Lumea la zi

Liz Truss, un politician de stânga sau de dreapta? Parcursul politic sinuos al noului prim-ministru britanic

timesofisrael.com
FOTO:timesofisrael.com

Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou lider. Este vorba de Lizz Truss, care devine a treia femeie premier după ”doamna cu vocea de fier” și Theresa May.

Lizz Truss va avea o sarcină dificiă, Regatul Unit al Marii Britanii se confuntă în momentul de față cu o rată mare a inflației dar și cu o criză a energiei electrice.

Bătălia politică s-a dat între Liz Truss și Rishi Sunak, prima a câștigat alegerile în fața fostului ministru al finanțelor. Peste 81000 de persoane au optat pentru Truss în timp ce contracanditatul acesteia a fost votat de aproximativ 61.000 de cetățeni. Rata de participare a fost de 82,6%.

În cursul zilei de marți, Regina Elisabeta a II-a va demara procedurile de învestire. Succesoarea lui Boris Johnson va deveni a treia femeie prim-ministru după Margaret Thatcher (1979-1990) și Theresa May (2016-2019).

Parcursul politic al lui Liz truss

Parcursul politic al noului prim ministru britanic, Truss, nu este unul lipsit de evenimente aceasta și-a schimbat orientarea politică și a cochetat atât cu aripa de stânga cât și cu dreapta politică.

Născută în anul 1975 într-o familie de intelectuali din Oxford, s-a înscris în Partidul Laburist într-o vreme în care gruparea politică suferea la capitolul reprezentanță și imagine politică, scrie g4media.ro

Spre deosebire de tatăl ei, care nu a susținut-o deloc în cariera politică, mama sa a susținut-o tot timpul.

Pe când era adolescentă Liz obișnuia să meargă cu ai săi părinți la demonstrațiile Campaniei pentru dezarmare Nucleară și împotriva inegalităților sociale. De asemenea, ea a fost aleasă pentru a conduce organizația Partidului Liberal Democrat încă de pe vremea când era studentă la colegiul Merton.

Truss și-a finalizat facultatea în anul 1996, moment în care s-a și înscris în Partidul Conservator, care se afla la punctul cel mai de jos în materie de popularitate. A mai lucarat ca și contabil pentru companii ca Shell sau Cable&Wireless concomitent cu activitatea de politician.

Truss a debutat în politica mare ca deputat într-o circumscripție din estul Angliei în anul 2010, an care coincide cu revenirea partidului pe scena mare a  politicii.

De-a lungul carierei politice a mai deținut posturi de ministru sub prim-miniștrii David Cameron, Theresa May sau Boris Johnson.

Evoluția politică a noului premier a mai bifat în anul 2016 referendumul privind ieșirea marii Britaniei din UE, pentru care s-a poziționat împotrivă.

Programul politic

Deși inițial a fost pentru păstrarea Angliei în UE, după Brexit și-a schimbat total opinia politică și a promovat un proiect de lege care suspenda parțial protocolul Irlandei de Nord care păstra provincia în piața unică europenă și a declanșat un conflict cu UE.

Programul politic al lui Truss a conținut reduceri de impozite imediate pentru combaterea crizei costului vieții, în timp ce Sunak a criticat măsurile respective catalogându-le iresponsabile din punct de vedere fiscal.

Pe plan extern noul prim-ministru adoptă o poziție dură în raport cu Rusia și China.

Pe plan local, Truss trebuie să ducă o luptă cu inflația care a ajuns la 10%, fiind și cea mai mare din ultimii 40 de ani. De asemenea, a fost acuzată și de populism. Misiunea guvernării devine și mai grea din moment ce are de înfruntat probleme cu care nicun prim ministru n-a fost nevoit să le rezolve de la Margaret Thatcher și până în prezent.