Infofinanciar > Info > Nicolae Ciucă se laudă pe Facebook! ”România este țara cu cea mai mare creștere economică dintre toate statele membre ale UE”
Info

Nicolae Ciucă se laudă pe Facebook! ”România este țara cu cea mai mare creștere economică dintre toate statele membre ale UE”

capital.ro
FOTO:CAPITAL.RO

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Nicolae Ciucă a scos în evidență progresele pe care le-a făcut România în materie de creștere economică, potrivit liderului PNL (Partidul Național Liberal) suntem țara cu cea mai mare creștere din cadrul blocului comunitar european.

Pentru a menține acest statut, Ciucă precizează că este vital ca România să acceseze toate finanțările disponibile prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și să atragă pe cât de mult posibil investitorii străini.

„Pe datele statistice ale momentului, România este țara cu cea mai mare creștere economică dintre toate statele membre ale UE”, menționează premierul pe pagina personală de Facebook.

Prim-ministrul a subliniat faptul că absorbția fondurilor europene, contractarea finanțărilor prevăzute în PNRR cât și crearea unui mediu atractiv pentru investitorii străini reprezintă sursele financiare cele mai importante pe care țara noastră nu are voie să le rateze.

 România nu are voie să rateze finanțarea europeană

Ciucă, responsabil de evoluția economică a României, a participat în cursul acestei săptămâni la reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR unde a avut o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini ( FIC) din România.

”Pentru a păstra trendul pozitiv, este nevoie să accesăm toți banii din PNRR, să creștem absorbția de fonduri europene și să atragem cât mai multe investiții străine. Acestea trei sunt cele mai importante surse de bani ale României, pe care nu avem voie să le ratăm.

Pentru a mă asigura de evoluția pozitivă a acestor finanțări, am luat parte în cursul acestei săptămâni la reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR și am avut o întâlnire cu Consiliul Investitorilor Străini (FIC) din România” potrivit digi24.ro.

În mesajul de pe rețeaua de socializare prim-ministrul a amintit și de proiectele de infrastructură printre care Centura București și intersecția ei cu Șoseaua Chitila Mogoșoaia.

”Proiectul a cărui execuție va dura 10 luni face parte din strategia de implementare la nivel național pentru infrastructură integrată pentru zona orbitală a Municipiului București, prin care se asigură baza necesară cererii de transport în creștere și un grad ridicat de siguranță a traficului rutier”, se arată în Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Rețeaua de infrastructură integrată pentru zona orbitală Bucureşti – Lărgire la 4 benzi DN 1A.

Proiectele de infrastructură sunt prevăzute în bugetul de stat pe 2023

De asemenea, Guvernul va construi ruta feroviară dintre  Aeroportul Traian Vuia și Timișoara, a cărei finanțare ”se realizează din fonduri externe nerambursabile, Planul Național de Redresare și reziliență, de la bugetul de stat prin bugetul MTI, din veniturile proprii ale CFR SA și din alte surse legal constituite.

Totodată, vor începe lucrările de modernizare a Canalului Dunăre-Marea Neagră precum și a Canalului Poarta Alba-Midia-Navodari. Finanțarea acestor investiții ar urma să fie prevăzută în investițiile guvernamentale incluse în bugetul de stat pe 2023, potrivit digi24.ro.

„Subliniez că, pentru economia reală, mai există o sursă de finanțare: investițiile guvernamentale prevăzute în bugetul de stat pe 2023. Cu acești bani se vor realiza proiecte de amploare, precum Centura București și intersecția ei cu Șoseaua Chitila-Mogoșoaia, calea ferată care va lega Aeroportul Traian Vuia de Timișoara sau modernizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră și a Canalului Poarta Albă-Midia-Năvodari” completează Ciucă.

Proiectele amintite anterior au fost aprobate în ședința de guvern de miercuri