Infofinanciar > Lumea la zi > Nici gând să se încheie războiul din Ucraina. Ce arme noi primește armata lui Zelinski și de la cine
Lumea la zi

Nici gând să se încheie războiul din Ucraina. Ce arme noi primește armata lui Zelinski și de la cine

lansare-rachete-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

O nouă etapă de înarmare a Ucrainei este în plină desfășurare, ceea ce face să scadă tot mai mult speranța încheierii conflictului armat. Marea Britanie trimite și ea sisteme lansatoare de rachete, alături de SUA, iar Germania va livra sisteme defensive sol-aer.

Marea Britanie va trimite lansatoare M270, capabile să atingă ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri, după ce SUA au hotărât zilele precedente să trimită Ucrainei sistemele Himars M142 de lansatoare multiple de rachete. Militarii ucraineni vor fi instruiți în Regatul Unit să manevreze lansatoarele de rachete, astfel încât utilizarea acestora să aibă eficiență maximă.

„Marea Britanie este alături de Ucraina și și-a asumat un rol de lider în furnizarea de arme esențiale, de care eroicele forțe ucrainene au nevoie pentru a-și apăra țara. Pe măsură ce tactica rușilor se schimbă, trebuie să se schimbe și sprijinul nostru pentru Ucraina. Aceste sisteme lansatoare de rachete multiple cu capabilitate ridicată le vor permite prietenilor noștri ucraineni să se apere mai bine împotriva artileriei ruse cu rază lungă, utilizată brutal de forțele lui Putin pentru a rade orașe de pe fața pământului”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Germania va livra sisteme defensive sol-aer

După nenumărate critici venite din partea partidelor de opoziție, dar și a multiplelor solicitări venite din partea Ucrainei, cancelarul Olaf Scholz s-a adresat, miercuri, legislativului german și a anunțat că guvernul său va livra Ucrainei sisteme defensive sol-aer cu rază medie, IRIS-T. Acestea vor permite armatei ucrainene să apere orașe mari de atacurile lansate de ruși din aer și ar trebui să ajungă în țara vecină în următoarele săptămâni.

IRIS-T se ghidează pe baza emisiei de radiații infraroșii a țintei și este capabilă să doboare avioane, elicoptere, rachete de croazieră, rachete aer-sol, rachete anti-navă, rachete antiradar și rachete de calibru mare. Viteza maximă atinsă este de trei ori viteza sunetului. Olaf Scholz a menționat că lansatoarele de rachete nu vor putea lovi teritoriul Rusiei. El a promis, de asemenea, Kievului un radar de urmărire care poate detecta tirurile de artilerie efectuate cu obuziere, mortiere și rachete.