Lumea la zi

Veste bună! Comisia Europeană vrea să scadă prețurile facturilor de energie electrică

Energie electrică, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Comisia Europeană își dorește să plafoneze o parte a prețurilor facturilor de electricitate. Totodată, reprezentanții instituției au în plan să adopte tarife reglementate pentru persoanele defavorizate și, nu în ultimul rând, să-i facă pe cetățeni să reducă consumul, arată publicația belgiană Le Soir, citată de Rador.

Executivul european a anunțat că lucrează la „o reformă structurală” pentru a disocia prețul electricității de cel al gazului natural, prețuri care au crescut semnificativ din cauza războiului din Ucraina.

De aceea, documentul, care va fi analizat pe 9 septembrie la Bruxelles de toți miniștrii ai Energiei din Uniunea Europeană, cuprinde 3 măsuri prin care Comisia Europeană vrea să scadă prețurile energiei electrice.

În ce constă cele 3 măsuri

Astfel, prima măsură constă în plafoarea prețurilor plătite centralelor pe gaz, pentru a pune capăt profiturilor substanțiale obținute de energeticieni. Acest lucru s-a luat în calcul, deoarece celelate surse de energie (cărbune, nucleară, regenerabilă) se vând în funcție de prețul indexat la cursul gazului.

O a doua măsură reliefează „încasările fiscale suplimentare”, de care dispune fiecare țară pentru a-și ajuta consumatorii cei mai vulnerabili: ajutoare directe, tarife reglementate, reduceri ale facturilor de electricitate.

„Mai puțin de jumătate din state folosesc tarife reglementate, în vreme ce ajutorul direct al statelor la venituri rămâne instrumentul cel mai utilizat în UE pentru a susține gospodărie”, menționează Comisia, care vrea „să asigure un grad mai mare de securitate juridică pentru a extinde tarifele reglementate (…) în special cu posibilitatea unei derogări clare (de la regulile europene) pentru a acoperi și IMM-urile”.

A treia măsură, care se bazează pe direcția dată în luna iulie, de a diminua consumul de gaz al UE, oficialii Comisiei propun să se intensifice măsuri care să incite la reducerea cererii de electricitate, în special remunerând consumatorii care își restrâng nevoile sau prin licitații adjudecând unor industriași compensații în schimbul unei reduceri date a consumului lor.

În schimb, executivul european susține că o plafonare nediferențiată a prețurilor cu amănuntul pentru toți consumatorii ar putea fi „o măsură politică intervenționistă care riscă să distorsioneze piețele” și să coste scump statele.

Din anul 2021, întreaga Europă se confruntă cu o creștere a prețurilor energiei, care tinde să crească la nivel mondial. Războiul pornit de Rusia în Ucraina a afectat și mai mult piețele energiei, provocând noi creșteri ale prețurilor energiei. De asemenea, preocupările UE privind aprovizionarea cu energie au ieșit în prim-plan. În cadrul reuniunii informale a liderilor UE din martie 2022, aceștia au decis să elimine treptat dependența Uniunii Europene de combustibilii fosili din Rusia.