Lumea la zi

Invazia Capitoliului din SUA, un model pentru brazilieni. Susținătorii lui Bolsonaro iau cu asalt palatul prezidențial și Curtea Supremă 

Susținătorii lui Jair Bolsonaro iau cu asalt palatul prezidențial și Curtea Supremă din Brazilia, Sursa foto France 24
Susținătorii lui Jair Bolsonaro iau cu asalt palatul prezidențial și Curtea Supremă din Brazilia, Sursa foto: France 24

Sute de susținători înrăiți ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, palatul prezidențial și Curtea Supremă a țării, într-o uimitoare breșă de securitate care a fost imediat comparată cu invazia din 6 ianuarie a Capitoliului SUA de către adepții lui Donald Trump în 2021.

Veteranul de stânga Luiz Inácio Lula da Silva a depus duminica trecută jurământul în calitate de nou președinte al Braziliei în cadrul unor festivități la care au participat sute de mii de brazilieni.

Lula nu este plăcut de brazilieni

Dar mii de extremiști pro-Bolsonaro au refuzat să accepte victoria la limită a lui Lula în alegerile din octombrie, petrecându-și ultimele săptămâni campând în fața bazelor militare din întreaga țară și cerând o lovitură de stat militară.

Duminică, o mulțime pro-Bolsonaro a mărșăluit de la cartierul general al armatei din Brazilia spre inima politicii braziliene, Piața celor Trei Puteri, care găzduiește Curtea Supremă, palatul prezidențial și Congresul.

Militanții mulți dintre ei purtând steagul galben și verde al Braziliei, care a devenit un simbol al mișcării de extremă-dreapta a lui Bolsonaro au spart liniile de poliție și au năvălit pe rampa care duce spre clădirea congresului, conform theguardian.com.

Brazilia, după modelul SUA

„Brazilia are ziua Capitoliului„, a scris pe Twitter comentatorul politic Rodrigo Rangel.

Politicienii de stânga și-au exprimat șocul și furia în timp ce hoarda avansa. „Congresul Național atacat de TERORIȘTI!”, a scris pe Twitter Randolfe Rodrigues, un senator.

La scurt timp după aceea, un alt aliat proeminent al lui Lula, André Janones, a distribuit imagini care arătau zeci de radicali în incinta Palácio do Planalto, birourile prezidențiale unde a avut loc ceremonia de inaugurare de săptămâna trecută.

„Teroriștii au invadat Planalto”, a scris Janones pe Twitter.

Lula, președintele Braziliei

Președintele ales de stânga, mai bine cunoscut sub numele de Lula, s-a clasat pe primul loc cu 50,9% din voturi, câștigând în 13 state din nordul și nord-estul țării. Președintele în exercițiu de dreapta, Jair Bolsonaro, cu 49,1% din voturi, a câștigat în celelalte 14 din centru și sud, ceea ce a făcut ca alegerile să fie mult mai bune decât anticipau sondajele.

O analiză a rezultatelor din cele 5.570 de municipalități arată că, deși bastionul său este nordul, Lula a avut numeroase buzunare de susținere în sud: în unele municipalități din Paraná, Mato Grosso do Sul și Rio Grande do Sul a obținut peste 60% din voturi.

Dar Bolsonaro, un fost căpitan de armată cu un program ultraconservator, a obținut victorii importante în municipalități din state considerate pro-Lula, precum Pará și Amazonas, unde a păstrat capitala, Manaus. De asemenea, el a ieșit învingător în Amapá, un stat în care Partidul Muncitorilor (PT) al lui Lula câștigase în primul tur.

Victoria lui Lula a avut o particularitate: a obținut multe voturi în unele dintre cele mai populate municipalități din Brazilia, dar și în majoritatea zonelor slab populate. În acestea din urmă, el a atins peste 80% din voturi. La aceste două capete a făcut diferența.

Bolsonaro, în schimb, s-a descurcat foarte bine în orașele de dimensiuni medii, după cum arată concentrarea bulelor albastre din graficul de mai jos în districtele cu o populație cuprinsă între 100.000 și 1 milion de locuitori.