Infofinanciar > Info > Situația sistemului salarial. Doar 10% din salariile din România sunt peste 37.000 de lei
Info

Situația sistemului salarial. Doar 10% din salariile din România sunt peste 37.000 de lei

Nu mai sunt bani în Capitală! Salarii plătite cu chiu și vai
sursa foto: arhivă

Doar 10% din salariile din România sunt peste medie, anunță Blocul Național Sindical. Acesta mai atrage atenția asupra faptului că doar 15% dintre salariații care lucrează full-time au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe țară.

Cele mai mari salarii din România ocupă un procentaj de doar 10%, în timp ce 40% din ele sunt salariile cele mai mici. În luna februarie, salariul mediu brut era de 3.362 de lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. În cazul salariilor cele mai mari, salariul mediu brut era de 37.375 de lei. O sumă de 10 ori mai mult decât salariul minim pe economie, spune sindicatul.

În ceea ce privește câștigurile salariale din luna februarie a acestui an, acestea au fost de 7.990 de lei. 60% din câștigurile brute pentru contractele full-time au fost sub câștigul salarial mediu brut pe țară. Datele culese de Blocul Sindical Național arată că salariul mediu brut în februarie a fost de 41,3%, comparativ cu luna octombrie a anului 2023 când raportul arăta 43,9%.

Blocul Sindical Național consideră că aceste inegalități salariale ar trebui măcar atenuate de politica fiscală. Dar acest lucru nu se întâmplă. Rata de impunere efectivă a salariului mediu brut, respectiv 7.990 lei, este similară cu cea aferentă unui câștig salarial egal cu 37.750 lei, respectiv 41,5%.

Românii, cobaii experimetelor fiscale privind salariile

Blocul Național Sindical a constatat că „Guvernul testează pe români tot felul de măsuri, aceștia devenind cobaii experimentelor fiscale și care, nu de puține ori, s-au dovedit a fi conceptual greșite.

Un astfel de exemplu este acela de a deduce din baza de impozitare a salariului minim suma de 200 lei, în condițiile în care 2024 a fost anul în care a intrat în vigoare prevederea din Codul Muncii potrivit căreia un salariat poate fi plătit cel mult 2 ani cu un salariul egal cu salariul minim. Rezultatul? Un lucrător plătit cu venitul minim (3.300 lei brut) are un salariu net de 2.079 lei. Iar un lucrător plătit cu un salariu brut de 3.450 lei câștigă în mână tot 2.079 lei.

O astfel de politică fiscală este absurdă și, în mod cert, inhibă angajații să lucreze și angajatorii să respecte legislația muncii”.

BNS mai spune că „Politica fiscală trebuie să stimuleze munca și să sprijine procesul de redistribuire! În România politica fiscală este neutră și pe alocuri chiar absurdă!”

Ciolacu are în plan o nouă lege a salarizării

Premierul Marcel Ciolacu a declarat după ședința de Guvern de la Brașov că vor fi făcute majorări salariale, dar așteaptă să intre în vigoare o nouă lege.

„Prioritatea este în acest moment la Banca Mondială, să termine studiul pe care pe urmă îl înaintează comisiei. După cum bine știți, avem în cererea de plată numărul 4 trecută reforma și respectiv o nouă lege a salarizării. Până atunci, cu adevărat avem discuții în marja legii 153, lege pe care o avem în acest moment”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că nu vrea să se pripească și să ia măsuri pe repede înainte așa cum au fost luate în trecut și s-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult, potrivit România TV.