Infofinanciar > Lumea la zi > Cine este cel care a declarat război Rusiei? Ce este Grupul Wagner
Lumea la zi

Cine este cel care a declarat război Rusiei? Ce este Grupul Wagner

Șeful Wagner, Evgeni Prigojin
Sursă foto: news.ro

Șeful mercenarilor se află în centrul conflictului intern tot mai mare din Rusia. Invazia Rusiei în Ucraina a fost împinsă în modul de criză în momentul în care liderul unui grup cheie al luptătorilor săi mercenari, Evgheni Prigojin, a declarat război conducerii militare a Rusiei.

Un lider mercenar de profil înalt, provocator, cu o înclinație pentru trollingul mijloacelor de comunicare, Prigozhin a condus implicarea grupului privat Wagner Group în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Istoria sa cu conducerea de la Moscova datează de zeci de ani.

Ce este Grupul Wagner?

Grupul Wagner este o organizație de mercenari militanți care au lucrat alături de armata rusă în timpul invaziei țării în Ucraina. Originile Grupului Wagner par să fie din 2014, când a izbucnit conflictul dintre Ucraina și Rusia cu privire la regiunea Crimeea. Prigozhin a declarat pe rețelele de socializare că a căutat să construiască un grup de luptători care să apere interesele rusești în regiune. Grupul a fost legat de conflictele din Libia, Siria și alte câteva țări africane.

Forța paramilitară a cunoscut o creștere explozivă în timpul războiului din Ucraina, zeci de mii de luptători aflându-se acum sub controlul său. În calitate de șef al Grupului Wagner pe tot parcursul conflictului, Prigozhin s-a confruntat frecvent cu liderii militari ruși. El a publicat videoclipuri care contrazic narațiunea rusă privind o operațiune militară fără probleme. El susține adesea că forțele sale au condus lupta în Ucraina, punând în același timp la îndoială competența armatei ruse. În luna mai, el a înregistrat un videoclip alături de cadavre în uniformă, înjurând liderii pentru lipsa de pregătire, scrie POLITICO.

Care este relația lui Prigozhin cu Putin?

Președintele rus Vladimir Putin și Prigozhin au același oraș natal, Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad). În timp ce Putin a trecut de la statutul de membru al KGB la cel de lider rus, Prigozhin a executat o pedeapsă cu închisoarea de un deceniu, începând din adolescență, înainte de a deschide un stand de hot-dog. El a început rapid să acumuleze influență în industria ospitalității înainte de a atrage atenția lui Putin. În momentul în care Putin a ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus, Prigozhin a ajutat la servirea dineurilor de stat – cum ar fi cel organizat în 2006 cu președintele de atunci George W. Bush – ceea ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin”.

Putin l-a ajutat pe Prigozhin să deschidă o fabrică de prânzuri școlare cu ajutorul unor împrumuturi generoase finanțate de stat. Prigozhin a deținut, de asemenea, cel puțin o parte din Concord Management and Consulting, firmă pe care oficialii Departamentului de Justiție au suspectat-o că a finanțat operațiuni de trolling online, pro-Trump, în timpul alegerilor din 2016.

De ce a făcut Prigozhin ceea ce tocmai a făcut?

Într-un videoclip critic postat vineri pe aplicația rusească de socializare Telegram, Prigozhin a criticat conducerea țării pentru că a început războiul și a spus că forțele ucrainene reușesc să respingă cu succes armata rusă. Conflictul a explodat mai târziu, vineri, când Prigozhin a afirmat că liderii militari ruși au ordonat lovituri asupra oamenilor săi, ucigând mii dintre ei.

„Războiul a fost necesar pentru ca o gașcă de ticăloși să triumfe și să arate cât de puternică este armata lor”, a declarat vineri Prigozhin, speculând că efortul a făcut parte din planul ministrului apărării de a fi promovat.

Cum a reacționat Rusia?

Cuvintele lui Prigozhin au stârnit imediat reacții dure și critici din partea oficialilor statului rus, care au lansat o anchetă penală asupra lui Prigozhin. Un lider militar rus a avertizat că evenimentele au reprezentat o „lovitură de stat”. „Declarația și acțiunile lui Prigozhin sunt de fapt îndemnuri pentru începerea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei„, au declarat oficialii de stat.

Pe un front militar deja marcat de confuzie și management defectuos, întoarcerea lui Wagner împotriva conducerii militare ruse înseamnă și mai multe probleme pentru efortul de război al țării. Mișcarea ar putea afecta, de asemenea, forța regimului lui Putin pe plan intern în ceea ce privește sprijinul public pentru efortul de război. Mobilizarea a sute de mii de tineri a fost puternic criticată încă de la începutul războiului. O agenție de știri rusă a raportat că forțele de poliție lucrau pentru a securiza clădirile guvernamentale din Moscova sâmbătă dimineața devreme, după ce s-a aflat de declarațiile lui Prigozhin.

Ce înseamnă aceste evenimente pentru Ucraina?

Oficialii americani urmăresc îndeaproape situația, potrivit NSC. Ucraina desfășoară o contraofensivă împotriva forțelor rusești. Având în vedere că este în discuție finanțarea viitorului ajutor american pentru această țară, o ofensivă ucraineană de succes împotriva rușilor ar putea contribui la creșterea sprijinului intern al SUA pentru război.