Infofinanciar > Lumea la zi > Primele declarații din partea Rusiei după ce Zelenki a exclus orice negociere cu Putin! „Așteptăm viitorul președinte al Ucrainei”
Lumea la zi

Primele declarații din partea Rusiei după ce Zelenki a exclus orice negociere cu Putin! „Așteptăm viitorul președinte al Ucrainei”

observatornews.ro
FOTO: observatornews.ro

Documentul semnat de Zelenski, în cursul zilei de marți prin care anunță eliminarea oricărei forme de dialog cu președintele Vladimir Putin, dar nu și cu Rusia, nu a fost trecut cu vederea de Kremlin.

Decretul este datat vineri 30 septembrie, zi în care președintele rus a semnat decretul de anexare ilegală a celor patru regiuni uncrainene, ocupate parțial de trupele Moscovei: Donețk, Lugansk, Herson, și Zaporojie. În cursul zilei de marți marși a oferit replica președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia nu deține complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o

„Fie așteptăm o schimbare în poziția actualului președinte, fie așteptăm viitorul președinte al Ucrainei, care își va schimba poziția în interesul poporului ucrainean”. Dmitri Peskov a subliniat faptul că Rusia a optat pentru o rezolvare pașnică a conflictului înaintea lansării „Operațiunii Speciale de Eliberare”, la care a mai adăugat că „este nevoie de două părți pentru a negocia” potrivit CNN.

Declarația lui Peskov vine la scurt timp după votul unanim dat luni și marți în Duma de Stat, pentru anexarea celor patru regiuni ucrainene. Institutul de război: Rusia nu deține complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o. Potrivit unei analize înteprinsă de Studiul Războiului (ISW), citată de CNN relevă situația frontului la data de 30 septembrie, moment la care Rusia nu controla în totalitate niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o Vladimir Putin.

În doar trei patru zile lucrurile s-au înrăutățit pentru trupele lui Vladimir Putin care s-au retras din orașul strategic Liman, aflat în regiunea Donețk. Institutul de Război de la Washington anunța la 30 septembrie că Federația Rusă controla 99,7% din regiunea Lugansk, 82,5% din regiunea Herson, 71,5% din regiunea Zaporojie, unde este și centrala nuclaeară vizitată în septembrie de AIEA, și 56,8% din regiunea Donețk.

Putin poate rămâne la conducerea Rusiei până în 2036

Cetățenii din zonele ocupate de ruși au la dispoziție o lună pentru a-și obține cetățenia rusă. O declarație a fost făcută de vice-ministrul rus de externe Evgheni Ivanov ” „La fel cum s-a întâmplat în Crimeea: în decurs de o lună trebuie să decidă, să facă o alegere”, a spus Ivanov, adăugând că în teritoriile anexate eliberarea documentelor va fi „accelerate” potrivit CNN.

Președintele rus Vladimir Putin, urma să semneze în cursul zilei de marți legile privind anexarea ilegală, potrivit Dreptului Internațional și nerecunoscută pe plan mondial a celor patru regiuni ucrainene: autoproclamatele republici populare Lugansk și Donețk și regiunile din Herson și Zaporojie. Potrivit legislației ruse, semnarea documentelor, de către Putin, este ultimul pas al procesului de anexare.

Putin, pe poziții

În altă ordine de idei, Vladimir Putin are toate șansele să râmână la Kremlin până în 2036. Odată ce anexarea a fost finalizată, Kievul a reușit să ofere contreofensiva și să cucerească orașul Liman din regiunea estică Donețk și au penetrat defensive rusă în din zonele ocupate din sudul Ucrainei, potrivit antena3.ro

Pe de altă parte, câștigurile militare ale Kievului au suscitat temerea că Moscova se va răzbuna recurgând la un utilizarea armelor neconvenționale.

Președintele rus va îndeplini 70 de ani în această săptămână și este stăpân peste politica rusă din de mai bine de două decenii iar potrivit prerogativelor constituționale Putin mai poate candida încă de două ori, având toate șansele de a rămâne la putere până în 2036.