Infofinanciar > Lumea la zi > Economia lumii se află pe o scară ascendentă. Banca Mondială avertizează, însă, țările în curs de dezvoltare
Lumea la zi

Economia lumii se află pe o scară ascendentă. Banca Mondială avertizează, însă, țările în curs de dezvoltare

Banca Mondială, Sursă foto: radioinfinit.ro
Credit imagine: radioinfinit.ro

Un briefing de presă al Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale pune lucrurile în perspectivă pentru anul economic 2023. Acest eveniment a avut loc cu reluarea reuniunilor de primăvară ale celor două instituții financiare și au cuprins mai multe declarații de interes pentru toate țările lovite puternic de crizele ultimilor ani.

În primul rând, avansul economiei mondiale ar fi mai de anvergură decât se preconizase. Astfel, în loc de 1,7%, 2023 ar presupune o creștere cu două procente. Una dintre țările cu cea mai rapidă dezvoltare va fi China. Chiar și în rapoartele anterioare, ea ar fi fost semnificativ peste medie, însă Banca Mondială estimează acum că Republica Populară Chineză va avea un avans economic de 5,1%, față de 4,3%.

Nici SUA nu va încetini din punctul de vedere al creșterii economice, chiar dacă avansul său nu va fi la fel de vizibil ca al puterii economice care se află pe locul la doilea în momentul de față.

Care sunt riscurile?

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că cea mai volatilă problemă este cea a petrolului. Schimbările de prețuri din acest sector ar putea afecta avansul economic la nivel mondial. Un alt factor de risc pe care oficialul l-a adus în discuție se referă la țările în dezvoltare. Acestea au acumulat datorii care sunt din ce în ce mai greu de achitat fără a le încetini progresul.

Iar puterile economice bine stabilite au devenit și mai puternice. Pentru multe dintre statele lumii, dezvoltarea vertiginoasă a Chinei este un subiect de îngrijorare. Iar redresarea anumitor state care acum se află încă în proces de dezvoltare ar putea să funcționeze tot în avantajul Beijingului, a avertizat Malpass: „Din punctul de vedere al instituţiilor chineze, nu este vorba de o sumă importantă. Este în avantajul Chinei să facă această mişcare”, a spus el, într-o declarație citată de digi24.ro.

El susține că discuțiile pe care Banca Mondială și FMI le-au avut cu Republica Populară Chineză pentru a ușura povara datoriilor din țările emergente au fost în cele din urmă în avantajul Chinei. Sprijinul financiar pe care l-ar oferi acestor țări ar duce, pe termen lung, tot la o dezvoltare mai amplă a țării care se află pe locul al doilea în lume din punctul de vedere al economiei și i-ar întări relațiile bilaterale cu mai multe state.

Statutul Chinei în lume

Puterea economică a Chinei îi asigură relații bilaterale cu majoritatea statelor lumii. De asemenea, prosperitatea ei îi oferă și o mare putere de influență în geopolitică. În prezent, reprezentanți ai Uniunii Europene, precum Emmanuel Macron, președintele Franței, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, au făcut o vizită în Beijing cu scopul de a convinge China să devină mediator în războiul dintre Rusia și Ucraina, care a avut puternice efecte asupra economiei mondiale, în special cea eurasiatică.