Infofinanciar > Info > Declarațiile lui Marcel Ciolacu! ,,Dreptatea pentru români înseamnă aderarea la spațiul Schengen”
Info

Declarațiile lui Marcel Ciolacu! ,,Dreptatea pentru români înseamnă aderarea la spațiul Schengen”

Marcel Ciolacu, presedintele PSD
Sursă foto: CaleaEuropeană

Roberta Metsola a transmis luni, la Palatul Cotroceni, că susține aderarea României la Spațiul Schengen și va continua să sprijine țara pentru a obține un vot pozitiv în acest sens. Marcel Ciolacu a oferit un mesaj pentru președinta Parlamentului European, transmițând că România va face toate demersurile pentru a demonstra că a fost, este și va fi un pion principal în Europa.

„Suntem la finalul unui an care va marca cu siguranță istoria Europei moderne. În luna februarie, Rusia a invadat Ucraina și a generat cea mai mare criză de securitate a generației noastre. Amenințarea valorilor și a propriului mod de viață erau lucruri care până atunci nu puteau fi luate în calcul. Dincolo de planul individual, a trebuit ca stat să ne confruntăm cu numeroase provocări logistice și economice. Iar acum, pe măsură ce iarna se adâncește, ne preocupă costurile ridicate ale facturilor la energie pentru cetățenii, industria și companiile noastre”, a prezentat președintele Camerei Deputaților.

Deși un val de probleme tot mai mari s-a abătut asupra Europei, unitatea a reușit să salveze țările din calea dezastrelor de mari proporții. Marcel Ciolacu amintește, în acest sens, despre sprijinul către refugiații ucraineni care au reușit să fugă din calea bombardamentelor lui Vladimir Putin.

,,Cu toate acestea, anul 2022 este și un an al speranței și al umanității. Este anul în care cetățenii europeni s-au remarcat printr-o solidaritate extraordinară cu ucrainenii- majoritatea mame cu copii, care au fugit din calea războiului. Este, de asemenea, anul în care state precum Republica Moldova, Ucraina și Georgia s-au apropiat mai mult ca niciodată de marea familie europeană”, a transmis Marcel Ciolacu.

Simultan, pentru Marcel Ciolacu, ridicarea MCV (Mecanismul de Verificare și Cooperare ,,este o realizare remarcabilă ”, care l-a determinat să mulțumească celor implicați și celor care au depus eforturi în această direcție.

„Stimată doamnă Președinte Metsola, sunteți unul dintre oamenii care știți cel mai bine ce înseamnă să lupți pentru dreptate. Ați fost una dintre vocile puternice care s-a ridicat împotriva injustiției atunci când una dintre conaționalele dumneavoastră a fost ucisă cu sânge rece. Într-un gest profund simbolic, ați refuzat categoric să dați mâna cu nedreptatea, cu corupția și cu minciuna. Ați luptat cu un sistem putred pentru că ați crezut ca este o cauză corectă. În definitiv, ați luptat pentru adevăr și pentru dreptate. Și asta v-a dat forța pentru a lupta până la capăt”, a menționat Marcel Ciolacu.

Nedreptatea făcută de Austria față de România

Ciolacu a transmis lupta pe care o duce România în combaterea nedreptății. În acest context, acesta consideră că votul negativ dar de austrieci este complet eronat, întrucât cancelarul austriac a dat cu piciorul la toată truda și la speranțele românilor. Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu prezintă susținerea la nivel european de care se bucură țara noastră.

,,De aceea, doamnă Președinte, cred că înțelegeți foarte bine lupta poporului român pentru dreptate. Iar astăzi dreptatea pentru noi înseamnă aderarea la spațiul Schengen, alături de frații și surorile noastre din Europa. Și sunt recunoscător că această luptă nu o purtăm singuri. Avem alături de noi Parlamentul European, Comisia Europeană și marea majoritate a statelor și guvernelor europene. Avem alături de noi parteneri puternici care au dat un mesaj ferm de susținere pentru România și pentru locul său în Europa. Din păcate, guvernul de dreapta austriac a ales arbitrar și nejustificat să ignore munca și speranțele a milioane de români”, a completat Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților nu se ferește să-l acuze pe Nehammer de ,,cinism”. Deși relațiile dintre România și Austria au fost menținute sub semnul binelui, cancelarul a oferit un vot negativ, în contextul unui război rusesc care bate tot mai puternic la ușile Europei.

,,Sunt convins că înainte să ridice ziduri inutile în această parte a Europei, cancelarul austriac ar trebui să își dărâme propriile ziduri de cinism și sfidare cu care s-a înconjurat în această perioadă. A închis irațional uși în fața prietenilor loiali, când singura ușă pe care trebuia să o închidă era în fața opresiunii, a tiraniei și a morții care se abate asupra Europei dinspre Kremlin. Spre deosebire de alții care încă șovăie, România a ieșit definitiv încă de acum 33 de ani din spatele Cortinei de Fier”, a precizat șeful Camerei Deputaților.

Comunismul a lăsat răni adânci în România

Marcel Ciolacu a făcut trecerea la perioada comunistă care a umbrit România în urmă cu 33 de ani. Totuți, statul a reușit să se mobilizeze și să-și reconstruiască mândria. În acest context, se fundamentează un motiv extrem de important pentru care țara noastră ar trebui să intre în spațiul de liberă circulație.

,,Ne-am vindecat rănile anilor grei ai represiunii comuniste și ne-am ridicat ca o națiune mândră și puternică. Împreună – stat și societate, am făcut tot ceea ce trebuia pentru a fi pregătiți să ne luăm locul binemeritat la masa liderilor europeni. De aceea, cererea noastră de a fi membri ai spațiului Schengen este perfect legitimă. Și nu mă bazez când spun asta pe drumul luminos care se așterne în fața noastră, ci mă bazez pe drumul lung pe care l-am parcurs deja în spate”, a amintit Ciolacu.

Conform șefului Camerei Deputaților, România împlinește de mai bine de 10 ani condițiile pentru aderarea în Schengen. Eșecul înregistrat trebuie să rămână doar o amintire și o lecție de învățat. Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu iterează angajamentul pe care clasa politică îl are față de cetățeni, în special în fața celora care sunt dezavantajați de faptul că țara nu a intrat în Schengen. Suplimentar, acesta transmite că România a demonstrat că este un partener european de bază, fiind în prima linie pentru apărarea securității și a unității.

,,Trebuie să fim în spațiul Schengen. Toată lumea știe că îndeplinim condițiile tehnice încă din 2011. Acesta a fost doar un act politic ratat care nu trebuie să se mai repete niciodată. Trebuie să ne luăm acest angajament în fața cetățenilor noștri, în fața celor care stau cu zilele în vămi în cozi kilometrice, în fața tuturor celor care au de pierdut prin faptul că România nu este încă în Schengen. Avem obligația să ducem această luptă până la capăt! Nu avem voie să ne pierdem încrederea. Am obținut deja respectul partenerilor noștri europeni prin modul în care ne-am făcut datoria în prima linie a apărării securității și unității europene. Acest eșec de etapă nu poate fi definitoriu”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

Metsola, inspirație pentru clasa politică din România

Marcel Ciolacu i-a transmis Robertei Metsola că reprezintă un model de ambiție pentru a fundamenta planul unei noi încercări de aderare la Spațiul Schengen. Mai mult decât atât, președintele Camerei Deputaților subliniază cum șefa Parlamentului European este dovada că ostilitățile dintre zonele politice diferite trebuie date uitării atunci când este vorba despre binele unei țări.  Marcel Ciolacu a menționat și că votul austriecilor ar putea avea un rol destabilizator al armoniei din Europa, la care a contribuit și România.

,,Acest eșec trebuie însă să îi învețe pe cei care vor fi responsabili cum să câștige data viitoare. Și cred că dumneavoastră, doamnă președinte Metsola, sunteți o sursă incredibilă de inspirație pentru noi. Ați fost aleasă membru în Parlamentul European în 2013, după două încercări nereușite. Două! Dar nu ați renunțați niciodată, pentru că un luptător nu poate renunța niciodată la visul său. Iar astăzi demonstrați din plin că încă se mai poate face politică prin consens și că puteți uni pentru binele public comun zone politice atât de diferite. Această poveste de succes trebuie să ne dea curaj să mergem mai departe. Noi am ales să fim parteneri corecți, așa cum a făcut întreaga Europă încă din luna februarie, dar iată că un vot a aruncat în aer tot acest echilibru, atât de greu câștigat și atât de prețios, al unității europene”, a afirmat Marcel Ciolacu.

România merită să fie în Schengen

Președintele Camerei Deputaților a garantat că România nu se va lăsa doborâtă de votul negativ al Austriei și că va lupta în continuare pentru  stabilirea echilibrului la nivelul întregii lumi. Țara va ajuta în continuare la azilul pentru ucrainenii alungați de război, va combate criza alimentară care se extinde tot mai mult și în exteriorul Europei și va ajuta Moldova în contextul ostilităților care vin din partea lui Vladimir Putin.

,,Vom continua însă să ne facem datoria ca și până acum ca garanți ai securității granițelor europene. Vom continua să primim populația care fuge din calea războiului. Vom continua să oferim soluții pentru criza alimentară care amenință nu doar Europa, ci și țările din Africa. Vom continua să sprijinim Republica Moldova într-un moment în care atât de multe crize o amenință”, a asigurat Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a vorbit și despre sprijinul pe care îl are România. Aderarea la Schengen este susținută atât de vocile din partea ramurii administrative a Europei, cât și din partea argumentelor pe care le deține. Țara noastră trebuie să intre în spațiul de liberă circulație, fiind un pion principal în conturarea proiectelor europene.

,,Argumentele sunt de partea noastră. Dreptatea este de partea noastră. Europa este de partea noastră! Și cred că în construirea acestui nou plan trebuie să pornim de la prietenii pe care îi avem: Parlamentul European, Comisia Europeană și guvernele europene. Sunt convins că vom avea în dumneavoastră un partener de încredere. Cunoașteți foarte bine regiunea noastră. Dumneavoastră, personal, ați fost în în acest an în Republica Moldova și Ucraina, iar acum sunteți în România. Astăzi (luni – N.R.) , în Parlamentul României am dat împreună un mesaj puternic de unitate și solidaritate europeană. România își dorește pe deplin să pună umărul la consolidarea proiectului european. Și sunt convins că și UE înțelege că doar atunci când România va fi în Schengen, Europa va fi unită pe deplin”, a concluzionat Marcel Ciolacu, potrivit Realitatea.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.