Infofinanciar > Info > Prețurile alimentelor sunt într-o continuă creștere. Care sunt scumpirile pentru produsele de bază
Info

Prețurile alimentelor sunt într-o continuă creștere. Care sunt scumpirile pentru produsele de bază

Coș de cumparaturi - sursa foto - realitatea.net
sursa foto - realitatea.net

În contextul situației globale din ultimii ani, marcată de începutul pandemiei de COVID-19 și mai târziu de războiul dintre Rusia și Ucraina, criza energetică, majorarea prețurilor și condițiile de trai dau din ce în ce mai multe dureri de cap românilor.

Criza globală afectează în mod direct România, cele mai mari probleme fiind majorarea prețurilor pentru energia electrică și pentru alimente. În ultimele luni au fost înregistrate majorări ale prețurilor la alimente cu până la 30%, iar experții anunță că acestea vor continua, în contextul creșterii constante a inflației.

Costurile medii pentru alimentele de bază

Mulți români se confruntă acum cu o creștere semnificativă față de anii trecuți, iar acest lucru se face puternic simțit în bugetul pentru alimente. În 2016, coșul mediu de cumpărături costa în România 15,43 de euro. Potrivit cursului valutar din urmă cu șase ani, românii scoteau din buzunar 69 de lei pentru alimentele de bază. În coșul de cumpărături au fost incluse: făină, zahăr, ulei de floarea-soarelui, orez, mălai, lapte, margarină, telemea ambalată, piept de pui dezosat, ouă, conform RomâniaTV.

În 2022, prețul mediu al unui coș de cumpărături ajunge la 279 de lei. Pe listă sunt incluse mai multe produse: ulei, făină, orez, pâine, lapte, ouă, hârtie igienică, două caserole cu carne de pui, două caserole de carne de porc, mezeluri, brânză, 2,5 kg de cartofi, zahăr, mălai, un bax cu apă, fructe și legume.

Se preconizează că, în perioada următoare, majorările prețurilor pentru alimente vor ajunge chiar la un procent de 50%. Fermierii sunt de părere că în perioada sărbătorilor, carnea de porc va costa dublu. Acest lucru apare pe fondul creșterii costurilor pentru energie electrică, necesare producției de carne, alături de cererea ridicată din perioada Crăciunului. La momentul actual, doar 15% la din consumul de carne de porc provine din România, potrivit acestora.

Statul oferă ajutor persoanelor vulnerabile

Schimbările la nivel economic au făcut necesară intervenția statului, cu atât mai mult în favoarea persoanelor vulnerabile, a pensionarilor și a categoriilor defavorizate. Statul român a pornit o inițiativă de ajutor  a acestor persoane, în cadrul proiectului „Speranță pentru România”. Una dintre inițiative este acordarea de vouchere alimentare în valoare de 1000 de lei pentru mai multe categorii de persoane aflate într-o situație financiară precară. Acestea vor fi distribuite în tranșe de câte 250 de lei, odată la două luni, până la finalul acestui an. La momentul actual, două tranșe au fost deja trimise către persoanele eligibile, prin intermediul unor carduri cu vouchere.

Alte inițiative și proiecte de lege propuse de autoritățile române, alături de directivele primite de la Uniunea Europeană, sunt creșterea salariului minim pe economie, începând cu 1 ianuarie 2023, plafonarea prețurilor pentru gaze și energie electrică sau creșterea plafonului de pensii care nu pot fi impozitate.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.