Infofinanciar > Lumea la zi > Criza energetică se adâncește! Germania a majorat prețurile facturilor la electricitate
Lumea la zi

Criza energetică se adâncește! Germania a majorat prețurile facturilor la electricitate

psnews.ro
foto: psnews.ro

Economia Germania o ia la vale de la o zi la alta. Motivul este reprezentat de criza energetică, o „pandemie economică ” care s-a răspândit pe tot continentul european.

Conform celor de la Bloomberg, a fost atins pragul de 1000 de euro per MWh, pentru prima dată în istorie.

Prețule energiei comercializate în Germania pentru anul viitor a înregistrat o creștere cu 6,6% și a urcat până la 1050 de euro pe megawatt- oră.

Din păcate, piața franceză a energiei electrice a urmat exemplul Germaniei care în cursul zilei de vineri stabilit prețul la puțin peste nivelul de 1000 de euro.

Criza energetică este accentuață de manevrele de șantaj economic operat de Rusia

Ziua de vineri a reprezentat o zi neagră pentru piața energiei electrice din Europa Centrală. Atât Germania, dar și Franța au majorat tarifele cu peste 25%, din cauza Federației Ruse care limitează tot mai mult exportul de energie spre piața europeană.

Uniunea Europeană va convoca o reuniune de urgență a miniștrilor energiei pentru a discuta soluții referitoare la limitarea crizei energetice. Creșterea prețurilor alimentează inflația și amenință finanțele gospodăriilor și întreprinderilor de pe întregul continent.

Prețurile sunt la un nivel pe care nimeni nu și-l poate permite din cauza „eșecului pieței”, a declarat vineri după-amiază premierul ceh, Petr Fiala, adăugând că o soluție pan-europeană nu trebuie să necesite neapărat o plafonare a prețurilor. Țara sa deține în prezent președinția rotativă a UE.

În întreaga Europă, guvernele au început să ia măsura drastică de a limita consumul de energie. În Regatul Unit, facturile gospodăriilor vor crește în octombrie, după ce a fost eliminată plafonarea costurilor. Creșterea prețurilor pare să forțeze milioane de oameni să limiteze consumul.

„Piața franceză va fi extrem de restrânsă în această iarnă, mai ales dacă vom avea condiții de vânt slab”, a declarat Kathryn Porter, consultant energetic la Watt-Logic. „Toată lumea din Europa ar putea încerca să importe energie electrică în același timp și acest lucru ar putea crea provocări uriașe și raționalizarea utilizării industriale.

Probleme în întreaga Europă 

Contractul francez pentru anul viitor a crescut cu până la 25%, la 1.130 de euro pe megawatt-oră, vineri, la European Energy Exchange AG. Echivalentul german a crescut și el la un nivel record, urcând cu până la 33%, la 995 de euro pe megawatt-oră, pentru o creștere de aproximativ 70% în această săptămână. În termeni de piață petrolieră, este echivalentul a peste 1.600 de dolari pe baril.

Creșterea vine în condițiile în care contractele futures europene de gaze naturale au urcat pentru a șasea săptămână consecutivă.

Prețurile au crescut și în urma unui anunț al companiei de utilități Electricite de France SA potrivit căruia o serie de centrale nucleare vor fi repuse în funcțiune mai târziu decât se aștepta. Aceste unități vor fi o sursă cheie de energie în această iarnă, mai ales în condițiile în care gazele naturale rămân rare.

În mod tradițional, Franța a fost unul dintre cei mai mari exportatori net de energie electrică din Europa, dar, având în vedere că producția anuală de energie nucleară se îndreaptă spre cel mai prost an din ultimele trei decenii, acest statut este acum de domeniul trecutului. Disponibilitatea reactoarelor EDF a scăzut până la 42% începând de vineri, potrivit datelor operatorului de rețea RTE.

Criza provoacă tulburări sociale și crize politice

Eșecul de a stăpâni criza riscă să provoace tulburări sociale și revolte politice, în cazul în care criza de aprovizionare va duce la pene de curent și la case reci în această iarnă. Politicienii europeni au alocat deja aproximativ 280 de miliarde de euro (281 de miliarde de dolari) pentru a atenua durerea provocată de creșterea prețurilor la energie pentru întreprinderi și consumatori, însă ajutorul riscă să fie eclipsat de amploarea crizei.

Prețurile ridicate ale energiei electrice ar putea forța industriile să închidă instalațiile sau să își reducă activitatea – iar unele dintre ele ar putea să nu mai fie puse în funcțiune niciodată. Producătorii de îngrășăminte funcționează cu mult sub capacitatea de producție pe întreg continentul, amenințând atât produsele alimentare, cât și agricultura.

„Companiile își opresc producția deoarece se luptă să țină pasul cu costurile în creștere”, a declarat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la compania de cercetare BloombergNEF din Londra. „Presiunea inflaționistă asupra utilizatorilor finali va continua să crească pe măsură ce tot mai multe persoane care lucrează în sectorul industrial vor începe să fie concediate.”, conform celor de la Bloomberg.com