Infofinanciar > Lumea la zi > Olaf Scholz îi forțează mâna lui Joe Biden. Tancurile Leopard vor pleca spre Ucraina după ce ajung și blindatele americanilor
Lumea la zi

Olaf Scholz îi forțează mâna lui Joe Biden. Tancurile Leopard vor pleca spre Ucraina după ce ajung și blindatele americanilor

Olaf Scholz Sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Oficialii occidentali se tem că Ucraina mai are puțin timp la dispoziție înainte ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă mai amplă. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz condiționează trimiterea tancurilor Loepard 2 de manevra similară a Satelor Unite. Joe Biden nu pare însă dispus să livreze ucrainenilor blindate M1 Abrams, iar restul aliaților așteaptă un semnal de la un potențial lider.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat ieri în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, că Germania va trimite Ucrainei tancurile Leopard 2 doar după ce Statele Unite vor proceda la fel cu blindatele M1 Abrams.

„Suntem [printre] cei care facem cel mai mult” în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina, a declarat cancelarul german. Ca sa-si argumenteze afirmația, Olaf Scholz a enumerat timp de aproape patru minute echipamentele militare pe care Berlinul le-a livrat deja sau le va trimite în curând Kievului, de la sisteme de apărare aeriană la vehicule de luptă pentru infanterie Marder.

„Nu facem niciodată ceva doar de unii singuri, ci împreună cu alții, în special cu Statele Unite, care sunt foarte importante în această sarcină comună de a apăra independența și suveranitatea Ucrainei”, a precizat Olaf Scholz.

Este o temporizare pe care oficialii germani au reluat-o constant în ultimele zile: decizia Berlinului privind tancurile Leopard este strict legată de disponibilitatea americanilor de a-și trimite propriile tancuri M1 Abrams.

Joe Biden nu pare dispus să dea tancurile Abrams

Condiția introdusă de Germania este importantă, pentru că, deși Administrația Joe Biden se pregătește să anunțe un nou pachet important de arme americane pentru Ucraina, nu se așteaptă ca ajutorul să includă și tancuri americane.

Acest lucru le dă bătăi de cap liderilor europeni. Cum este cazul premierului polonez Mateusz Morawiecki, care dorește să formeze o alianță largă alcătuită din mai multe țări care să furnizeze fiecare câteva tancuri Leopard Ucrainei, pentru a crea un grup de luptă mai mare.

Până în prezent, doar Finlanda a anunțat public posibilitatea de a participa la un astfel de program. Multe alte țări par să se abțină atâta timp cât Germanie rămâne în expectativă.

Spania, de exemplu, care deține peste 200 de tancuri Leopard 2, a declarat deja că problema trimiterii unor blindate de acest în Ucraina „nu este pe masă în momentul în care vorbim astăzi”, a precizat, ministrul de Externe spaniol José Manuel Albares, la Davos.

Parlamentul European pune presiune pe Olaf Scholz

Presiunea asupra cancelarului gemran Olaf Scholz s-a intensificat după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Marea Britanie a anunțat că va trimite propriile tancuri de luptă Challenger 2 în Ucraina.

De asemenea, francezii iau în considerare posibilitatea de a-și trimite propriile tancuri Leclerc în Ucraina, în încercarea de a oferi Berlinului un cadru comun pentru livrările de tancuri.

„Subiectul este complicat și nu a fost încă stabilit la Paris. Dar ne gândim la asta”, a declarat un oficial francez. „Vom vedea ce se va decide la reuniunea comună a cabinetului franco-german”, mai precizat sursa citată.

„Germania ar trebui să-și asume un rol de lider într-o coaliție europeană de state care să livreze tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei“, a a declarat Katja Leikert, un deputat german din comisia pentru afaceri externe din partea Uniunii Creștin-Democrate de centru-dreapta, principalul partid de opoziție din țară.

Presiunea pentru ca Germania să facă mai mult a venit miercuri și de la Strasbourg. Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care îl îndeamnă pe Olaf Scholz să formeze o coaliție internațională pentru trimiterea de Leopards „fără întârziere”.

„A sosit momentul. Ucraina are nevoie de mai multe echipamente militare. Susțin cu fermitate livrarea de tancuri”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de POLITICO.