Infofinanciar > Info > Povestea celor mai crunte falimente din istoria capitalismului. Sute de mii de angajați, rămași fără loc de muncă
Info

Povestea celor mai crunte falimente din istoria capitalismului. Sute de mii de angajați, rămași fără loc de muncă

faliment, sursă foto: dreamstime
sursă foto: dreamstime

Când vorbim despre cele mai mari falimente din istoria globului nu trebuie să ne gândim doar la gravitatea afacerilor. Printre companiile pe care le-am ales, unele au reprezentat repere sociale pentru cultura și societatea occidentală, mai ales a Statelor Unite ale Americii. Evident, cele 5 companii pe care o să vi le prezentăm, printre cele mai mari afaceri falimentate din istoria capitalismului, sunt toate din Statele Unite ale Americii.

Radio Shack (faliment în 2015)

Fondat în anul 1921, Radio Shack a reprezentat pentru mulți ani la rând unul dintre cei mai importanți retaileri de electrocasnice din Statele Unite ale Americii și printre primii ce au reușit să se extindă la nivel național, cu câte un magazin în fiecare stat. Din păcate, retailerul nu a apucat să prindă aniversarea centenară, deoarece în februarie 2015 depunea documentele pentru faliment către Congresul SUA. Putem identifica mai multe probleme cu care compania s-a confruntat și pe care nu a reușit să le rezolve în anii precedenți falimentului. În 2015 avea peste 4.300 de magazine în SUA, Canada și Mexic, motiv pentru care o mare parte din activitatea comercială a Radio Shack avea loc în centrele fizice. În aceiași ani mall-urile din SUA se închideau deoarece nu mai puteau face față cu competiția generată de comerțul online. Giganți precum eBay sau Amazon se ridicau în timp ce retailerii de tip Radio Shack își pierdeau clienți și procente mari din afacere din cauza e-commerce-ului.

Blockbuster (faliment în 2010)

În ultimii ani de zile compania Blockbuster a devenit cunoscută mai mult prin intermediul pop-culture. Diferite magazine au fost integrate în filme care caracterizează societatea americană în anii 80. Pentru noi, cultura filmului a fost profund afectată de piraterie dar și de experiența cenzurii din perioada comunistă. În SUA casetele VHS erau împrumutate de către clienți în schimbul unor sume de bani – era un sistem similar cu cel al bibliotecilor, numai că pentru conținut erai obligat să și plătești. Acest business s-a scalat foarte rapid în anii 80 și 90, iar în perioada de succes a francizei existau peste 9.000 de magazine în Statele Unite al Americii, iar compania primea o evaluare de 3 miliarde de dolari. Falimentul Blockbuster a fost asociat cu apariția platformelor de streaming. În schimbul unui abonament lunar care costa cât închirierea unui singur film, platformele de streaming ofereau mii de titluri consacrate. Falimentul Blockbuster a semnificat sfârșitul unei epoci în care simbolul principal erau DVD-urile.

Ultimul Blockbuster din SUA, sursă foto CNN

Ultimul Blockbuster din SUA, sursă foto CNN

General Motors (faliment în 2009)

Pe 1 iunie 2009, în plină criză economică, marele producător auto General Motors depunea către Congresul SUA documentele pentru faliment. Cu doar un an de zile înaintea crizei economice, General Motors se situa în clasamentul global ca al doilea cel mai important producător de automobile după Toyota. În anul 2008 înregistra o cifră de afaceri de aproape 150 miliarde de dolari, iar în 2009, veniturile companiei se reduceau cu o treime, ajungând la 105 miliarde dolari. La momentul falimentului, General Motors era cea mai importantă companie din producția și industria americană cu active financiare în valoare de 82 miliarde dolari și pasive de peste 170 miliarde.  Pentru a păstra compania în viață alături de cei 250.000 de angajați direcți ai săi, guvernul SUA a investit peste 50 de miliarde de dolari în mai multe etape pentru a salva General Motors. Conform Center for Automotive Research, peste 1,5 milioane de joburi din SUA au fost salvate prin această mișcare.

Washington Mutual (faliment în 2008)

La sfârșitul anului 2007, banca avea peste 43.000 de angajați, 2.200 de sucursale în 15 state de pe glob și 190 miliarde dolari în depozite. 60% din veniturile companiei veneau din retailul bancar și 21% din cardurile de credit – doar 14% din cifra de afaceri din 2007 a fost generată în urma dobânzilor încasate. Banca Washington Mutual a fost pur și simplu doborâtă de criza ipotecilor din SUA care a evoluat în criza economică din 2008. Fenomenul crizei ipotecare a fost atât de profund în SUA încât de la profitul înregistrat în 2006 de 3,6 miliarde de dolari, Washington Mutual ajunsese în ultimul trimestru din 2007 să raporteze pierderi nete de 1,9 miliarde dolari. Când banca Lehman Brothers își depunea documentele pentru faliment, clienții Washington Mutual au retras din conturile proprii peste 16 miliarde de dolari în doar 10 zile. Pe 25 septembrie 2008, Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor prelua conducerea băncii pe care o vinde către J.P. Morgan Chase pentru 1,9 miliarde de dolari.

Washington Mutual, sursă foto Investors Hub

Washington Mutual, sursă foto Investors Hub

Lehman Brothers Holdings (faliment în 2008)

Cu 10 zile înainte de falimentul Washington Mutual, banca Lehman Brothers cerea ajutorul guvernului SUA pentru a supraviețui crizei ipotecilor. Este cel mai mare faliment din istoria SUA, dar și din istoria globului: holdingul avea la momentul respectiv peste 600 de miliarde dolari în active. În acel moment, Lehman Brothers era a patra cea mai mare bancă din Statele Unite ale Americii. Un studiu publicat în 2014 de Facultatea de Management din cadrul Yale vorbește despre pierderi economice de aproximativ 10 trilioane de dolari cauzate de acest moment critic din istoria crizei economice din 2008.  Pe 15 septembrie 2008, compania ajunsese să aibe datorii de 620 miliarde de dolari după ce a raportat pierderi de miliarde în fiecare trimestru al anului. Pe data de 9 septembrie, valoarea acțiunilor companiei scădea cu 45%, iar pe 10 septembrie banca anunța pierderi de 3,9 miliarde dolari în cel de-al treilea trimestru. Căderea Lehman Brothers a fost interpretată ca începutul crizei globale.

Lehman Brothers, sursă foto Getty Images

Lehman Brothers, sursă foto Getty Images