Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele rus recunoaște că i-a dat grupului Wagner un miliard de dolari! Vladimir Putin: „Am finanțat complet acestă organizație”
Lumea la zi

Președintele rus recunoaște că i-a dat grupului Wagner un miliard de dolari! Vladimir Putin: „Am finanțat complet acestă organizație”

Vladimir Putin Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

Grupul Wagner este finanțat în totalitate de Kremlin și a primit zeci de miliarde de ruble din bani publici în ultimul an, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, la câteva zile după tentativa eșuată de lovitură de stat a grupului paramilitar. 

„Vreau să subliniez și vreau ca toată lumea să știe despre asta: Întreținerea întregului Grup Wagner a fost asigurată în totalitate de stat”, a declarat Putin la o întâlnire cu oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării, potrivit agențiilor de presă de stat TASS și Ria Novosti. „De la Ministerul Apărării, de la bugetul de stat, am finanțat în totalitate acest grup”. 

Din mai 2022 până în mai 2023, statul rus a plătit mai mult de 86 de miliarde de ruble, adică aproximativ 940 de milioane de dolari, către Grupul Wagner, a precizat Putin.  

Putin recunoaște pentru prima dată în istorie ca Wagner a fost susținut de stat 

Grupul paramilitar Wagner, creat în 2014 de către oligarhul devenit lordul devenit mucenic Evgheni Prigojin, a fost implicat în unele dintre cele mai crâncene lupte din timpul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și este activ în diverse locații din Africa și Orientul Mijlociu. 

Dar grupul este în prezent în dezastru, după ce trupele Wagner, conduse de Prigojin, s-au întors împotriva conducerii militare a Rusiei la sfârșitul săptămânii trecute, aducând țara în pragul unui război civil. 

Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale Ruse, a cerut ca trupele sale să primească vehicule blindate și armament greu cu rază lungă de acțiune în urma revoltei de sâmbătă a mercenarilor lui Prigojin. El a subliniat că Garda, care se ocupă de menținerea legii și a ordinii pe teritoriul rus, dispune de elicoptere de atac și artilerie, dar nu de același tip de armament pe care îl deține grupul Wagner. Potrivit lui Zolotov, în timpul revoltei, Garda Națională s-a concentrat pe drumurile spre capitală, pe care Prigojin le-a abandonat când mercenarii au ajuns la 200 km de Moscova, și că grupul Wagner „nu ar fi putut cuceri” orașul. 

Mercenarii Wagner și Prigojin nu vor fi urmăriți penal 

Revolta lui Wagner s-a încheiat prin faptul că Prigojin a ajuns la un acord cu Kremlinul și Minskul, conform căruia toți luptătorii implicați în rebeliune vor evita urmărirea penală, în timp ce liderul de război se va retrage în Belarus.  

Agenția rusă de știri de stat RIA a relatat că autoritățile au renunțat la toate acuzațiile împotriva grupului Wagner deoarece „participanții au încetat acțiunile care vizau direct comiterea infracțiunii”. 

Sâmbătă, Prigojin și autoritățile ruse au ajuns la un acord pentru a dezamorsa fiascoul care a durat trei zile. Conform acestui acord, Kremlinul a declarat că luptătorii care au participat la revoltă nu vor fi urmăriți penal. 

Între timp, șeful Wagner a declarat că va vizita Belarusul la invitația președintelui Alexander Lukașenko. Cu toate acestea, nu au fost făcute publice detalii despre călătoria în exil pe care și-a propus-o, iar locul unde se află a rămas neconfirmat timp de trei zile, potrivit POLITICO.

Fără a lua numele lui Prigojin, președintele rus Vladimir Putin a declarat luni, într-o alocuțiune, că cei care au participat la revoltă și-au trădat patria. Putin a spus că luptătorilor wagnerieni li se va permite să se stabilească în Belarus, să se alăture armatei ruse sau să se întoarcă acasă.