Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță o iarnă grea! Prețurile la gaze, în creștere alarmantă
Lumea la zi

Se anunță o iarnă grea! Prețurile la gaze, în creștere alarmantă

Preturi Sursa foto Observator
sursă foto: observatornews.ro

Vești îngrijorătare vin din Rusia. Moscova a anunțat că starea de repaus a livrărilor de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream va persista pe o perioadă nedeterminată. Prețurile din domeniul energetic de pe continent deja au crescut luni, 5 septembrie, cu până la 30%.

Astfel, temerile unui sezon rece dificil se intensifică în rândul țărilor membre Uniunii Europene (UE), după ce hub-ul TTF din orașul Amsterdam, locul unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în întreaga Europă, s-a raportat o majorare a cotaţiilor de până la 272 euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Cu ce previziuni vin analiștii?

Analiştii din domeniu vin cu informații îngrijorătoare și anunță că se șansele ca prețurile să scadă în următoarele luni sunt unele foarte slabe. Ca primă cauză a acestui fenomen, aceștia găsesc începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia. Încă din primăvara acestui an, de la începutul sancțiunilor împotriva Moscovei, cotaţiile atinseseră deja nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh, scrie publicația REUTERS, citată de agerpress.ro.

„Este dificil transportul gazelor şi devine din ce în ce mai dificilă înlocuirea gazelor care nu vin din Rusia”, susține Jacob Mandel, analist la Aurora Energy Research.

Rusia își continuă astfel politica de respingere a colaborării cu statele europene pentru comerțul energetic, dat fiind sancțiunile impuse către Moscova. Recent, autoritățile rusești au anunțat că amână reluarea fluxurilor prin gazoductul Nord Stream, iar astfel nu s-a respectat termenul limită. Motivul invocat îl reprezintă în acest sens scurgerile de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.

Rusia împarte cărțile pe masa de joc

Poate părea o coincidență, însă hotărârea Moscovei vine concomitent cu anunţul făcut de liderii G7 (adunarea generală a principalelor ţări industrializate din lume). În urma întrunirii lor de zilele trecute, aceștia au decis luarea în calcul a unui plan privind implementarea unui plafon global de preţ pentru produsele petroliere şi ţiţeiul provenit din Rusia.

Liderii G7 au mai anunțat că acest plafon ar urma să intre în vigoare începând cu luna decembrie a acestui an.

Ce efecte se văd?

Efectele acestor conflicte pe plan energetic se observă deja în sfera marilor industrii, precum cea consumatoare, cea a producătorilor de îngrășăminte sau industria de aluminiu din Europa, unde se înregistrează în prezent costuri record ale energiei. Aceste majorări considerabile au pus guvernele UE în fața situației de a pompa miliarde de euro în scheme de sprijinire a gospodăriilor.

Într-o situație delicată se află acum statul german, unde cancelarul Olaf Scholz a declarat faptul că țara sa, care era până recent cea mai mare economie din întreg blocul de state, este pe punctul de a opri total livrările de gaze rusești, în ciuda faptului că iarna care vine se anunță a fi una destul de aspră. Ca o variantă alternativă, Germania a anunțat instalarea terminalelor de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a primi și în perioada următoare gaze.