Infofinanciar > Lumea la zi > UE recunoaște ca suntem într-un război energetic cu Rusia. Se convoacă consiliul UE
Lumea la zi

UE recunoaște ca suntem într-un război energetic cu Rusia. Se convoacă consiliul UE

UE recunoaște ca suntem într-un război energetic cu Rusia.  Se convoacă consiliul UE
foto: realitatea.net

Cehia, actuala deținătoare a Președinției UE propune o reuniune extraordinară a Consiliului Uniunii Europene pentru Energie unde se vor propune soluții pentru a face față creșterii tarifelor la energie. Afirmația a fsot făcută de Josef Sikela, ministrul Industriei, scrie agenția de presă Reuters, citată de hotnews.ro

Situația devine tot mai delicată din moment ce la nivelul Uniunii Europene majoritatea statelor au anunțat creșterea tarifelor la energie, fapt ce i-a nemulțumit pe cetățeni. De exemplu, în Marea Britanie a fost demarată o campanie prin care britanicii sunt îndemnați să boicoteze plata facturilor la energie.

Josef Sikela : ”Suntem într-un război energetic cu Rusia

Într-o postare pe rețeaua de socializare , Sikela a afirmat următoarele:

”Suntem într-un război energetic cu Rusia și acest lucru dăunează întregii UE”.

În momentul de față președinția Uniunii Europene este deținută de Republica Cehă.

Ministrul ceh al Energiei a mai declarat faptul că :

”De comun acord cu Comisia Europeană și cu premierul Petr Fiala, voi propune convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului UE pentru Energie la cea mai apropiată dată posibilă”, comunică Sikela.

Biroul de presă al Comisiei Europene a susținut luni faptul că ”evaluează de urgență diferitele posibilități de a introduce plafoane de preț pentru gaze”, însă nu se precizează ce forma ar urma să aibă acest plafon.

Capitala politicii europene, Bruxelles, a declarat faptul că vor fi invitate la tratative toate statele membre ale UE pentru a discuta despre plafoanele de preț și dacă va fi cazul se vir face și propuneri începând cu acestă toamnă.

Uniunea Europeană sufocată de creșterea tarifelor la energie

Anunțul făctul de Republica Cehă vine după ce în cursul zilei de joi tarifele angro ale gazelor naturale din Olanda și Regatul Unit al marii Britanii au crescut ajungând la cel mai mare nivel din luna martie și până în prezent.

La nivelul UE principalii furnizori de energie electrică au anunțat creșteri masive ale energiei electrice

Autoritatea de reglementare din Regatul Unit a declarat în cursul zilei de vineri faptul că facturile la energia ale britanicilor vor crește și cu 80% ceea ce înseamnă un cost suplimentare tradus printr- o medie de peste 3500 de lire sau 4200 de euro pe an începând cu luna octombrie.

Nici Franța nu stă foarte bine la acest capitol recent compania națională EDF a anunțat pierderi istorice, doar pentru prima jumătate a lunii concernul din hexagon a înregistrat pierderi în valoare de aproximativ 8 miliarde euro. În aceste condiții compania a acționat statul francez în judecată pentru recuperarea datoriilor.

Din luna ianuaire statul a plafonat tarifele la energia electrică ceea ce a produs pagubele amintite mai sus. În prezent compania de energie franceză și-a redus producția cu 30% din cauza faptului că reactorele nu mai pot fi răcite cu apa din Rhone din cauza caniculei.

De altfel, rușii pentru a nu livra materia primă necesară prin gazoductul Nord Stream preferăî să îl irosească prin ardere. Pe lângă risipa inutilă, o mare cantitate de noxe sunt eliberate în atmosferă.

În altă ordine  de idei, Federația Rusă face negocieri cu mai multe state asiatice pentru a finaliza contracte ce au ca obiectiv furnizarea de petrol pe termen lung cu tarife preferențiale.