Infofinanciar > Lumea la zi > Europa, în criză energetică majoră! Prețurile la electricitate au atins un nivel record
Lumea la zi

Europa, în criză energetică majoră! Prețurile la electricitate au atins un nivel record

energie electrica euronews.com
sursă foto: euronews.com

Țările din Europa se confruntă la momentul actual cu o criză energetică semnificativă. Prețurile la electricitate de pe continent au atins joi, 11 august, niveluri record. Această situație dificilă a apărut în urma valului de căldură extins care a pus astfel presiune pe piețele de energie electrică din această zonă.

De exemplu, energia electrică de bază din Germania, care este prețul de referință la nivel european, a crescut cu peste 5% în ultima perioadă. Continentul a ajuns în acest mod la un nivel record de 452,50 euro pe megawatt oră, ceea ce reprezintă o valoare monetară de cinci ori mai mare decât prețul de anul trecut înregistrat în aceași perioadă de timp. Contractul francez echivalent, alt indice european important, s-a majorat cu 4%, depășind astfel 600 de euro pe megawatt oră pentru prima dată în istorie, potrivit site-ului economedia.ro.

În contextul în care prețurile energiei electrice sunt în strânsă legătură cu costul gazului, de asemenea majorat în urma crizei provocate pe continent de conflictul militar din Ucraina, era de așteptat să se ajungă într-o asemenea situație. Prețul gazului în Europa a crescut deja de peste patru ori până la momentul actual. Acest val de creșteri la prețurile de energie a fost stimulat și de căldura prelungită din timpul acestui sezon cald, care a dus la agravarea problemei prin întreruperea capacității de generare, stimulând în același timp și creșterea cererii de energie electrică.

Cum reacționează România la această problemă

Țara noastră se află printre statele care produc foarte multă energie electrică și nu depind foarte mult de importuri, dar cu toate acestea, are cel de-al treilea preţ din Uniunea Europeană. În acest sens, premierul României, Nicolae Ciucă, a cerut recent efectuarea de controale în urma unor suspiciuni asupra unor practici neconcurenţiale.

România s-a lovit de situația de a fi una dintre ultimele ţări europene care a liberalizat piaţa energetică, astfel până la data de 1 ianuarie 2021, adică foarte recent, toţi cei aproximativ șase milioane de consumatori casnici ajungeau să plătească acelaşi cost negociat de către stat cu furnizorii de energie. Procesul de liberalizare a adus pe piața energetică peste 100 de furnizori dar, în mod neașteptat, prețul la energie electrică s-a maorat cu până la 25%, între august 2020 şi august 2021. În anul 2022, criza globală a preţurilor energiei şi consecinţele sancţiunilor impuse Rusiei au agravat și mai mult situație țării, deja afectată de pandemia COVID-19 şi scumpiri pe mai multe planuri economice. La data de 27 iulie anul curent, megawattul livrat în România costa 516 euro.