Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Scholz și Macron încearcă să reseteze o relație tensionată
Lumea la zi

POLITICO: Scholz și Macron încearcă să reseteze o relație tensionată

Macron și Scholz, Sursă foto: AP
Sursă foto: AP

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron vor încerca să își relanseze relațiile problematice printr-o ceremonie de amploare duminică, deoarece frustrarea comună cu privire la o nouă lege americană îi ajută să depășească diferențele.

Parisul și Berlinul au fost în dezacord în ultimele luni în ceea ce privește apărarea, energia și finanțele, precum și controversatul pachet de 200 de miliarde de euro al lui Scholz pentru reducerea prețurilor la energie, care a fost anunțat toamna trecută fără a implica în prealabil guvernul francez. Aceste tensiuni au culminat cu faptul că Macron l-a snopit pe Scholz, anulând, într-un mod fără precedent, o conferință de presă planificată cu liderul german în octombrie.

Franța și Germania încearcă să își consolideze relațiile

Summitul franco-german de duminică, care reunește ambele cabinete, precum și un grup de parlamentari din ambele țări la Paris, are loc, de asemenea, pe fondul presiunilor tot mai mari din partea Kievului de a oferi forțelor ucrainene mijloacele necesare pentru a riposta la agresiunea Rusiei. Ucrainenii doresc tancuri, în special tancurile germane Leopard 2, dar au cerut și Franței să trimită tancuri Leclerc.

„Există provocări majore în sectorul apărării și securității, în special când vine vorba de modul în care putem reduce dependența față de Statele Unite”, a declarat Anton Hofreiter, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului german.

Cu toate acestea, politicianul din partea Verzilor, unul dintre partenerii de coaliție ai social-democraților lui Scholz, a subliniat, de asemenea, că Parisul și Berlinul au găsit din ce în ce mai multe puncte comune în ultimele luni atunci când vine vorba de a răspunde la pachetul de subvenții verzi de mai multe miliarde de dolari al SUA, care a stârnit temeri privind sifonarea investițiilor din Europa.

După ce s-au certat în mod public în octombrie anul trecut, Scholz și Macron au căzut de acord asupra necesității de a răspunde la Legea americană de reducere a inflației (IRA) prin promovarea mai multor subvenții pentru industriile din UE și prin relaxarea normelor privind ajutoarele de stat.

„Văd cooperarea cu Franța ca pe o mare șansă”

Întâlnirea de duminică are loc la exact 60 de ani de la semnarea tratatului de la Elysée, pe care germanul Konrad Adenauer și francezul Charles de Gaulle l-au semnat în 1962 pentru a pecetlui reconcilierea dintre cele două țări după cel de-al Doilea Război Mondial. Macron și Scholz vor ține discursuri la Universitatea Sorbona, în fața a câteva sute de parlamentari, înainte de a ține o ședință comună de guvern la Palatul Elysée.

Dezacordurile dintre Paris și Berlin din ultimele luni au părut agravate și de lipsa evidentă de afinitate personală între cei doi lideri, în contrast cu demonstrațiile publice de afecțiune dintre Macron și predecesoarea lui Scholz, Angela Merkel.

„Nu au același temperament, nici aceeași istorie. Trebuie să se îmblânzească fiecare”, a declarat un consilier al guvernului francez după o întâlnire la sfârșitul anului trecut. Dar „cu cât se văd mai mult, cu atât se înțeleg mai bine”, a adăugat el.

Înaintea summitului de duminică, un oficial al Palatului Elysée a indicat că relațiile dintre Scholz și Macron s-au îmbunătățit.

„Am reușit să folosim [timpul] pentru a lucra la marile noastre obiective, pentru a obține cel mai bun impuls posibil, în special pe scena europeană. Deci cred că suntem acolo acum”, a declarat oficialul în cadrul unui briefing cu presa.

Chantal Kopf, o deputată germană din partea Verzilor care se ocupă îndeaproape de relațiile franco-germane, a remarcat că sărbătoarea de duminică vine la doar câteva zile după ce Franța a semnat un acord de parteneriat extins cu vecinul său din sud, Spania, care copiază multe elemente ale tratatului franco-german.

„Acest lucru ar trebui să fie văzut de noi ca un semnal clar că Franța dorește o cooperare mai mult și mai strânsă și caută și alți parteneri pentru a prelua un rol de lider în Europa”, a declarat Kopf.

Ea a avut, de asemenea, o ironie la adresa coaliției de guvernare a lui Scholz, formată din social-democrați, Verzi și Democrați Liberi, care adesea are nevoie de mult timp pentru a decide poziții comune. „Noi, în calitate de guvern german, trebuie să acționăm, de asemenea, cu mai multă claritate și unitate în deciziile la nivel european, pentru a ne putea coordona în timp util cu cel mai apropiat partener al nostru, Franța”, a spus Kopf.

Macron vrea să înființeze un fond suveran al UE

În timp ce Scholz și Macron doresc amândoi ca UE să relaxeze temporar normele privind subvențiile de stat pentru a permite investiții mai rapide în domenii strategice, Franța dorește, de asemenea, crearea unui fond suveran al UE pentru a finanța investițiile pe întreg continentul. Fondul ar urma să fie finanțat parțial cu bani din programele existente.

Cu toate acestea, Berlinul se teme că acest lucru ar deschide ușa pentru contractarea mai multor datorii ale UE, lucru căruia i se opune cu fermitate.

În ultimele zile dinaintea summitului, oficialii încă se străduiau să pună de acord ambele părți asupra formulării declarației lor comune.

Însă un oficial german de rang înalt a adoptat un ton optimist înainte de duminică: „Cred cu tărie că vom găsi rezultate foarte bune care vor crea un impuls puternic”, a declarat acesta, potrivit Politico.