Infofinanciar > Esential > Opinie Bloomberg: Pe piața energiei, Putin câștigă războiul. Ce se va întâmpla cu prețurile în Europa
Esential

Opinie Bloomberg: Pe piața energiei, Putin câștigă războiul. Ce se va întâmpla cu prețurile în Europa

Putin sursă foto Euractiv
sursă foto Euractiv

Într-o opinie publicată de Bloomberg, jurnalistul Javier Blas argumentează cum în contextul economic actual generat de războiul din Ucraina, Putin este cel care câștigă conflictul datorită crizei energetice.

Criza energetică a Europei va testa hotărârea guvernelor occidentale de a-și reduce dependența de petrol și gaze rusești.

Indiferent de ce indicator folosiți, președintele rus Vladimir Putin câștigă pe piețele energetice. Moscova își „mulge vaca de ulei”, câștigând sute de milioane de dolari în fiecare zi pentru a finanța invazia Ucrainei și pentru a câștiga sprijin intern pentru război. Odată ce sancțiunile europene împotriva exporturilor de țiței rusești vor intra în vigoare din noiembrie, guvernele regiunii se vor confrunta cu unele alegeri dificile, pe măsură ce criza energetică începe să afecteze consumatorii și companiile.

Creșterile de prețuri vor sugruma consumatorul

Costurile cu energie electrică pentru case și afaceri sunt programate să crească din octombrie, deoarece creșterea veniturilor din petrol îi permite lui Putin să sacrifice veniturile din gaze și să reducă livrările către Europa. Prețurile din Marea Britanie vor crește probabil cu 75%, în timp ce în Germania unele utilități municipale au avertizat deja că prețurile vor crește cu peste 100%. Rusia a armat cu succes proviziile de energie; Guvernele occidentale vor fi supuse unei presiuni din ce în ce mai mari de a cheltui miliarde fie subvenționând facturile gospodăriilor, fie, așa cum este deja cazul în Franța, preluând controlul companiilor electrice.

Contractul de referință cu un an înainte pentru energie electrică în Germania a crescut la un maxim istoric, de aproximativ 10 ori mai mare decât nivelul său de dinainte de criză.

Putin a dat drumul la robinetul cu petrol

Primul indicator care arată modul în care Putin a inversat valul petrolului este producția de țiței din Rusia. Luna trecută, producția țării a revenit la niveluri apropiate de dinainte de război, cu o medie de aproape 10,8 milioane de barili pe zi, doar marginal în scădere față de cele 11 milioane pompate în ianuarie imediat înainte de invazia Ucrainei. Pe baza estimărilor din industrie, producția de petrol rusesc este ușor mai mare până acum în această lună.

Nu este o problemă: iulie a marcat a treia lună consecutivă de redresare a producției de petrol, cu producția într-o creștere semnificativă față de punctul minim de 10 milioane de barili din acest an stabilit în aprilie, când cumpărătorii europeni au început să evite Rusia, iar Moscova s-a străduit să găsească noi cumpărători.

În Recuperare

Producția de petrol din Rusia a revenit după ce a scăzut brusc în martie și aprilie, apropiindu-se de nivelul de înainte de invazia Ucrainei. După această luptă inițială, Rusia și-a găsit noi clienți pentru milioanele de barili pe care rafinăriile europene au încetat să le mai cumpere din cauza autosancționării. Cea mai mare parte a țițeiului ajunge în Asia, în special în India, dar și în Turcia și în alte părți din Orientul Mijlociu. Și unele încă apar în Europa, deoarece încă se cumpără petrol rusesc înainte de introducerea planificată a sancțiunilor oficiale la începutul lunii noiembrie. Toți cei care au pariat că producția rusă de petrol va continua să scadă – inclusiv eu – au greșit.

Al doilea indicator este prețul petrolului rusesc. Inițial, Moscova a fost forțată să-și vândă tipurile de țiței cu reduceri uriașe pentru a atrage cumpărătorii. În ultimele săptămâni, însă, Kremlinul și-a recăpătat puterea de stabilire a prețurilor, profitând de o piață strânsă.

Petrolul rusesc pe piețele internaționale

Țițeiul ESPO, o categorie de petrol rusesc din Orientul Îndepărtat, este un bun exemplu al noului trend. La cel mai scăzut nivel de la începutul acestui an, s-a vândut cu o reducere de peste 20 de dolari pe baril țițeiului din Dubai, referința regională a petrolului pentru Asia. Recent, țițeiul ESPO s-a schimbat la paritate cu cel din Dubai. Țițeiul din Urali, principalul export de petrol rusesc în Europa, nu beneficiază la fel de mult ca ESPO, întrucât cumpărătorii săi cheie au fost în mod tradițional țări precum Germania și nu India. Dar prețul își revine, fiind vândut recent cu valori de la 20 până la 25 de dolari pe baril mai ieftin decât indicele de referință Brent, după ce a fost tranzacționat cu o reducere de aproape 35 de dolari la începutul lunii aprilie.

Moscova găsește noi comercianți de mărfuri, care operează adesea din Orientul Mijlociu și Asia și probabil finanțați din bani ruși, dispuși să-și cumpere țițeiul și să-l trimită pe piețele înfometate. Cu țițeiul Brent care se ridică la aproape 100 de dolari pe baril și cu Rusia capabilă să ofere reduceri, sunt mulți bani care vin la Kremlin. Cel puțin pentru moment, sancțiunile energetice nu funcționează.

Indicatorul final al succesului Rusiei este mai degrabă politic, decât legat de piață. În martie și aprilie, factorii de decizie occidentali erau optimiști că cartelul OPEC, condus de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, va renunța la alianța cu Rusia. S-a întâmplat fix opusul.

Arabia Saudită și Rusia

În ciuda unei călătorii a președintelui american Joseph Biden la Riad, Putin și-a păstrat influența în cadrul alianței OPEC+. La scurt timp după ce Biden a plecat din Arabia Saudită, viceprim-ministrul rus Alexander Novak, persoana de referință a națiunii care gestionează relația cu cartelul, a zburat în regat. Câteva zile mai târziu, OPEC+ a anunțat o creștere minusculă a producției de petrol, menținând presiunea asupra piețelor globale de energie.

Victoria pe piața petrolului înseamnă că Putin își poate permite să renunțe la venituri prin restricționarea vânzărilor de gaze naturale către Europa, punând presiune asupra Berlinului, Parisului și Londrei, care se pregătesc pentru creșteri masive ale prețurilor la energie retail și posibile penurii care ar putea duce la raționalizare în această iarnă. Moscova câștigă atât de mulți bani vânzând petrol încât își poate permite să restricționeze aprovizionarea cu țiței și către țările est-europene, așa cum a făcut la începutul acestei săptămâni.

Cine plătește factura la iarnă?

O combinație de vreme rece, creșterea cererii de energie electrică și creșterea prețurilor la sfârșitul acestui an riscă să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina. Politicienii europeni care au fost dornici să câștige laude internaționale, care și-au etalat sprijinul pentru Kiev, ar putea fi mai puțin dispuși să plătească factura națională pentru evitarea sărăciei energetice în rândul propriilor alegători.

În public, guvernele europene sunt încă hotărâte în decizia lor de a se înlătura de energia rusă. În mod privat, ei trebuie să recunoască greutățile pe care această poziție amenință să le provoace economiilor lor. Putin câștigă bătălia energetică; să sperăm că pârghia nu este suficient de puternică pentru a-i determina pe politicienii occidentali să-și îmbunătățească poziția în războiul adevărat.