Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Marcel Ciolacu – Aderarea României la Schengen ar reprezenta un avantaj pentru Europa, nu o slăbiciune
Lumea la zi

POLITICO: Marcel Ciolacu – Aderarea României la Schengen ar reprezenta un avantaj pentru Europa, nu o slăbiciune

Ciolacu Sursa foto PSnews
sursa foto PSnews

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și șeful PSD, a scris un articol pentru publicația POLITICO în care discută problema aderării României la spațiul Schengen ca urmare a votului Austriei care a blocat accesul țării la spațiul de liberă circulație.

În timp ce lumea liberă este pusă la încercare de invazia violentă a Ucrainei de către Rusia președintelui Vladimir Putin, aici, în Europa, în lupta pentru democrație și rezistență, trebuie să căutăm întotdeauna consolidarea instituțiilor democratice care ne mențin în siguranță, puternici și în siguranță.

Acum este momentul în care trebuie să fim cu toții uniți – sau să eșuăm singuri. Și, în această privință, o oportunitate esențială pe care o au colegii mei din Uniunea Europeană în acest moment este continuarea reformei și extinderea spațiului Schengen.

Un Schengen în creștere poate unifica și mai mult Europa, atât din punct de vedere practic, cât și simbolic, poate ajuta la avansul democrației, poate consolida redresarea economică și poate securitatea noastră colectivă împotriva amenințărilor externe din ce în ce mai mari, relatează Marcel Ciolacu pentru Politico.

Decizia Austriei are consecințe la nivel european

Cu toate acestea, din păcate, guvernul cancelarului austriac Karl Nehammer a decis să orienteze Europa și securitatea noastră colectivă într-o altă direcție.

Decizia pripită și nedefinită a Austriei de a refuza accesul României la spațiul Schengen slăbește nu doar regiunea noastră, ci și întreaga Europă, încurajând în același timp forțele aliniate împotriva noastră.

În mod surprinzător, această decizie dăunătoare vine într-un moment în care am fost cel mai încurajat de eforturile globale combinate pentru a asigura că Ucraina și poporul său eroic trăiesc din nou liberi. Actele de solidaritate sunt profunde: angajamentul ferm al G7 și G20; coeziunea și extinderea avansată a NATO cu Suedia și Finlanda; rolul instrumental jucat de Statele Unite; și conferința donatorilor pentru Ucraina, găzduită de președintele francez Emmanuel Macron la Paris, la care au participat 46 de țări. În timp ce lumea se ridică împotriva nedreptății agresiunii rusești, lista continuă.

Până acum, cu toții ar fi trebuit să învățăm lecțiile istoriei, că dacă nu te opui unui tiran astăzi, mâine va fi în curtea ta. Iar poporul român cunoaște prea bine această realitate.

Invazia din 24 februarie în Ucraina a schimbat totul, iar pentru noi, șocul a lovit aproape de casă. Având cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toate țările UE sau NATO, ne-am trezit brusc în prima linie a bătăliei pentru democrație.

Din fericire, Partidul Social Democrat, pe care îl conduc acum, a adus România în NATO și în UE la momentul potrivit. Fiind un centru strategic economic și de securitate cu unele dintre cele mai vitale porturi la Marea Neagră, România știa că trebuie să acționeze ca un scut în jurul Ucrainei. Era în joc însuși modul nostru de viață democratic, împreună cu valorile și aspirațiile comune ale prietenilor și vecinilor noștri din Europa. Și ne-am dovedit că suntem la înălțimea cerințelor.

Eforturile remarcabile ale României

România a primit peste 3 milioane de refugiați ucraineni care fugeau de violențele războiului. Și-a folosit porturile de la Marea Neagră și sistemele feroviare interne pentru a transporta peste 60 % din grânele ucrainene pentru a hrăni țările lumii, uneori în detrimentul propriilor noștri fermieri. România a oferit, de asemenea, o linie de salvare energetică esențială pentru Moldova, contracarând războiul energetic al lui Putin și agitația socială împotriva conducerii pro-occidentale a țării.

În plus, din 1991, România a îndeplinit toate etapele stabilite pentru a se integra pe deplin în comunitatea euro-atlantică, de la aderarea la NATO, la aderarea la Uniunea Europeană și, acum, la cererea noastră de aderare la spațiul Schengen, cea mai mare zonă de liberă circulație din lume.

Pentru români, avantajele de a fi în interiorul spațiului Schengen vor fi profunde. Ministrul nostru de finanțe estimează că România pierde 10 miliarde de euro în fiecare an din cauza excluderii. Iar într-un moment în care porturile și căile ferate de la Marea Neagră au devenit esențiale pentru fluxul de cereale, energie și alte bunuri esențiale către Europa, libera circulație a mărfurilor către și dinspre țara noastră este mai importantă ca niciodată.

Cu toate acestea, nu este clar de ce Austria a ales să tragă o linie la granița noastră pe baza unor argumente care sfidează datele concrete.

România a dovedit deja, încă din 2011, că are capacitatea de a gestiona frontierele UE, iar cu armata noastră alături de forțele NATO pe flancul estic, apărăm Austria la fel de mult ca și restul Europei. Chiar și cu bugete restrânse, România a promis 2,5% din PIB pentru finanțarea apărării, iar marina noastră a dezmembrat o mină plutitoare rusă în Marea Neagră pentru a proteja libera navigație.

Portul nostru din Constanța este acum unul dintre cele mai aglomerate din Europa, oferind o rută alternativă către continent. Între timp, am semnat recent un acord energetic cu aliații noștri de la Marea Neagră pentru a transporta energie în Europa prin România și am primit numeroase întreprinderi și investitori austrieci care doresc să profite de forța noastră de muncă și de locația noastră ideală.

Pentru a lupta împotriva valului în creștere al autoritarismului, democrațiile trebuie să rămână unite și să consolideze legăturile care le unesc. Astfel, îi cer cancelarului Nehammer să facă ceea ce trebuie și să revină asupra deciziei guvernului său.

Sunt convins că, lucrând împreună, ne vom regăsi puterea. Europa va fi mai puternică pentru aceasta – la fel ca și Austria.