Infofinanciar > Lumea la zi > Tot ce trebuie să știi despre Liz Truss! În trecut, aceasta numea muncitorii britanici „printre cei mai mari leneși din lume”
Lumea la zi

Tot ce trebuie să știi despre Liz Truss! În trecut, aceasta numea muncitorii britanici „printre cei mai mari leneși din lume”

liz truss sursa foto: theweek.com
sursă foto: theweek.com

În timp ce Boris Johnson se îndreaptă spre ieșirea din spate a Guvernului Marii Britanii, Liz Truss se pregătește să ocupe postul de prim-ministru al Marii Britanii. Aceasta este un politician ce s-a evidențiat în politica de la Londra prin promisiuni legate de reducerea impozitelor, și ideea unui comerț liber.

Aceasta are 47 de ani și a fost deputat timp de 12 ani și ministru al cabinetului timp de opt ani, servind sub trei prim-miniștri. Până în prezent, Truss a ocupat funcția de ministru de Externe, ceea ce înseamnă că ea a fost persoana de referință a țării pentru relațiile cu Uniunea Europeană (UE) după Brexit.

Când analizăm detaliile privind viața personală a lui Truss, aflăm că aceasta este soția contabilului Hugh O’Leary, cu care are două fiice. Viitorul lider politic al Marii Britanii s-a născut la Oxford și a crescut în Scoția. De asemenea, a locuit o perioadă în Canada, înainte de a se stabili la Westminster, potrivit politico.com.

Politica lui Truss

Truss este considerată o libertariană care susține o politică a taxelor reduse. Ea este coautoare a cărții „Britannia Unchained”, o carte scrisă în 2012 de parlamentari conservatori nou-aleși, prezentată ca un apel la trezire pentru Marea Britanie cu productivitate scăzută. Cartea îi numea pe muncitorii britanici „printre cei mai mari leneși din lume” și îi ironiza pe tineri pentru că sunt „mai interesați de fotbal și muzică pop” decât indienii.

Truss s-a dovedit în Marea Britanie ca fiind o persoană pragmatică și schimbătoare de forme de-a lungul carierei sale, implicându-se în conducerea mai multor departamente guvernamentale dificile. În mod înțelept, ea și-a păstrat mâinile curate în timpul loviturii de stat brutale a conservatorilor, care a pus capăt scandalului Johnson, refuzând să îl critice în mod deschis.

Cum a câștigat Truss

Truss și-a eliminat cu ușurință rivalul, Rishi Sunak, prin promovarea policticii reducerii de taxe încă „din prima zi” de mandat. De asemenea, aceasta punctează eliminarea legilor învechite ale UE care se află încă în legislația britanică. Un parlamentar care o susține pe Truss a declarat luna trecută pentru POLITICO că, în opinia sa, Marea Britanie „s-ar putea îndrepta spre un șoc cultural în stilul anilor 1980” sub conducerea viitorului prim-ministru.

Truss preia cârma Guvernului într-o perioadă tumultoasă pentru Marea Britanie, care se luptă cu creșterea costurilor energetice (în parte din cauza războiului din Ucraina) și se află în pragul unei recesiuni. Țara a fost cuprinsă de un val de greve, care a blocat totul, de la căile ferate la porturi.

Problematica Brexit

Poate că cea mai izbitoare schimbare privind călătoria pragmatică a lui Truss spre vârful politicii de la Londra a fost trecerea ei de la un îngrijorat „Remainer” la un avid susținător al Brexitului. Înaintea fatidicului referendum britanic privind apartenența la UE din 2016, Truss – pe atunci secretar de stat pentru mediu – a susținut cu pasiune rămânerea țării în blocul comunitar, avertizând că o decizie individuală ar fi un „pas extrem de retrograd” în ceea ce privește protecția mediului și ar putea inaugura un „deceniu pierdut” pentru economia britanică.

Ea a promovat o legislație controversată despre care UE spune că riscă să distrugă protecțiile obținute cu greu pentru Irlanda de Nord în acordul Brexit (neliniștind Bruxelles-ul și Washington-ul în acest proces) și a provocat indignare în China sugerând că Occidentul ar trebui să fie pregătit să înarmeze Taiwanul. În campania de promovare a conducerii, ea a obținut cea mai mare insignă de onoare pentru un viitor lider britanic: enervarea francezilor.