Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: Rusia neagă că ar fi provocat o criză alimentară globală
Lumea la zi

BBC: Rusia neagă că ar fi provocat o criză alimentară globală

criza alimentar sursa unicef
sursa unicef

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat într-o ofensivă diplomatică în Egipt a respins afirmațiile potrivit cărora Moscova ar fi provocat criza alimentară mondială.

Într-un discurs ținut în fața ambasadorilor Ligii Arabe la Cairo, el a declarat că națiunile occidentale distorsionează adevărul cu privire la impactul sancțiunilor asupra securității alimentare globale. El a acuzat națiunile occidentale că încearcă să își impună dominația asupra altora, potrivit BBC.

O mare parte din lumea arabă și din Africa este grav afectată de penuria de cereale cauzată de războiul Rusiei din Ucraina. Un acord istoric semnat vineri pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene atârnă în balanță după ce Rusia a atacat sâmbătă obiective din portul Odesa.

Viitorul ordinii mondiale

Lavrov va continua să viziteze trei națiuni africane pentru a obține sprijin pe fondul furiei provocate de război. Ministrul rus de Externe a declarat că „agresivitatea” națiunilor occidentale în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă: „Nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale. Ei spun că toată lumea trebuie să susțină o ordine mondială bazată pe reguli, iar regulile sunt scrise în funcție de ce situație specifică vrea Occidentul să rezolve în favoarea sa”. Anterior, Lavrov a purtat discuții cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry. Egiptul are legături semnificative cu Rusia, care îi furnizează grâu, arme și până la începutul invaziei din Ucraina, un număr mare de turiști. După discuțiile cu Shoukry, Lavrov a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune, că Occidentul prelungește conflictul, chiar dacă a înțeles „care și al cui va fi sfârșitul”.

Aceasta este prima etapă pentru Lavrov a unui scurt turneu în Africa, care include Etiopia, Uganda și Congo-Brazzaville. Într-un articol publicat de ziarele locale în perioada premergătoare turneului său, ministrul a declarat că țara sa i-a susținut întotdeauna „cu sinceritate pe africani în lupta lor pentru eliberarea de sub jugul colonial”. El a adăugat că Rusia a apreciat „poziția echilibrată” a africanilor cu privire la problema ucrainenilor.

Ucraina și Rusia furnizează de obicei peste 40% din grâul Africii, potrivit Băncii Africane de Dezvoltare.

Propaganda occidentală

În mod normal, Egiptul este un mare consumator de grâu ucrainean. În 2019, a importat 3,62 milioane de tone din acesta, mai mult decât orice altă țară. Dar, în articolul său, Lavrov a respins acuzația că Rusia „exportă foamete” și a pus-o pe seama propagandei occidentale. El a adăugat că sancțiunile occidentale impuse Rusiei au exacerbat „tendințele negative” de pe piața internațională a alimentelor, care provin din pandemia de coronavirus.

Serghei Lavrov încearcă să convingă țările africane că le este mai bine să ia partea Rusiei decât a Occidentului, folosind fraze precum „vă vom ajuta să finalizați procesul de decolonizare”. Dar este clar în mare parte a continentului că există o reticență în a lua partea unei tabere în legătură cu războiul din Ucraina. Războiul Rece a avut un impact devastator, alimentând conflictele din Africa și stopând dezvoltarea.

În momentul de față, cea mai mare îngrijorare este costul în spirală al alimentelor și al combustibilului. Mai mult de 40% din grâul african provine din Rusia și Ucraina. Unii lideri africani vor fi conștienți de faptul că, atunci când oamenii nu își permit să mănânce, propriile lor poziții la putere sunt mai puțin sigure.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.