Infofinanciar > Lumea la zi > Invazia „silențioasă” a Chinei în lumea Occidentală: Cum a reușit Beijingul să spioneze SUA și pe aliații săi
Lumea la zi

Invazia „silențioasă” a Chinei în lumea Occidentală: Cum a reușit Beijingul să spioneze SUA și pe aliații săi

spionaj china (sursă foto: BBC)
sursa foto: BBC

Lumea democratică se pregătește pentru posibilitatea ca Beijingul condus de un guvern comunist să devină o superputere globală, detronând Statele Unite și preluând locul de lider.

Pe măsură ce această realitate le lovește puternic, democrațiile mondiale își dau seama acum cât de profunde sunt pătrunderile făcute de agențiile de spionaj ale Chinei în administrația și societatea civilă și cât de puternic sunt influențate politicile lor de grupurile de presiune pro-China din cadrul birocrației, grupurilor de reflecție, mediului academic și mass-media.

Cel puțin din 2018, analiști strategici importanți, observatori geopolitici și lideri din domeniul securității naționale au publicat cărți care consemnează infiltrările făcute de agențiile de spionaj ale Chinei comuniste prin intermediul misiunilor lor diplomatice din țările respective. Potrivit cărților, rapoartelor de cercetare și analizelor recente, China comunistă a vizat națiuni, în special democrații puternice la nivel global, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit, India, Australia, Germania, Franța, Italia și altele.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a căutat să încercuiască națiunile pe care le consideră rivalele sale, cum ar fi SUA și India, prin desfășurarea unor operațiuni de influență majore în vecinătatea acestora: Canada în America de Nord și Nepal, Myanmar, Bangladesh, Sri Lanka și Maldive în Asia de Sud.

Inamicul dușmanului meu este prietenul meu

Rusia, constrânsă de războiul din Ucraina, este deja „în brațele” statului chinez condus de PCC, văzând un teren comun în contracararea ofensivei diplomatice a SUA și a aliaților săi din NATO. Pakistanul, dușmanul tradițional al Indiei, este în întregime în strânsa influență a prietenului său din toate timpurile, China, cetățenii și personalul militar chinez trăind acum în număr mare în Pakistan sub pretextul construirii și gestionării Coridorului economic China-Pakistan.

Pakistanul și China au un interes comun în a ține sub control o Indie în ascensiune, care se pregătește militar pentru a aborda și a lupta într-o bună zi într-un război cu două fronturi, dinspre vest și nord, cu vecinii săi adversari. Însă China ar putea să nu vină în ajutorul Pakistanului, neavând voința și puterea militară necesare pentru a purta un război cu două fronturi cu India.

Cele mai mari operațiuni secrete ale Chinei au păcălit SUA

În cartea sa „Spies and Lies: How China’s Greatest Cover Operations Fooled The World” (Spioni și minciuni: cum cele mai mari operațiuni sub acoperire ale Chinei au păcălit lumea), publicată anul trecut, Alex Joske, de la Australian Strategic Policy Institute, a susținut că, cu ani în urmă, guvernele occidentale au ales să coopereze cu China în speranța că aceasta se va liberaliza, ignorând preocupările legate de încălcarea drepturilor omului, ambițiile totalitare și spionajul.

Dar axioma „ascensiunii pașnice” a Chinei a fost contestată în mod fundamental de comportamentul autoritar al Partidului Comunist Chinez sub conducerea lui Xi Jinping. Cartea de 268 de pagini a străpuns secretele departamentului de informații al PCC, Ministerul Securității de Stat (MSS). Cartea a dezvăluit modul în care agenții partidului au petrecut decenii manipulând atitudinile Occidentului, de la un prim-ministru australian la Congresul SUA, grupuri de reflecție proeminente și Biroul Federal de Investigații (FBI), cu privire la ascensiunea Chinei.

Cartea a demascat zeci de ofițeri de informații chinezi activi și fațadele globale ale MSS, inclusiv agenții de turism, asociații de scriitori, edituri, asociații de absolvenți, ziare, un templu budist, o casă de discuri și organizații de caritate. Cartea a oferit o perspectivă extraordinară asupra celei mai reușite operațiuni de influență din istorie, care a păcălit Occidentul timp de ani de zile.

Invazia „silențioasă”: Influența Chinei în Australia

Autorul australian Clive Hamilton, profesor de etică publică la Universitatea Charles Sturt din Canberra, în cartea sa din 2018 „Invazia silențoasă: Influența Chinei în Australia”, a explicat operațiunile de influență și interferență ale PCC în Australia, structura rețelei sale de influență peste hotare și tehnicile pe care le folosește.

Hamilton a susținut că elitele australiene sunt ținta unor operațiuni de influență sofisticate, iar părți din marea diasporă chinezo-australiană au fost mobilizate pentru a cumpăra acces la politicieni, a limita libertatea academică, a intimida criticii, a colecta informații pentru agențiile de informații chineze și a protesta în stradă împotriva politicii guvernului australian.

Cartea aproape că a fost nepublicată după ce trei edituri s-au retras, invocând temeri de represalii din partea Beijingului, a declarat Hamilton pe site-ul său. Avertismentul său potrivit căruia Partidul Comunist Chinez este implicat într-o campanie sistematică de exercitare a influenței politice în Australia părea justificat chiar înainte ca cartea să fie disponibilă pe piață.

Cartografierea amprentelor chinezești în India

Într-un studiu inedit, grupul de reflecție Law and Society Alliance, cu sediul la New Delhi, a publicat în 2021 un raport de cercetare intitulat „Cartografierea amprentelor chinezești în India” , care a urmărit sectoarele-cheie aflate sub influența masivă a Chinei comuniste.

Raportul de 76 de pagini a relatat modului în care Partidul Comunist Chinez și organele sale de stat pentru operațiuni ascunse și deschise cultivau asiduu un set de personalități din industria de divertisment, intelectuali, factori de decizie politică, persoane cu influență în mass-media, academicieni, reprezentanți ai societății civile, ofițeri militari, birocrați și diplomați pentru a îndeplini ordinele Chinei în sectoarele lor respective.

În esență, raportul a afirmat că China și ambasada sa din Delhi își cumpără influența în toate aspectele societății și economiei indiene, astfel încât voința sa să poată fi impusă națiunii la momentul dorit, informează EurAsian Times.