Lumea la zi

Prețurile alimentelor au explodat în toată lumea! Economiștii spun că, în 2023, criza alimentară se va accentua

capital.ro
FOTO:capital.ro

Războiul din Ucraina a generat o degringoladă mondială. Prețurile alimentelor cresc necontenit, iar indicele global al prețurilor la produse alimentare a crescut cu 14,3% în 2022, cea mai mare valoare înregistrată vreodată, din cauza costurilor crescute ale produselor alimentare de bază.

Criza alimentară declanșată de invazia Rusiei în Ucraina a afectat exportul produselor ucrainene și a generat o majorare uriașă a prețurilor de bază, punând în pericol aprovizionarea cu alimente a milioane de oameni.

Criza alimentară se va accentua în 2023

Din cauza faptului că Ucraina este al cincilea exportator de grâu la nivel mondial, numeroase țări din Africa și Orientul Mijlociu depind de exporturile Kievului de cereale. Din păcate previziunile pentru 2023 nu sunt deloc optimiste, economiștii apreciază că prețurile vor crește și în 2023.

Turbulențele provocate de războiul din Ucraina au sporit temerile privind criza alimentară, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). FAO a publicat indicele propriu Food Price Index care analizează modificările de prețuri înregistrate la un coș cu alimente formate din produsele de bază precum cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

Anul trecut, indicele în cauză a crescut până la 143,7 puncte fiind cel mai mare înregistrat de când aceste date sunt publicate, din 1990. Cu doi ani în urmă, în 2021, indicele a înregistrat o creștere de 28% față de 2022, după ce economia mondială și-a revenit după epidemia de COVID.

Previziuni sumbre pentru 2023

Anul trecut indicele prețului la cereale a urcat cu aproape 18%, din cauza perturbărilor de pe piețe, generate de conflictul din Ucraina, a costurilor ridicate cu energia, a vremii nefavorabile și a cererii globale, tot mai mai mare de alimente, potrivit romaniatv.net.

Datele publicate în cursul zilei de ieri de FAO indică faptul că indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat un declin și la finalul anului 2022, pentru a noua lună consecutiv, din cauza declinului prețurilor internaționale la uleiuri vegetale, cereale și care, cu toate că prețurile produselor din lactate și zahărul au înregistrat o ușoară creștere. economistul șef al FAO, Maximo Torero a apreciat că ”Preţurile mai moderate ale produselor alimentare de bază sunt binevenite, după doi ani extrem de volatili”.

Un alt avertisment vine din partea Tjada McKenna, CEO al Mercy Corps, o organizație umanitară care distribuie ajutoare în toată lumea „ Creșterea inimaginabil de mare a prețurilor pentru alimente în 2022 a diminuat major ajutorul în cash pe care am putut să îl oferim în acest an familiilor nevoiașe. Cea mai mare barieră în accesarea mâncării o constituie scăderea puterii de cumpărare.”