Lumea la zi

Opinie The Hill: Corectitudinea politică i-ar putea costa pe democrați Casa Albă în 2024

Kamala Harris și Joe Biden, Sursa foto Los Angeles Times
Kamala Harris și Joe Biden, Sursa foto: Los Angeles Times

În urmă cu aproximativ două luni, am scris un articol în care sugeram că președintele Biden ar trebui să îl înlocuiască pe vicepreședintele său, Kamala Harris, cu guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, și apoi să demisioneze, pentru a le oferi democraților o șansă mai bună de a păstra Casa Albă în 2024. 

Aceasta este o opinie scrisă de  Douglas MacKinnon, consultant politic și de comunicare, fost redactor la Casa Albă pentru președinții Ronald Reagan și George H.W. Bush și fost asistent special pentru politică și comunicare la Pentagon în ultimii trei ani ai administrației Bush.

Deși, bineînțeles, nu era un plan de joc pe care Biden l-ar fi luat în considerare vreodată, intenția mea a fost de a aprinde o discuție despre viabilitatea unui bilet condus fie de Biden, fie de Harris în viitor. Și a funcționat: Rubrica a stârnit o gamă largă de reacții pozitive și negative cel mai bun dintre acestea a venit din partea sondajului Nate Silver de la FiveThirtyEight, care a doborât-o pe Twitter: „Concurența este acerbă, dar acesta este un top 5 al celor mai proaste declarații politice din toate timpurile”.

Ce se întâmplă în 2024?

Deși apreciez faptul că Silver m-a ridicat în „top 5 al celor mai bune 5 din toate timpurile”, nu credeam că cineva va lua ideea la propriu. Iar punctul meu de vedere rămâne valabil: Când vine vorba de alegerea unui bilet prezidențial pentru 2024, mulți oameni cred inclusiv unii liberali că Partidul Democrat ar putea avea mult de suferit dacă nu se uită dincolo de actualii ocupanți ai Casei Albe.

Unii democrați mi-au spus că nu cred că Biden sau Harris ar da partidului lor cea mai bună șansă la următoarele alegeri. Mai mult decât atât, mai mulți sunt îngrijorați că democrații vor avea o dilemă dacă vor încerca să se îndepărteze de Harris, deoarece este prima femeie și prima persoană de culoare care a fost aleasă vicepreședinte un loc special în istoria americană. După cum mi-a spus un democrat: „Trebuie să fii foarte atent când te miști împotriva istoriei americane vii”, conform thehill.com.

Într-adevăr. În noiembrie 2020, am recunoscut locul lui Harris în istorie, scriind: „În ziua inaugurării, nu va fi vorba despre Joe Biden. Va fi vorba despre o premieră americană, despre istoria americană care se desfășoară chiar sub ochii noștri. Când Kamala Harris își va pune mâna pe Biblie pentru a depune jurământul de învestitură, va deveni prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite. … În timp ce majoritatea americanilor vor fi foarte mândri de această realizare, bănuiesc că zeci de milioane de concetățeni de-ai noștri vor vărsa literalmente lacrimi de bucurie. Când o vor privi pe Harris recitând jurământul, vor vedea o parte din ei înșiși reflectată în gloria ei. … Fiica unor imigranți muncitori, ea personifică visul american… .”

Kamala Harris, o doamnă care a făcut istorie

Sunt încă mândru că Harris a intrat în istoria Americii. Era mult așteptat. Și nimeni nu-i poate lua acest lucru. 

Dar acum ce urmează? Pe lângă faptul că a făcut istorie, Harris este un oficial guvernamental care ar trebui să lucreze în numele poporului american. Așadar, vor putea – sau, mai important, vor fi dispuși – brokerii puterii democrate să separe „funcționarul guvernamental” de „personajul care a făcut istorie” pentru a o judeca pe Harris în funcție de performanța sa? Un sondaj publicat în decembrie a arătat că doar 43% dintre americani aprobă performanța ei profesională. Un alt sondaj, la începutul anului trecut, sugera că mulți democrați nu au acceptat-o niciodată cu adevărat în această funcție.

Cine va fi la Casa Albă?

Așadar, pe măsură ce ne apropiem de 2024, cine ar putea oferi democraților cele mai bune șanse de a păstra Casa Albă? Nu am răspunsul la această întrebare în acest moment, dar știu un lucru: Alegerile din 2020 și alegerile intermediare din 2022 au arătat că politica și politica trăiesc pe muchie de cuțit, iar alegerile contează mai mult ca niciodată.

Lăsând la o parte retorica susținătorilor lui Biden, s-ar putea să vă fie greu să găsiți democrați care să creadă cu adevărat că Biden va căuta cu adevărat să fie reales când va avea 83 de ani, sau care doresc ca acest lucru să se întâmple. De asemenea, s-ar putea să găsiți din ce în ce mai mulți democrați care nu cred că Harris are seriozitatea necesară pentru a ocupa Biroul Oval, deși ar putea fi reticenți în a exprima acest lucru în mod public. 

Lăsați deoparte icoanele care fac istorie și corectitudinea politică. Partidul Democrat va descoperi că are nevoie de altcineva pe care să îl nominalizeze drept candidat la președinție și vicepreședinție în mai puțin de doi ani. Unii ar putea să nu fie de acord, dar eu prevăd că se va dovedi a fi un punct de vedere politic valabil.