Infofinanciar > Lumea la zi > China acuză Polonia de amestec în afacerile interne. Varșovia susține că este atacată de propaganda Beijingului
Lumea la zi

China acuză Polonia de amestec în afacerile interne. Varșovia susține că este atacată de propaganda Beijingului

china, Sursă foto: economic times
sursa foto economic times

China a ripostat vineri la comentariile premierului polonez care a legat războiul din Ucraina de un posibil atac chinez asupra Taiwanului, acuzându-l că se amestecă în afacerile sale interne.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în timpul unui discurs susținut joi la centrul de reflecție Atlantic Council din Washington, D.C., că dacă Ucraina este învinsă în războiul său cu Rusia, China ar putea decide să invadeze Taiwanul la scurt timp după aceea.

„La 13 aprilie, un oficial guvernamental polonez (…) a comparat în mod deschis problemele Taiwanului și ale Ucrainei și a făcut afirmația nefondată că, dacă Ucraina pierde războiul, China continentală va ataca Taiwanul a doua zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Varșovia într-un comunicat.

„Orice încercare de a folosi problema Ucrainei ca pretext pentru a insinua o relație cu problema Taiwanului este o manipulare politică cu motive ascunse, o călcare în picioare fără noimă a principiului respectării suveranității naționale și a integrității teritoriale și o interferență flagrantă în afacerile interne ale Chinei„, se arată în declarație.

Polonia acuză atacul propagandei chineze

Stanislaw Zaryn, purtător de cuvânt al serviciilor de securitate poloneze, a declarat că Beijing-ul încearcă să forțeze Polonia să „adopte optica chineză cu privire la Taiwan”.

„Atacul propagandei chineze asupra premierului polonez, stilul de operare al ambasadei RPC la Varșovia și modul în care Beijingul își conduce politica indică faptul că alianța tactică sino-rusă acoperă tot mai multe domenii de acțiune comună”, a scris Zaryn pe Twitter, citat de Reuters.

În ultimele zile, China a organizat exerciții militare intense în jurul Taiwanului, pe care îl revendică ca fiind al său, și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Varșovia nu este de acord cu Macron

Polonia a reacționat puternic la comentariile președintelui francez Emmanuel Macron, care a vizitat China săptămâna trecută. Macron a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să își reducă dependența față de Statele Unite și să urmărească să devină un „al treilea pol” în afacerile mondiale, alături de Washington și Beijing.

Atât președintele Andrzej Duda, cât și Morawiecki au subliniat în ultimele zile că alianța cu Statele Unite este esențială pentru securitatea europeană, avertizând împotriva oricărei idei de „autonomie strategică” pentru Europa.

Premierul polonez a ironizat și conceptul de autonomie strategică a europenilor, înaintat de președintele francez Emmanuel Macron. „Autonomia europeană, sună șic, nu-i așa? Dar asta înseamnă schimbarea centrul de gravitație spre China și ruperea legăturilor cu SUA”, a afirmat Morawiecki, care a mai adăugat că nu poate înțelege conceptul de „autonomie strategică” susținut de șeful statului francez. „Acesta vrea să însemne, de fapt, să-ți tragi un glonț în picior”, a spus șeful guvernului polonez, vorbind despre o „eroare dramatică”.