Lumea la zi

POLITICO: Cum a ajuns Liz Truss să câștige conducerea Partidului Conservator! Detaliile unei campanii interne spectaculoase

Liz Truss- politico.com
sursă foto: politico.com

Liz Truss, actualul premier al Marii Britanii, fusese anerior catalogată ca fiind „rigidă” sau sunând ca un computer din anii 1980. Aceasta a fost desemnată ca fiind „actorul preferat de comedie” după o primă ieșire dezastruoasă la televiziune, cu doar 10 zile înainte de alegeri. În această situație, Truss a început să-și asculte cu atenție consilierii. Știa că ceva trebuie să se schimbe și asta foarte repede.

După dezbaterea de săptămâna trecută, în care prestația de lemn a lui Truss a contrastat puternic cu stilul relaxat și optimist al lui Sunak, Liz s-a retras la conacul ei de la țară pentru a petrece timp cu familia. După aceea, o ulterioară dezbatere televizată a degenerat într-un conflict între Truss și Sunak, iar consilierii acesteia și-au dat seama că vor trebui să se pregătească pentru o strategie mult mai dură pentru a reuși în cursa politică.

Rob Butler, secretarul parlamentar privat al lui Truss la Ministerul Afacerilor Externe, și Jason Stein, un strateg de încredere care l-a consiliat cândva pe prințul Andrew, au fost chemați într-o sală de ședințe pentru a o pregăti pe Truss. Astfel, cu acești doi oameni în spate, apropiații lui lui Liz spun că s-a simțit mai bine pregătită pentru dezbateri, ceea ce i-a permis să se relaxeze în drumul său spre scaunul de premier.

Schimbarea

Astfel, cu o seară înainte, Truss era o femeie transformată. Dădea dovadă de calmitate și fermitate în fața unui Sunak gălăgios și vizibil surescitat. Acesta din urmă știa că are nevoie disperată de un moment care să schimbe jocul după ce sondajele membrilor conservatori au arătat că Truss era de departe candidatul preferat.

„Ea chiar a întors mersul jocului în favoarea ei”, a spus un strateg politic admirativ de la SW1. „S-a eliminat acea senzație de ‘este puțin ciudată’ prin faptul că a avut o prestație finală mai bună, fiind un pic mai relaxată și mai amuzantă. Acest lucru a fost cu adevărat un punct de cotitură”.

„Se simțea că Truss trebuia să ofere ceva semnificativ publicului”, a specificat un membru al echipei Sunak. Liz s-a comportant „ca și cum ar fi urmărit jocul deoparte, iar la final au abordat o tactică foarte inteligentă”, a continat acesta. „Cred că a fost un moment semnificativ, pentru că în acel punct, toată lumea se trezise cu un decalaj în sondaje destul de mare”, a adăugat aliatul Sunak.

Avantajul

Economistul nu a reușit să se debaraseze de percepția că el a fost omul care l-a trădat pe Boris Johnson. În acest context, prin mesajul simplu al lui Truss, unul „cinic” privind reducerea de taxe care să mulțumească populația, ministrul de Externe a reușit să își consolideze un avans incontestabil în sondaje cu câteva săptămâni înainte de închiderea votului.

„Truss a fost foarte îndrăzneață, iar Sunak s-a comportant adesea ca fiind deja prim-ministru”, a declarat James Frayne, fondatorul firmei de consultanță în sondaje Public First. Convingerea ei era una întemeiată. Luni, 5 septembrie, în jurul prânzului, Truss a fost declarată câștigătoare a cursei pentru conducerea Partidului Conservator, iar marți, 6 septembrie, va deveni cel de-al 56-lea prim-ministru al Marii Britanii.

Următoarea relatare a drumului parcurs de Truss spre putere se bazează pe interviuri, realizate de-a lungul ultimelor două luni, cu persoane care au lucrat îndeaproape la diversele campanii ale partidului și care au vorbit cu jurnaliștii de la POLITICO în cea mai mare parte sub rezerva anonimatului.

Startul în campanie

Spre deosebire de rivalii ei, Truss a fost prinsă cu picioarele pe pământ atunci când castelul de cărți de joc al lui Johnson a început să se prăbușească la începutul lunii iulie. În timp ce adversarii își pregăteau campaniile, Truss se afla la peste 7.000 de mile distanță, la o reuniune G20. Dar ceea ce este, fără îndoială, adevărat este faptul că a sa campanie a fost mai puțin bine organizată decât multe dintre celelalte.

„Nu aveam nicio listă cu cine făcea parte din echipă și cine o susținea pe Truss”, a declarat un ministru. Dar, în timp ce Liz se întorcea cu pași repezi din Bali, aliații și susținătorii ei apropiați începeau să pună bazele pentru ceea ce avea să se dovedească a fi o campanie de un succes remarcabil. Doi dintre cei mai importanți consilieri ai ei, Ruth Porter și Jason Stein, care lucraseră anterior pentru Truss în Guvern, au părăsit locurile de muncă bine plătite de la firma de consultanță FGS Global PR chiar în ziua în care Johnson a demisionat, pe 7 iulie.

Astfel, Truss adunase deja o echipă numeroasă de consilieri de la Ministerul Afacerilor Externe, printre care Adam Jones, Sophie Jarvis, Sarah Ludlow, Jamie Hope și Reuben Solomon, care mai târziu au deținut roluri cheie în campania din timpul verii. Liz avea și bazele unei echipe de top ministeriale, cu vechi prieteni politici: Thérèse Coffey, secretarul pentru muncă și pensii, și Kwasi Kwarteng, secretarul pentru afaceri, gata să o sprijine în candidatura la funcția de prim-ministru imediat ce va apărea un post vacant.

Colegii parlamentari James Cleverly, Ranil Jayawardena și Wendy Morton, toți foști sau actuali colegi de departament, împreună cu un alt vechi prieten, Chloe Smith, au intrat imediat în acțiune pentru a-i câștiga pe colegii parlamentari conservatori de partea lor.

Chiar și așa, apropiații acesteia recunosc că pregătirea pentru dezbaterea de pe Channel 4 din prima săptămână de campanie a fost, de asemenea, „haotică”. Dar lipsa ei de pregătire a lucrat, fără îndoială, în avantajul ei cu aripa fidelă lui Johnson din partid. „Într-un mod ciudat, multora le-a plăcut campania, pentru că nu era nimic planificat, nu existau videoclipuri pompoase. Cred că oamenilor chiar le-a plăcut asta, în mod contraintuitiv”, a declarat un susținător ministerial care nu făcea parte din echipa inițială de campanie.

„Șapte nuanțe de maro”

Principalul „zugrav” al imaginii a aparentei neloialități a lui Sunak a fost influentul tabloid de pe piața medie Daily Mail și ziarul său soră Mail on Sunday. „Este foarte greu atunci când ai presa scrisă împotriva ta”, a recunoscut un aliat al lui Sunak. Sub conducerea veteranului din Fleet Street, Paul Dacre, cele două ziare au declarat aparent un război total față de Sunak și au publicat, de asemenea, materiale vicioase împotriva principalei rivale a lui Truss pentru locul doi, fostul secretar al apărării, Penny Mordaunt.

„Campania Truss a fost oarecum norocoasă cu toți ceilalți care s-au prăbușit în fața ei, atuncând cu șapte nuanțe de maro unii către alții”, a declarat un consilier apropiat al echipei Truss. Dar nu există nicio îndoială că susținătorii cheie ai lui Truss au fost puternic implicați în războaiele de informare împotriva principalilor lor adversari. Ministrul Culturii, Nadine Dorries, și ministrul oportunităților Brexit, Jacob Rees-Mogg, ambii loiali lui Johnson și susținători timpurii ai lui Truss, au vizitat cu entuziasm studiourile de difuzare și au scris articole de opinie atacându-l pe Sunak.

În cele din urmă, aproape fiecare vot al fiecărui parlamentar a contat. Truss s-a strecurat în confruntarea finală față în față cu Sunak în ultimul moment, cu doar o mână de voturi. „Dacă doar câteva lucruri s-ar fi desfășurat diferit, tabloul ar fi putut să arate altfel la momentul actual”, a declarat un ministru care a susținut-o pe Badenoch, apoi pe Truss. „Niciodată nu am crezut că vom ajunge în scrutinul final, până când am ajuns acolo”, a adăugat un alt ministru susținător al lui Truss.

Ordinea

Chiar și înainte ca Truss să ajungă printre ultimii doi, Ruth Porter a lucrat la o campanie pentru a cuceri bazele conservatoare, dar adăugarea lui Iain Carter în rândul susținătorilor, fost director al Partidului Conservator și director la Hanbury Strategy, a fost crucială. Favoriții de la bază, inclusiv Jacob Rees-Mogg, au fost trimiși să facă turul țării ca surogate ale lui Truss, ajungând la activiștii de partid pe care ministrul de Externe nu a putut să-i întâlnească.

Sosirea ulterioară a lui Mark Fullbrook, un fost coleg experimentat al legendarului strateg conservator Lynton Crosby, a fost, de asemenea, semnificativă pentru a aduce ordine, stabilitate și disciplină. El a adus un „nivel de calm”, a declarat un consilier apropiat al campaniei.

Atunci când Truss s-a confruntat cu o reacție masivă după ce a anunțat planurile pentru scalele de salarizare regionale pentru lucrătorii din sectorul public, mai mult ca sigur cel mai rău moment al campaniei sale, Fullbrook a fost cel care a calmat lucrurile și a inițiat o întoarcere a situației.

„Dacă ai o zi proastă, dacă primești o lovitură, există tentația de a cădea în genunchi și de a exagera. El nu a făcut asta. El a fost foarte calm și calculat. Ai o zi proastă, dar chiar și așa, toată lumea merge mai departe”, a declarat consilierul citat mai sus.

Piața liberă a lui Liz

Promisiunile sale de a anula recenta creștere a asigurărilor naționale a lui Sunak și de a elimina o serie de creșteri iminente ale impozitului pe profit au fost făcute fără reținere, cu aprobarea celor care se ocupă de piața liberă din partidul ei. „Conservatorii nu cred în creșterea impozitelor, iar astfel ne-am angajat să nu abordăm această strategie la ultimele alegeri”, a declarat un deputat susținător al lui Truss. Aceasta chiar și-a folosit funcția sa de ministru de Externe pentru a dubla abordarea agresivă față de Bruxelles în timpul campaniei, amenințând cu acțiuni în justiție în legătură cu refuzul UE de a semna participarea britanică la programele științifice ale blocului cominitar.

De asemenea, ea avea pregătite planurile unei platforme politice, datorită legăturilor sale strânse cu diverse grupuri de reflecție de dreapta, care se întindeau încă dinainte de a deveni deputat. Membrii-cheie ai echipei sale de campanie, printre care Porter și Jarvis, au lucrat în grupuri de reflecție privind piața liberă, inclusiv la Institute for Economic Affairs (IEA) și Adam Smith Institute.

Truss nu doar că este posibil să fie „mai implicată în scena grupurilor de reflecție” decât orice alt prim-ministru, ci „aproape mai mult decât orice politician pe care Marea Britanie l-a avut vreodată”, potrivit lui Mark Littlewood, directorul general al AIE, care a afirmat că Truss a participat la mai multe evenimente ale acestora chiar. „Aceste idei sunt unele care rezonează foarte puternic cu bazele Partidului Conservator”, a insistat Littlewood.

Într-adevăr, vorbind la BBC, Cleo Watson, o fostă consilieră a lui Boris Johnson, a sugerat că longevitatea lui Truss în cabinet vorbește de la sine despre priceperea sa în politică. „Este o adevărată supraviețuitoare, iar acest lucru vorbește despre viclenia ei prin modul în care induce ideea că poate fi subestimată”, a spus ea.