Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia și-a plasat al doilea sistem de luptă „Avangard”! De ce este capabilă „arma invincibilă” a lui Vladimir Putin
Lumea la zi

Rusia și-a plasat al doilea sistem de luptă „Avangard”! De ce este capabilă „arma invincibilă” a lui Vladimir Putin

Avangard, Sursă foto: Radio Europa Moldova Liberă
Sursă foto: Radio Europa Moldova Liberă

Armata rusă a reușit în această lună să plaseze al doilea regiment cu rachete balistice intercontinentale „Avangard” cu propulsie hipersonică în serviciul de luptă al diviziei Orenburg. Ministerul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că acesta va completa eficient sistemele de arme ale Forțelor de rachete strategice.

„Un alt regiment de rachete va fi introdus în serviciu în formațiunea militară Yasny pentru aniversarea Forțelor noastre de rachete strategice – acum cu sistemul de rachete Avangard”, a susținut săptămâna trecută comandantul Forțelor de rachete strategice ruse Serghei Karakaiev.

Ce poate face Avangard

Rachetele din sistemul „Avangard” sunt capabile să zboare cu o viteză de 27 de ori mai mare decât cea a sunetului, astfel că nu pot fi interceptate de niciun sistem de apărare aeriană existent. De aceea, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a catalogat această armă drept una „invincibilă”, atunci când a prezentat-o publicului în 2018.

Analiștii militari au mai spus despre „Avangard” că are o rază de acțiune de peste 6.000 de kilometri și că poate avea în dotare o încărcătură nucleară sau convențională. Aceștia au mai avertizat că proiectilele din sistem pot zbura deasupra Antarcticii și se pot apropia de partea continentală a SUA, scriu cei de la Newsweek, citați de vestidinrusia.

De asemenea, expertul militar rus Alexei Leonkov a atras atenția că sistemului „Avangard” nu-i poate fi anticipată traiectoria de zbor. În plus, acesta a transmis că este imposibil să fie dezvoltată o rachetă capabilă să atingă o viteză de câteva zeci de ori mai mare decât viteza sunetului.

Ce vrea Putin în 2023

Președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat miercuri „rezultatele activităților forțelor armate ale Federației Ruse în 2022”, în cadrul unui eveniment organizat la Centrul Național pentru Managementul Apărării. Pe lângă „succesele” înregistrate de armata sa în Ucraina, liderul de la Kremlin a vorbit și despre industria nucleară din Rusia, care, în opinia sa, trebuie ca în 2023 să fie perfecționată.

„Trebuie ca inginerii și oamenii de știință să perfecționeze acest mecanism. Vom continua să susținem capacitatea de luptă a triadei nucleare. Ea este garanția suveranității și integrității noastre teritoriale

În acest an, nivelul forțelor armate nucleare a depășit 90%. Vorbim de o reînarmare cu complexul de rachete hipersonice Avangard și, pentru prima dată, vor fi puse la dispoziție rachetele balistice intercontinentale Sarmat”, a spus Putin.

De asemenea, în discursul său, liderul de la Moscova a prezentat direcțiile pe care armata rusă le va urma în anul următor.

„Știm ce se întâmplă de ‘partea cealaltă’, dar asta nu împiedică planurile noastre. Vom continua dezvoltarea complexului de rachete hipersonice care nu au egal în întreaga lume. Vom continua dezvoltarea dronelor și vizăm ca în viitor informațiile de la aparatele fără pilot să ajungă la fiecare luptător. De asemenea, echipamentele soldaților trebuie să fie la cel mai înalt nivel, fiabile, moderne și comode. Tot ce este învechit trebuie schimbat rapid”, a mai adăugat președintele Rusiei, scriu cei de la Antena 3 CNN.