Infofinanciar > Lumea la zi > Eurostat: Creșterile salariale din România au întrecut majoritatea statelor UE
Lumea la zi

Eurostat: Creșterile salariale din România au întrecut majoritatea statelor UE

salarii - sursa foto - realitatea.net
sursa foto: realitatea.net

Potrivit datelor publicate de Eurostat, estimarea salariului mediu orar pentru anul 2022 este de 22,9 euro în Uniunea Europeană și de 25,5 euro în zona euro. Aceasta reprezintă o creștere de 4,4% în UE și de 4% în zona euro în comparație cu anul 2021.

Comparând anul 2022 cu anul precedent, putem observa că în zona euro salariile orare au avut o creștere de 2,9% în sectorul non-întreprinderilor și de 4,4% în sectorul întreprinderilor. În sectorul industrial, creșterea a fost de 3,9%, în construcții de 4,9%, iar în sectorul serviciilor de 4,5%. În Uniunea Europeană, salariile orare au înregistrat o creștere de 3,2% în sectorul non-întreprinderilor și de 4,9% în sectorul întreprinderilor. În sectorul industrial, creșterea a fost de 4,6%, în construcții de 5,2%, iar în sectorul serviciilor de 5,0%, se arată în studiul Eurostat.

România, în topul creșterilor salariale

În anul 2022, s-a observat o creștere a salariilor medii orare atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană. Această creștere este un semn al îmbunătățirii economice a regiunii și al creșterii nivelului de trai al lucrătorilor. Cu toate acestea, există o diferență semnificativă între țările UE în ceea ce privește creșterea salariilor.

Astfel, cele mai mari creșteri ale salariilor medii orare au avut loc în Ungaria, unde salariul mediu a crescut cu 16,4%, urmată de Bulgaria, cu o creștere de 15,5%, Lituania cu 13,4% și România cu 12,3%. Pe de altă parte, cele mai mici creșteri salariale au fost înregistrate în Danemarca, unde salariul mediu a crescut cu doar 2,2%, precum și în Italia, Malta și Finlanda, toate cu o creștere de 2,3%.

Industriile cu creșterile salariale cele mai mari

Potrivit datelor publicate de Eurostat, în anul 2022, Uniunea Europeană a înregistrat cele mai mari creșteri ale salariilor medii orare în industria extractivă, cu o creștere de 9,6%. De asemenea, activitățile profesionale, științifice și tehnice au înregistrat o creștere semnificativă a salariilor medii orare, cu 6,4%. În plus, furnizarea de electricitate, gaze, căldură și aer condiționat, precum și activitățile financiare și de asigurări au înregistrat ambele o creștere de 5,6% a salariilor medii orare, potrivit Profit.

Salariile din România

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în luna februarie a anului 2023, salariul mediu net în România a crescut cu peste 14,8% față de aceeași lună a anului precedent, ajungând la 4.270 de lei. Această creștere semnificativă a salariului mediu net indică o îmbunătățire a situației economice din România.

În ceea ce privește industria de servicii în tehnologia informației, inclusiv activitățile de servicii informatice, aceasta rămâne în continuare cea mai bine plătită din România, cu o medie salarială netă de 10.234 lei. În schimb, hotelurile și restaurantele continuă să fie sectoarele cu cele mai mici salarii medii nete, cu o medie de 2.355 lei.