Infofinanciar > Lumea la zi > Prigojin se află în Belarus. Șeful Wagner nu a mai fost văzut de când a dat înapoi de la revolta
Lumea la zi

Prigojin se află în Belarus. Șeful Wagner nu a mai fost văzut de când a dat înapoi de la revolta

prigojin (Sursă foto: antena3.ro)
Sursă foto: antena3.ro

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a zburat marți din Rusia în Belarus, după o revoltă care a dat cea mai mare lovitură autorității președintelui Vladimir Putin de la venirea sa la putere, în urmă cu peste 23 de ani. 

Inițial, Putin a jurat să zdrobească revolta, comparând-o cu tulburările din timpul războiului care au dus la revoluția din 1917 și apoi la un război civil, dar câteva ore mai târziu a fost încheiat un acord pentru a-i permite lui Prigojin și unora dintre luptătorii săi să plece în Belarus. 

Prigojin, un fost hoț minor în vârstă de 62 de ani care a ajuns cel mai puternic mercenar din Rusia, a fost văzut ultima dată în public când a părăsit sâmbătă orașul Rostov din sudul Rusiei, dând mâna și spunând că a „înveselit” oamenii. 

Flightradar24 a arătat un avion de afaceri Embraer Legacy 600 care a apărut în regiunea rusă Rostov la ora 0232 GMT și care ulterior a început o coborâre la 0420 GMT în apropiere de Minsk, capitala Belarusului. 

Lukașenko i-a îndemnat pe Putin și Prigojin să dea dovadă de reținere 

Codurile de identificare ale aeronavei corespundeau cu cele ale unui avion cu reacție legat de Statele Unite de Autolex Transport, care este legat de Prigozhin de către Biroul american de control al activelor străine care aplică sancțiunile. 

„Văd că Prigojin vine deja cu acest avion”, a declarat președintele belarus Alexander Lukașenko, citat de agenția de presă de stat BELTA. „Da, într-adevăr, el se află astăzi în Belarus”. 

Conform unui acord mediat de Lukașenko sâmbătă pentru a opri un marș răzvrătit asupra Moscovei de către luptătorii mercenari ai lui Prigojin, Prigojin trebuia să se mute în Belarus. 

Lukașenko a declarat că l-a convins pe Prigojin, în cadrul unei convorbiri telefonice emoționante și pline de înjurături, să renunțe la revoltă din cauza a ceea ce șeful Wagner a numit corupție și incompetență în cadrul comandamentului militar rus. El a spus că l-a avertizat pe Prigojin la jumătatea drumului spre Moscova că „vei fi strivit ca un gândac”. 

Lukașenko, atât o veche cunoștință a lui Prigojin, cât și un aliat apropiat al lui Putin, a declarat că Putin i-a cerut ajutorul și că l-a sfătuit pe președintele rus să nu se „grăbească” să îi reprime pe răzvrătiții Wagner. 

Vorbind din Piața Catedralei din interiorul Kremlinului, Putin a mulțumit armatei și serviciilor de securitate rusești pentru că au împiedicat izbucnirea unui război civil în cea mai mare putere nucleară a lumii. 

„Marșul pentru dreptate” al lui Prigojin, despre care a spus că are ca scop reglarea conturilor cu vârfurile militare ale lui Putin, pe care le-a catalogat drept trădători, a ridicat perspectiva unor tulburări în Rusia, subminând în același timp reputația lui Putin de lider atotputernic. 

Kremlinul a declarat că poziția lui Putin nu a fost totuși zdruncinată de revoltă, respingând astfel de interpretări ca fiind isterie din partea unor „pseudo-specialiști”. Acesta a declarat că evenimentele au arătat modul în care societatea rusă s-a consolidat în jurul președintelui. 

Ce va aduce viitorul pentru gruparea Wagner 

La doar câteva ore după ce i-a catalogat sâmbătă pe răzvrătiți drept trădători, Putin a acceptat un acord de renunțare la acuzațiile penale împotriva lor în schimbul întoarcerii lor în tabere, Prigojin și o parte dintre luptătorii săi urmând să se mute în Belarus. 

Nu este încă clar dacă Wagner – creat pentru a purta războaie proxy pentru Kremlin într-o formă negabilă – va supraviețui revoltei și, dacă da, ce ar putea face în continuare. 

Prigojin, care s-a lăudat că s-a amestecat în alegerile din SUA, a declarat săptămâna trecută că forța sa de luptă este de 25.000 de oameni. 

Lukașenko a declarat că Belarus nu construiește tabere pentru grupul Wagner, dar că le-a oferit mercenarilor o bază militară abandonată. 

Având legături puternice cu serviciile de informații militare rusești (GRU), Wagner a reușit să recruteze unii dintre cei mai buni soldați din forțele speciale rusești, cu salarii semnificative în numerar și plăți generoase pentru familiile soldaților căzuți la datorie. 

O opțiune, dacă Wagner supraviețuiește, ar fi ca acesta să se întoarcă în Africa – unde și-a câștigat o reputație de temut mai ales în Republica Centrafricană și Mali – sau să atace Ucraina din nord, deschizând un nou front rusesc în războiul din această țară. 

În timp ce Serviciul Federal de Securitate a declarat că a renunțat la un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru revoltă armată, Putin a declarat că vor fi investigate finanțele firmei de catering a lui Prigojin, afirmând că Wagner și fondatorul acesteia au primit aproape 2 miliarde de dolari din Rusia în ultimul an. 

Putin a spus că Wagner a primit 86 de miliarde de ruble (1 miliard de dolari) de la Ministerul Apărării între mai 2022 și mai 2023, potrivit Reuters.

În plus, compania de catering Concord a lui Prigojin, Concord, a obținut 80 de miliarde de ruble din contracte de stat pentru a furniza alimente armatei ruse, a spus Putin. „Sper că, în cadrul acestei lucrări, nimeni nu a furat nimic sau, să zicem, a furat mai puțin, dar, desigur, vom investiga toate acestea”, a spus el.