Infofinanciar > Lumea la zi > Prigojin postează primul mesaj din exil: „Scopul marșului a fost de a evita distrugerea Wagner”
Lumea la zi

Prigojin postează primul mesaj din exil: „Scopul marșului a fost de a evita distrugerea Wagner”

rusia wagner telegraph.com
sursa foto telegraph.com

Rebeliunea grupului Wagner de mercenari ruși a reprezentat un subiect extrem de important pentru întreaga lume și a fost urmărit de autoritățile multor state. Acest conflict intern al Rusiei a fost subiect principal de discuție la nivelul presei. Dar, odată cu încetarea rebeliunii temutului grup și încheierea unui acord cu liderul lor, Evgheni Prigozhin nu a mai făcut declarații prin celebrele sale filmări.

Dar, pentru prima dată de la încetarea revoltei liderul Wagner, Evgheni Prigozhin, a postat un mesaj audio de 11 minute în care spune că nimeni nu a fost de acord să semneze un contract cu Ministerul Apărării și că firma sa de mercenari era obligată să își înceteze existența la 1 iulie. Acesta a abordat diferite subiecte importante pentru întreaga rebeliune.

Mesajul liderului Wagner

Vorbind despre condițiile acordului care ar fi fost încheiat pentru a pune capăt rebeliunii Wagner în weekend, Prigozhin susține că grupul a fost „categoric împotriva deciziei de a închide grupul Wagner la 1 iulie 2023 și de a o încorpora în Ministerul Apărării”. Comandanții au refuzat să accepte cererea de a semna contracte cu Ministerul rus al Apărării, adaugă el. În schimb, acesta susține că aproximativ 30 dintre oamenii săi „au fost uciși de atacurile rusești”.  Prigozhin spune, de asemenea, că liderul belarus Alexander Lukașenko a jucat un rol în afacere, afirmând că Lukașenko „și-a întins mâna și s-a oferit să găsească modalități prin care Wagner să-și continue activitatea în mod legal”, fără a oferi mai multe detalii.

În special, Prigozhin nu a dezvăluit unde se afla în mesajul video pe care l-a împărtășit pe Telegram. S-a raportat că, o parte a înțelegerii a constat în faptul că Prigozhin a fost de acord să meargă în Belarus. Liderul grupării spune că nu a mărșăluit pentru a răsturna conducerea Rusiei. Evgheni Prigozhin a precizat că nu l-a vizat pe Putin atunci când a declarat că trupele sale vor mărșălui asupra Moscovei, spunând: „Nu am mărșăluit pentru a răsturna conducerea Rusiei”. În mesajul său audio de 11 minute, el spune: „Scopul marșului a fost de a evita distrugerea Wagner și de a cere socoteală oficialilor care, prin acțiunile lor neprofesionale, au comis un număr masiv de erori”. El spune că grupul Wagner regretă că „au fost nevoiți să lovească aviația rusă” și că s-au întors „pentru a evita vărsarea de sânge al soldaților ruși”.

„Am fost într-un marș pentru a ne demonstra protestul, nu pentru a răsturna guvernul.” a declarat Evgheni Prigozhin. Liderul mercenarilor spune că războiul din Ucraina s-ar fi încheiat mult mai repede sub conducerea lui Wagner. În mod caracteristic, Prigozhin a fost foarte critic la adresa forțelor de securitate ale Rusiei în ultimul său mesaj audio. El a declarat că marșul său de sâmbătă asupra Moscovei a dezvăluit „cele mai grave probleme de securitate din întreaga țară”, afirmând că unitățile sale au reușit să blocheze „toate unitățile militare rusești și aerodromurile din calea lor.”

Rebeliunea grupării de mercenari

Prigozhin susține că grupul de mercenari Wagner a avut sprijin în orașele prin care a trecut în timpul rebeliunii sale de scurtă durată. De asemenea, el susține că forțele sale au parcurs 780 km în marșul lor spre Moscova dinspre sud – o distanță echivalentă cu cea parcursă de forțele rusești la 24 februarie anul trecut (când au început invazia în Ucraina) de la granița ucraineană până la Kiev și apoi la Uzhgorod, un oraș din vestul îndepărtat al Ucrainei, la granița cu Ungaria și Slovacia. Acesta spune că, dacă forțe precum cele ale trupelor lui Wagner ar fi efectuat acel prim atac, „operațiunea militară specială din Ucraina” s-ar fi încheiat mult mai devreme.

Până astăzi, Putin nu fusese văzut în public de când rebeliunea wagneriană a fost încheiată sâmbătă seara. Anterior, el a apărut într-o înregistrare video în care se adresa unui forum de ingineri. Nu se cunoaște data originală a videoclipului și nici locul unde a fost înregistrat. Pe site-ul oficial al forumului, Putin nu figurează ca fiind printre invitați sau vorbitori. Se știe, de asemenea, că liderul rus a avut astăzi o convorbire telefonică cu președintele iranian, potrivit Kremlinului, astfel încât Putin și guvernul său dau impresia că își continuă activitatea ca de obicei. Între timp, premierul rus, Mihail Mișușin, a cerut cabinetului său să se unească pentru a-l proteja pe Putin, conform BBC .