Lumea la zi

Zelenski îi contrazice pe toți liderii europeni și pe Biden! Anunțul halucinant despre „rachetele rusești care au lovit Polonia”

evz.ro
sursa foto - evz.ro

În cadrul unei videoconferințe pentru summitul G20 din insula indoneziană, Bali, Volodimir Zelenski a declarat că lovitura cu rachetă în Polonia ,, nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20”. Președintele ucrainean a criticat ferm țara lui Vladimir Putin.

Misiunea rusă la ONU a declarat miercuri că ,,incidentul din Polonia este o încercare de a provoca o ciocnire militară directă între NATO și Rusia”, adăugând că incidentul va fi în centrul atenției la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU din cursul zilei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat marți că dovezile sugerează că racheta care a căzut la Przewodów a fost un ,,act unic” și că nu există dovezi privind alte lovituri de rachetă. În timp ce îndemna la calm, Morawiecki a declarat că Polonia își va spori gradul de pregătire militară și că ia în considerare activarea articolului 4 din Tratatul NATO. Articolul 4 este o metodă de consultare care le permite membrilor alianței formate din 30 de țări să aducă o problemă – de obicei legată de securitate – pentru a fi discutată în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, organismul său decizional, conform datelor publicației internaționale CNN.

Ce a declarat Zelenski?

Volodimir Zelenski a transmis că Rusia este un ,,stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm”, amintind în cadrul summitului G20 că toate statele ar trebui să formeze un front comun pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Președintele ucrainean consideră că deși reuniunea de la Bali este menită pentru a avea ca punct principal de discuție războiul pornit de Vladimir Putin, armata de la Kiev nu s-a oprit să lanseze rachete care să distrugă și mai mult Ucraina. ,,Aproape 100 de rachete ruseşti au lovit Ucraina. Clădiri rezidenţiale au ars. Centrale electrice au fost din nou distruse. Sute de localităţi au rămas fără electricitate, apă şi încălzire. Traficul pe internet a fost redus cu două treimi”, a atras atenția Zelenski, conform ziare.com.

El a precizat că orașele nu sunt singurele devastate, existând și pierderi de vieți omenești.

,,Din păcate, există şi victime umane. Şi nu numai în Ucraina”, a precizat Volodimir Zelenski. ,,Ieri, rachete ruseşti au lovit teritoriul Poloniei vecine. Ar trebui să existe un răspuns rapid’, a transmis președintele ucrainean, fără a demonstra intervenția sa prin dovezi clare.

Moscova și summitul G20

Poziția lui Zelenski a fost una extrem de fermă – ,,Rusia este un terorist și ne protejăm de ea. Aceasta este realitatea”. El consideră că Moscova ar trebui să părăsească summitul G20, grupul celor mai dezvoltate țări ale lumii.
Conform surselor prezente în sală, Anton Siluanov, ministrul rus de finanțe a fost în sala conferinței la momentul intervenției prin videoconferință a lui Zelenski.

Mai multe voci au susținut că Vladimir Putin nu a vrut să fie umilit în public și de aceea nu a fost prezent personal, trimițându-l la summitul G20 pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

Ce cred occidentalii?

În timp ce NATO a pornit o anchetă asupra incidentului, care a avut loc la doar câţiva kilometri de teritoriul ucrainean, preşedintele american Joe Biden a transmis că este ,,puţin probabil” ca presupusa rachetă să fie un atac din partea Rusiei. Ar exista mai multe elemente care indică faptul că racheta antiaeriană a fost lansată din Ucraina, conform declarațiilor președintelui american.

Un consilier al lui Volodimir Zelenski a precizat că Rusia este vinovatul principal al oricăror ,,incidente cu rachete” după ce a invadat Ucraina. ,,În opinia mea, este necesar să ne ţinem de o singură logică. Războiul a fost pornit şi este purtat de Rusia. Rusia atacă masiv Ucraina cu rachete de croazieră”, a scris Mihailo Podoliak într-un mesaj pe o reţea de socializare.