se bucură de o creștere foarte mare. Rubla, conform agenției Bloomberg are cel mai ridicat nivel de randament din acest an. Moneda Rusiei a reluat miercuri „victoriile” contra dolarului după ce, timp de două zile, bursa de la Moscova a fost inactivă cu motivul sărbătoriri Zilei Victoriei.

Moneda de la Moscova depășește creșterea dolarului din Statele Unite ale Americii cu 11% de la începutul anului, trecând și peste realul din Brazilia, care deja era într-o ascensiune cu 9% mai mare decât a monedei americane. Acest câștig se datorează măsurilor pe care guvernul din Rusia le-a adoptat ca să apere rubla de efectele sancțiunilor de ordin istoric pe care Occidentul și alte țări din lume le-au impus.

În afară de măsurile care au fost dispuse pe plan intern, Rusia și-a obligat exportatorii să convertească 80% din câștig în ruble, cerând și ca petrolul și gazele rusești să fie plătite în aceeași monedă, respectiv rubla.

Parcursul monedei din Rusia în acest an

La finalul lunii februarie, moneda Rusiei a ajuns pragul minim istoric. La câteva zile după ce Kremlinul a declanșat invazia din Ucraina și a fost anuțat primul val de sancțiuni venite din Occident, rubla a reajuns la situația de dinaintea războiului pe data de 31 martie.

Când a început luna mai, trupele de ocupație din Rusia au început să facă obligatorie utilizarei rublei în orașul Herson, din partea de sud a Ucrainei, dar și în alte zone pe care le-au ocupat.

Analiștii financiari nu cred în consolidarea monedei din Rusia. Motivul este acela că mulți brokeri au supravegheat procesul de tranzacționare a rublei, deoarece valoarea artificială care a apărut în urma măsurilor de control impuse de Moscova indică faptul că această monedă nu se poate vinde sau cumpăra la prețurile ei reale.

Aceeași specialiști subliniază faptul că evoluția rublei este una ironică. Randamentul rublei este unul extrem de bun în această perioadă de război, culmea că și alte state au folosit măsuri de control ale capitalului identice și nu au avut sub nicio formă rezultate atât de bune.

Două exemple de astfel de state sunt Turcia și Argentina. În aceste țări au fost încercate măsuri asemănătoare pentru că în ultimii ani monedele lor s-au confruntat cu deprecieri severe. Totuși, procedurile nu au ajutat deloc aceste state, lira și peso ajungând la praguri minime istorice, iar situația nu s-a îmbunătățit deloc.