Infofinanciar > Lumea la zi > Se confruntă cu fenomenul „tancurilor stricate”! Dotările Germaniei sunt luate în derâdere de NATO
Lumea la zi

Se confruntă cu fenomenul „tancurilor stricate”! Dotările Germaniei sunt luate în derâdere de NATO

Tancuri, Sursă foto: Evenimentul istoric
Sursă foto: Evenimentul istoric

Poate că, până la urmă, este un lucru bun că Germania a refuzat să trimită tancuri Ucrainei. Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a convocat luni o întâlnire de urgență cu generalii săi pentru a discuta despre cea mai recentă criză care s-a abătut asupra armatei germane asediate: tancurile stricate.

Reuniunea de urgență a avut loc în urma scurgerii unui e-mail de la un comandant superior către șeful forțelor armate Bundeswehr, în care acesta deplânge starea jalnică a vehiculelor de luptă de infanterie ale diviziei sale.

„Chiar și cu cele mai bune pregătiri, problema pregătirii vehiculelor a devenit un joc de loterie”, i-a scris șeful său generalul-maior Ruprecht von Butler, potrivit unei copii a e-mailului citat de Der Spiegel în weekend.

Exercițiu militar eșuat

În timpul unui exercițiu desfășurat luna aceasta pentru a pregăti o brigadă de tancuri a Bundeswehr pentru includerea în forța de reacție „de înaltă pregătire” a NATO, toate cele 18 vehicule moderne de luptă de infanterie germane au eșuat, a scris von Butler.

Tancurile, cunoscute sub numele de Pumas, au suferit o multitudine de defecțiuni, de la defecțiuni electronice până la „defecțiuni ale turelei”. Soldații au fost nevoiți să abandoneze unul dintre tancuri după ce cablajul acestuia a luat foc, scrie Politico.

Pumas sunt concepute pentru a deplasa trupele pe câmpul de luptă și sunt echipate cu o varietate de sisteme de armament, inclusiv un tun de 30 de mm capabil (cel puțin în teorie) să tragă sute de gloanțe pe minut.

Ca urmare a problemelor, Bundeswehr nu are de ales decât să se bazeze pe precursorul Puma, Marder-ul din anii 1970 – unul dintre modelele de tancuri pe care Ucraina a fost nerăbdătoare să le achiziționeze de la Germania, dar pe care Berlinul a refuzat să le vândă.

Principalul tanc de luptă al Germaniei, cunoscut sub numele de Leopard II, a participat, de asemenea, la recentele exerciții și s-a descurcat mult mai bine, a raportat generalul. (Cancelarul german Olaf Scholz a blocat, de asemenea, transferul de Leoparduri către Ucraina, argumentând că și SUA a amânat trimiterea de tancuri de luptă).

Germania, de râsul NATO

Problemele de echipament ale Bundeswehr-ului nu sunt noi. Într-adevăr, echipamentul de proastă calitate al armatei germane a făcut-o de râsul NATO. Cu toate acestea, lupta armatei cu cele mai moderne tancuri ale sale subliniază natura sistemică a problemelor.

A trecut aproape un an de când Scholz a declarat Zeitenwende, un punct de cotitură în perspectiva strategică a Germaniei, declanșat de invazia brutală și pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Ca parte a schimbării germane, guvernul a creat un „fond special” de 100 de miliarde de euro pentru a moderniza echipamentul Bundeswehr-ului.

Săptămâna trecută, ministerul apărării a semnat primele contracte, inclusiv o comandă pentru avioane de luptă americane F-35. Livrarea acestor echipamente se va face peste ani de zile.

Întrebarea mai urgentă este dacă armata germană poate pune în stare de funcționare echipamentul pe care îl are.