Lumea la zi

Războiul îi sperie pe francezi! Macron a anunțat un buget record pentru apărare în perioada 2024-2030

spotmedia.ro, soldat francez
FOTO:spotmedia.ro

Președintele Franței, Emmanuel Macron în cadrul unui discurs susținut astăzi în fața forțelor aeriene de la baza aeriană Mont-de-Marsan, a precizat că bugetul Apărării ar urma să fie crescut cu aproximativ 400 de miliarde de dolari în perioada 2024-2030.

Finanțarea suplimentară va fi inclusă în viitoarea lege de programare militară (LPM), pe fondul tensiunilor tot mai mari din Ucraina. „Legea de programare militară reflectă eforturile țării în favoarea trupelor sale și aceste eforturi vor fi proporționale cu pericolele, adică considerabile” a anunțat șeful statului francez.

Macron a dat asigurări că armata va dispune de un buget suplimentar de 413 miliarde de dolari, în calcul fiind incluse veniturile extrabugetare. Macron a mai punctat faptul că era ”necesar de un război în avans” pentru ca statul francez să facă față ”conflictelor armate mai brutale și mai numeroase în același timp”.

Parisul își va continua efortul finacniar masiv în domeniul securității

Legea de programare militară este de mult timp așteptată de sectorul Apărării deoarece conflictul militar a evidențiat lipsurile armatei franceze. Parisul își va continua efortul finacniar masiv în domeniul securității, după ce prin LPM 2019-2025 au fost investite aproximativ 300 de miliarde de euro.

Cel târziu în vara acestul an Parlamentul francez va vota inițiativa legislativă a cărei anvelopă bugetară va fi temperată de inflație și de explozia costurilor la energie. Obiectivul legii este acela de menține statutul Franței ca fiind o mare putere și un partener credibil.

Șeful statului a explicat că aceste 413 miliarde reprezintă începutul „unei schimbări profunde care va fi apoi ireversibilă”. „Nu trebuie să facem același lucru cu mai mult, ci trebuie să facem mai bine și altfel”, a insistat Macron.

Următoarea lege de programare militară, care va fi prezentată Parlamentului în martie și supusă la vot până în vară, promite continuarea efortului financiar în domeniul apărării, după o LPM 2019-2025 de 295 de miliarde de euro, care pusese capăt unor ani de reduceri bugetare în armată, potrivit lemonde.fr.

Bugetul alocat serviciilor de apărare va crește cu aproape 60% în 2024-2030

„În total, aceste două legi de programare militară vor fi condus la o dublare a bugetelor armatelor noastre”, a insistat președintele Republicii, subliniind că „sunt resurse considerabile care amplifică un efort de apărare a cărui dinamică este fără precedent de cinci decenii”, dar și că „aceste resurse excepționale dictează, evident, o mare exigență.

Aceste „eforturi vor fi pe măsura pericolelor, adică considerabile. […] Trebuie să fim cu un război înainte”, a declarat Macron, constatând sfârșitul „dividendelor păcii” în fața apariției unor „noi conflicte” care amenință lumea.

Astfel, bugetul alocat serviciilor de informații militare va crește cu aproape 60% în perioada 2024-2030, a mai anunțat șeful statului, citând dublarea bugetului Direcției de Informații Militare (DRM) și al Direcției de Informații și Securitate a Apărării (DRSD).

„Trecem de la o logică de reparații la o logică de transformare a forțelor armate. Trebuie să fim capabili să fim mai eficienți și mai eficace”, a declarat Elysée înaintea acestor anunțuri, în timp ce războiul din Ucraina i-a împins pe cei mai reticenți europeni să consacre mai mulți bani pentru apărarea lor. Anul trecut, Germania a deblocat 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatelor sale.

A doua putere economică a Europei, Franța se mândrește cu cea mai mare și puternică armată din Uniunea Europeană.  Totodată, Franța și-a intensificat și ajutorul militar acordat Ucrainei, în acest sens a creat un fond de 200 de milioane de euro pentru achiziția echipamentelor militare.