Lumea la zi

Conservatorii aleg astăzi noul premier al Marii Britanii! Ce promite Rishi Sunak cetățenilor

sunak sursa foto evenimentul zilei
sursa foto evenimentul zilei

Rishi Sunak, fostul cancelar, s-a prezentat ca fiind candidatul conservator din punct de vedere fiscal și a criticat planurile de reducere a impozitelor ale rivalului său ca fiind „basme reconfortante”. 

Acesta a promis să „ofere reduceri de impozite care să stimuleze creșterea economică”, dar să facă acest lucru „într-un mod responsabil”. În timp ce se lupta să recupereze teren în fața ministrului de externe, el s-a angajat să elimine temporar TVA-ul la facturile de energie începând cu luna octombrie, dacă plafonul de preț va depăși 3.000 de lire sterline, așa cum se așteaptă, economisind astfel aproximativ 160 de lire sterline pentru gospodării, cu un cost de aproximativ 4,3 miliarde de lire sterline pentru Trezorerie.

Și, într-un ultim efort de a câștiga încrederea credincioșilor partidului înainte ca buletinele de vot să înceapă să cadă pe preșurile lor, dl Sunak a promis să elimine 4p din impozitul pe venit în termen de șapte ani. Rishi Sunak și-a reiterat sprijinul pentru controversata politică de azil din Rwanda a guvernului, afirmând că va face „orice este necesar” pentru a o pune în funcțiune. De asemenea, a dezvăluit un plan în 10 puncte care include promisiunea unei definiții mai restrânse a persoanelor care se califică pentru azil, în comparație cu cea oferită de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu puteri sporite de reținere, etichetare și monitorizare a migranților ilegali.

Refugiații din Marea Britanie

El a promis că va oferi Parlamentului controlul asupra persoanelor care vin în Marea Britanie prin crearea unui plafon anual al numărului de refugiați acceptați în fiecare an, deși acesta poate fi modificat în cazul unor urgențe bruște.

Rishi Sunak, a asigurat un „manifest pentru drepturile femeilor”, inclusiv opunându-se ca bărbaților biologici să li se permită să concureze împotriva femeilor în sport, precum și îndrumări pentru școli cu privire la modul în care acestea predau problemele legate de sex și gen.

A promis, de asemenea, să revizuiască Legea privind egalitatea din 2010 pentru a pune capăt „prostiei deștepte” care a permis „pătrunderea în viața publică”. El dorește să păstreze cuvinte cu sens de gen, precum „femeie” sau „mamă”, asigurându-se că în legislație sexul înseamnă sexul biologic și să clarifice faptul că autoidentificarea de gen nu are valoare juridică. A promis să protejeze libertatea de exprimare prin modificarea obligației de egalitate în sectorul public, care obligă organismele publice să ia în considerare discriminarea. Acest lucru ar fi pentru a se asigura că organizațiile „sunt deschise și primitoare” față de persoanele cu opinii politice diferite și viziuni religioase și filozofice diferite, „punând capăt unor practici precum „no-platforming””, a declarat campania sa.

UE în viziunea lui Sunak

Rishi Sunak, alegătorul „Leave” a promis să elimine sau să reformeze toate legile sau birocrația UE care se află încă în vigoare până la următoarele alegeri generale și să aibă recomandări inițiale cu privire la rămânerea sau dispariția fiecărei legi în termen de 100 de zile.

A declarat că infractorii care refuză să se prezinte la tribunal pentru a-și afla sentința vor avea de executat pedepse mai lungi în spatele gratiilor. Poliția ar urma să primească ordin să ia măsuri mai dure pentru a combate „bandele de ademenire”, iar ofițerii „trebuie să se concentreze pe deplin pe combaterea infracțiunilor reale în cartierele oamenilor, și nu să se ocupe de glumele proaste de pe Twitter”. De asemenea, a promis să extindă puterile poliției în ceea ce privește combaterea comportamentului antisocial și să ia măsuri împotriva graffiti-ului și a deșeurilor.

Acesta consideră că obiectivul NATO de 2% din PIB este „un nivel minim și nu un plafon” și observă că acesta va crește la 2,5% „în timp”, dar refuză să stabilească „obiective arbitrare”. 

Candidatul a promis un grup de lucru „în stil vaccinal” pentru a rezolva problema întârzierilor din NHS, considerând că rezolvarea acestei probleme este una dintre prioritățile sale de top. El are planuri de extindere a rețelei de centre chirurgicale specializate și a centrelor de diagnosticare comunitare pentru a elimina timpii de așteptare de un an din NHS cu șase luni mai devreme decât era planificat până în septembrie 2024 și pentru a obține scăderea numărului total de cazuri până anul viitor.

Despre schimbările climatice, Rishi Sunak s-a angajat să ajungă la emisii nete zero până în 2050. El s-a angajat să mențină interdicția de a construi noi parcuri eoliene pe uscat, dar dorește să introducă un obiectiv legal pentru a face Marea Britanie autosuficientă din punct de vedere energetic până în 2045, prin supravegherea unei expansiuni masive a turbinelor offshore.

Despre educație a declarat că susține „revenirea” școlilor de tip grammar, ceea ce a generat inițial întrebări cu privire la faptul că dorește să anuleze interdicția impusă de laburiști în urmă cu mai bine de 20 de ani asupra noilor instituții. Cu toate acestea, se înțelege că susține extinderea școlilor de tip grammar existente în zonele locale.