Infofinanciar > Info > Evoluția prețurilor alimentelor de bază în ultimii 10 ani. Cu cât s-a scumpit coșul de cumpărături
Info

Evoluția prețurilor alimentelor de bază în ultimii 10 ani. Cu cât s-a scumpit coșul de cumpărături

cosul de cumparaturi libertatea.ro
sursă foto: libertatea.ro

Prețurile alimentelor prezintă în ultima perioadă o creștere continuă, iar ceea ce este cel mai îngrijorător este că și coșul zilnic de cumpărături, format din alimentele de bază, înregistrează acum costuri din ce în ce mai majorate.

O pensionară din București a avut o activitate foarte interesantă în ultimii 30 de ani. După ce s-a retras din câmpul muncii, aceasta a notat în fiecare lună cât a cheltuit pentru fiecare produs cumpărat. Pe numele ei Elena Pascu are astfel toate detaliile privind evoluția prețurilor alimentelor din ultimele trei decenii. Aceasta declară astfel că a observat o accelerare a costurilor coșului de cumpărături în ultimii ani. Notițele acesteia reflectă în acest mod realitatea într-un mod mult mai benefic decât statisticile date de instituțiile oficiale.

„Mi-am luat salam de Sibiu, îl mănânc, că îmi place. 9 lei și 37 de bani doar pentru 100 grame. Luam tot așa, feliat, și dădeam 6 lei. Nu îmi mai iau iaurt, mâncam iaurt, acum îmi iau lapte bătut. Ăsta costă aproape 4 lei, pe când acum un iaurțel costă 3 lei. Nu pot să îl iau”, declară pensionara. „Mi-am făcut și eu de lucru, notând tot ce cheltuiam. Era și necesar ca să știu cât să-mi drămuiesc banii de la o zi la alta. Nu mi-a fost rău din acest punct de vedere, pentru că aveam un echilibru. Absolut tot am notat. De la o ceapă verde, la jumătate de kg de carne, care diferă de unde o cumperi”, spune Elena Pascu.

Aceasta susține că diferențele observate de ea sunt unele semnificative: „Înainte plecam cu 30 lei și veneam cu sacoșa plină. Acum plec cu 50 și vin cu ea goală”. Elena Pascu spune astfel ce creșteri de prețuri la alimente a observat, printre acestea numărându-se ouăle, brânza și carnea: „E greu să ajungi la ele. Sunt oameni care probabil nu mănâncă carne deloc sau foarte puțină. Și legumele sunt foarte scumpe. Nu poți să dai pe un pătrunjel… e aproape 2 lei! Eu zic că de 3 ani încoace e crunt. E crunt! Înainte plecam cu 30 lei și veneam cu sacoșa plină. Acum plec cu 50 de lei și vin cu ea goală”.

Cum a crescut prețul alimentelor

După notițele pensionarei, în ianuarie 2010, aceasta avea cheltuieli totale pe lună de circa 1.627. Apoi, avem astfel următoarele în ceea ce privește prețurile alimentelor de bază și evoluția acestora:

  1. Pâine albă (400g):

– Iunie 2010 – 1 leu

– Septembrie 2010 – 2 lei

– Septembrie 2021 – 2 lei

– Februarie 2022 – 2,7 lei

  1. Ouă (10 bucăți)

– Iulie 2010 – 3 lei

– Ianuarie 2010 – 4,2 lei

– Iunie 2020 – 7 lei

– Ianuarie 2022 – 10 lei

  1. Roșii (1 kg):

– August 2010 – 2,5 lei

– Decembrie 2020 – 8 lei

– Februarie 2022 – 9 lei

  1. Ulei (1 l)

–  Ianuarie 2010 – 5 lei

– Februarie 2020 – 6 lei

– Februarie 2022 – 8,7 lei –

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.