Infofinanciar > Lumea la zi > Piața petrolului rămâne stabilă. Rusia se luptă cu stocurile excedentare de țiței
Lumea la zi

Piața petrolului rămâne stabilă. Rusia se luptă cu stocurile excedentare de țiței

Chiar dacă este una dintre cele mai puternice economii mondiale, Franța nu dispune de rezerve de petrol. Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto dreamstime

Prețul petrolului s-a stabilizat luni în cursul tranzacțiilor de pe bursele asiatice. Investitorii caută indicii de pe piețele financiare, în timp ce comentariile președintelui rus Vladimir Putin din weekend au accentuat tensiunile geopolitice din Europa.

Contractele futures pentru petrolul Brent s-au menținut neschimbate la 74,99 dolari pe baril, după ce au atins un maxim al sesiunii de 75,64 dolari. Țițeiul american West Texas Intermediate a fost la 69,29 dolari pe baril, în creștere cu 3 cenți, după ce a urcat la 69,92 dolari în prima parte a ședinței. Brent a crescut cu 2,8% săptămâna trecută, în timp ce WTI și-a revenit cu 3,8%, ca urmare a diminuării emoțiilor din sectorul bancar.

Piețele petroliere urmăresc îndeaproape evoluțiile de pe piața financiară, în timp ce informațiile de pe piața petrolului rămân colaterale, a declarat Vandana Hari, fondator al companiei de analiză a pieței petroliere Vanda Insights.

„Așteptați-vă că cea mai mare parte a acțiunilor de preț la contractele futures Brent și WTI să aibă loc în timpul orelor de tranzacționare din Europa și SUA. (…) O revenire puternică nu se întrevede până când criza (bancară) nu se va disipa complet, ceea ce ar putea dura câteva zile, dacă nu săptămâni”, a explicat Vandana Hari.

Dolarul și declarațiile lui Putin influențează evoluția petrolului

Ținând sub control câștigurile petrolului, dolarul a fost ferm luni, investitorii evaluând măsurile luate de autoritățile de reglementare pentru a ține în frâu nervozitatea din sistemul bancar mondial. Un dolar mai puternic face ca mărfurile denominate în dolari să fie mai scumpe pentru deținătorii de alte monede și tinde să influențeze cererea de petrol.

Prețurile au fost susținute și de comentariile președintelui Vladimir Putin, care a declarat că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor geopolitice în Europa din cauza Ucrainei. NATO l-a criticat duminică pe Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă”.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat vineri că Moscova este foarte aproape de a-și atinge obiectivul de reducere a producției de țiței cu 500.000 de barili pe zi (bpd), până la aproximativ 9,5 milioane de bpd.

Rusia reduce producția rafinăriilor

În pofida reducerii producției, se așteaptă ca Rusia să mențină exporturile de țiței prin reducerea producției rafinăriilor în luna aprilie. Exporturile de produse petroliere rusești au fost până în prezent mai afectate decât cele de țiței de un embargo recent impus de Uniunea Europeană, cu tone de motorină blocate pe nave în așteptarea cumpărătorilor.

Analiștii au declarat că stocurile de țiței din Rusia au crescut din septembrie anul trecut, iar țara ar dori probabil să evite acumulări suplimentare de stocuri în timpul sezonului de întreținere a rafinăriilor, din martie-iunie.

„Dacă Rusia vrea să reducă stocurile pe care le-a acumulat, este posibil ca reducerile de producție să trebuiască să fie prelungite dincolo de luna iunie”, au declarat analiștii FGE.

Între timp, în Franța, acțiunile sindicale perturbă rafinăriile, reducând cererea de țiței și producția de carburanți.

De asemenea, investitorii sunt atenți și la indicii managerilor de achiziții (PMI) din China din sectorul de producție și servicii, care vor fi publicați în cursul acestei săptămâni.

În Statele Unite, numărul platformelor de foraj petrolier a crescut cu patru, ajungând la 593 săptămâna trecută, în creștere pentru prima dată în ultimele șase săptămâni, conform datelor Reuters.