Infofinanciar > Lumea la zi > Prețul petrolului a scăzut marți! Inflația din China se află în scădere
Lumea la zi

Prețul petrolului a scăzut marți! Inflația din China se află în scădere

Petrol, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Prețul petrolului s-a stabilizat marți, întrucât datele privind inflația din China au indicat o cerere slabă persistentă. Însă un dolar mai slab și speranțele că Rezerva Federală ar putea să își relaxeze politica de înăsprire după un raport cheie privind inflația din SUA din această săptămână au oferit o oarecare susținere.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 18 cenți, sau 0,2%, la 84 de dolari pe baril până la ora 14:02 ora României, în timp ce contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate au scăzut cu 12 cenți, sau 0,1%, la 79,62 de dolari pe baril. Ambele referințe crescuseră cu aproape un dolar în tranzacțiile anterioare.

China va lua măsuri de stimulare a creșterii economice

Datele din China au arătat că inflația de consum a crescut în martie în cel mai lent ritm din septembrie 2021 încoace, sugerând că slăbiciunea cererii persistă pe fondul unei redresări economice inegale, ceea ce a infuențat unele așteptări că Beijingul ar putea lua măsuri pentru a stimula creșterea.

„IPC din martie din China este mai mic decât se aștepta, ceea ce ar putea promova guvernul chinez să stimuleze în continuare economia„, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets. Contractele futures pe petrol au crescut, de asemenea, în condițiile în care dolarul s-a relaxat pe fondul speranțelor că Rezerva Federală a SUA se apropie de încheierea ciclului de majorare a ratelor. Un dolar mai slab face ca petrolul să fie mai ieftin pentru cei care dețin alte monede.

Recesiunea din SUA

„În condițiile în care mai multe bănci centrale au făcut o pauză în ceea ce privește majorarea ratelor, precum Banca de Rezervă a Australiei, Banca Coreei… așteptările ca Rezerva Federală (Fed) să își reducă în continuare politica de înăsprire au fost întărite”, a adăugat Teng.

Un raport privind inflația din SUA, care va fi publicat miercuri, ar putea ajuta investitorii să evalueze traiectoria pe termen scurt a ratelor dobânzilor. „Perspectivele cererii de țiței pe termen scurt vor fi în curând mai clare. Săptămâna aceasta vom afla dacă economia americană va înainta ușor spre recesiune sau dacă se va arunca direct în ea”, a declarat Edward Moya, analist senior la OANDA. „Wall Street ar trebui să aibă un control puternic asupra traiectoriei economiei după ce va primi un raport esențial privind inflația.”

Contractele futures la petrol au urcat cu peste 5% de când Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, au surprins piața săptămâna trecută cu o nouă rundă de tăieri de producție începând cu luna mai.

În ceea ce privește oferta din SUA, marți sunt așteptate datele din industrie privind stocurile de țiței din SUA. Cinci analiști intervievați de Reuters au estimat în medie că stocurile de țiței au scăzut cu aproximativ 1,3 milioane de barili în săptămâna până la 7 aprilie.