Infofinanciar > Lumea la zi > Nici vorbă de pace! Kievul anunță pregătirile pentru transferul unei baterii de rachete Patriot din SUA
Lumea la zi

Nici vorbă de pace! Kievul anunță pregătirile pentru transferul unei baterii de rachete Patriot din SUA

romanialibera.ro
FOTO:romanialibera.ro

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba a anunțat în cursul zilei de astăzi că au început pregătirile pentru transferul unei baterii de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite. Mesajul a fost publicat de oficialul ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Liderul de la Casa Albă a anunțat încă de luna trecută că va sprijini eforturile de război ale Ucrainei cu tehnică militară performantă și muniții.

„Acum, președintele Zelenski și întreaga echipă diplomatică lucrează intensiv la noi soluții pentru furnizarea de noi tipuri de arme occidentale. În primul rând, este vorba despre furnizarea de tancuri și alte vehicule blindate de tip occidental. Nu am nicio îndoială că armata ucraineană va avea în curând armament și putere de foc suplimentară”, a mai afirmat Kuleba.

Casa Albă continuă sprijinirea efortului de război al Ucrainei

Președintele american Joe Biden a anunțat un pachet de ajutor militar de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un sistem de apărare antirachetă Patriot. Anunțul a fost făcut în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Câteva zile mai târziu, premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că Kievul va primi un nou pachet de asistență militară de 2,2 miliarde de dolari din partea Washingtonului, adăugând că Ucraina se așteaptă ca Congresul SUA să aprobe un alt pachet de aproape 45 de miliarde de dolari, care include noi sisteme de lansatoare multiple de rachete HIMARS și sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

În altă ordine de idei Ucraina a inițiat un atac asupra regiunii Donețk aflată sub conducerea autorităților de la Moscova. În acest context Rusia a declarat la începutul zilei de miercuri că principalul motiv al atacurilor cu rachete HIMARS, de fabricație americană asupra unei zone de desfășurare din apropierea orașului Makiivka, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a fost utilizarea în masă a telefoanelor mobile de către personalul militar, în ciuda unei interdicții.

Sistemul de rachete HIMARS, coșmarul armatei ruse

„În prezent, o comisie lucrează pentru a investiga circumstanțele incidentului. Dar este deja evident că principalul motiv pentru ceea ce s-a întâmplat a fost includerea și utilizarea masivă a telefoanelor mobile de către personal în raza de acțiune a armelor inamice, contrar interdicției sale”, se arată într-o declarație a Ministerului rus al Apărării pe Telegram.

În declarație se precizează că acest lucru a permis forțelor ucrainene să determine coordonatele locației personalului militar pentru lansarea atacului cu rachete. „În prezent, se iau măsurile necesare pentru a preveni incidente tragice similare în viitor. În urma anchetei, oficialii vinovați vor fi aduși în fața justiției”, a adăugat oficialul rus, potrivit aa.com.

De asemenea, acesta a precizat că bilanțul înregistrat în urma atacului cu rachete a crescut la 89 de morți, în urma unei analize a locului exploziei. „În timpul analizei molozului structurilor din beton armat, numărul camarazilor noștri care au murit a crescut la 89”, se arată în declarație. Amintind că patru rachete au lovit o clădire în care se aflau militari ruși, comunicatul a precizat că sistemul de lansatoare multiple de rachete care a tras asupra zonei de desfășurare a fost distrus de un foc de răspuns.

„De asemenea, ca urmare a loviturilor aeriene și cu rachete asupra acumulării de echipamente militare din zona gării Druzhkivka, … au fost distruse încă patru lansatoare multiple de rachete HIMARS, patru lansatoare multiple de rachete RM-70, peste 800 de rachete și opt vehicule”, se arată în comunicat, care mai susține că peste 200 de militari ucraineni au fost uciși.