Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: 2022 este anul în care ne-am săturat cu toții de narcisiști
Lumea la zi

POLITICO: 2022 este anul în care ne-am săturat cu toții de narcisiști

Narcisistii anului Sursa foto Politico
Sursa foto: Politico

Aceasta este o opinie scrisă de Joanna Weiss, redactor colaborator al revistei POLITICO Magazine și editor al revistei Experience, publicată de Northeastern University. De-a lungul ultimului deceniu, un amestec de mândrie de sine nerușinată și de farmec sigur pe sine a servit extraordinar de bine anumitor persoane, transformându-le în favoriți ai capitalului de risc, magnați ai mărfurilor licențiate, modele de copertă Forbes, superstaruri ale rețelelor sociale, mărturisitori ai lui Oprah, prezentatori de conferințe de afaceri, plutocrați de bani noi și, într-un caz, președinte.

Elon Musk, Sam Bankman-Fried, Ye (născut Kanye West), Elizabeth Holmes, Meghan Markle, Donald Trump: cu toții au folosit atenția ca monedă de schimb și ego-ul drept combustibil și au fost răsplătiți, pentru o vreme, cu ceea ce au râvnit. Suntem atrași de oamenii care se iubesc pe ei înșiși.

A fost o perioadă bună pentru narcisiști

Dar undeva între a cincea și a șasea oră din „Harry și Meghan”, noua serie documentară Netflix produsă de foștii Duce și Ducesă de Sussex și filmată la conacul lor din California, care sugerează că nu există nimeni mai îndrăgostit, mai conștient din punct de vedere social, mai păgubit; simpatia mea naturală pentru acest cuplu a început să se transforme în iritare și mi-am dat seama că ego-ul are limitele sale. Și m-a izbit faptul că excesul care a dus la mega-seria criticată a soților Sussex este același impuls care l-a transformat pe Elon Musk într-o teroare pe Twitter, care l-a determinat pe Ye să ridice miza comportamentului scandalos până când a trecut linia spre antisemitism flagrant, care l-a trimis pe Bankman-Fried din vârful lumii într-o închisoare din Bahamas.

Kanye West, Sursa foto Fox News

Kanye West, Sursa foto: Fox News

Unele dintre aceste răsturnări de situație sunt mai dramatice și mai complete decât altele. Dar, odată ce numărăm pierderile, s-ar putea ca anul 2022 să marcheze anul în care relația noastră de dragoste cu narcisiștii a început să se clatine. Mulți dintre ei s-au întâlnit în acest an cu declinuri ale averilor, căderi în dizgrație sau un nou scepticism public. Mulți au părut să își petreacă prea mult timp în atenția publicului. Și dacă acesta este momentul în care am început să tânjim după figuri publice plictisitoare pentru o schimbare – ei bine, într-o mare măsură, egoiștii și-au făcut-o singuri. Poate că nu s-au putut abține, conform POLITICO.

„Cred că în acest moment oamenii s-au săturat”, a declarat John P. Harden, profesor de științe politice la Ripon College, când i-am testat la telefon teoria mea despre limitele narcisismului. L-am contactat pentru că Harden studiază narcisismul în politică. Pentru o lucrare din 2021 în International Studies Quarterly, el a analizat sondaje detaliate ale istoricilor prezidențiali, le-a corelat cu cercetări de psihologie și a creat un fel de indice de narcisism pentru președinții americani până la începutul anilor 2000. În partea de jos se aflau Jimmy Carter, George H.W. Bush și Calvin Coolidge. În partea de sus se aflau Lyndon Johnson, Richard Nixon și Theodore Roosevelt. Teoria lui Harden este că ego-ul poate conduce istoria: În conflictele internaționale, un președinte narcisist este probabil să se agite că nu este respectat, să amenințe adversarii și să acționeze unilateral, ignorând consilierii sau aliații.

Narcisismul poate fi un diagnostic clinic, mi-a spus Harden, dar oamenii de știință din domeniul social îl definesc ca pe o trăsătură de personalitate. Se manifestă pe un spectru: Cu toții avem un anumit grad de iubire de sine, ceea ce explică probabil comportamentul nostru pe Facebook și Instagram. Dar oamenii pe care Harden îi numește „narcisiști grandioși” sau, la un moment dat, în conversația noastră, „acaparatori carismatici de atenție” sunt aparte. Ei cred că sunt cei mai buni în mod absolut în ceea ce fac. Fac eforturi mari pentru a-și proteja și apăra ego-ul. Se străduiesc să fie unici și se promovează energic.

Cuplu îndrăgostit, dar narcisist format din Harry și Meghan

Aceasta este povestea, pe scurt, a lui Harry și Meghan, care la început păreau neobișnuit de pricepuți pentru modul în care și-au gestionat viețile publice: au scăpat de mizeria regală britanică, apoi au câștigat spectaculos pe seama acestei drame. În 2020, au încheiat un contract de dezvoltare cu Netflix, despre care se spune că a costat 100 de milioane de dolari. În 2021 a venit interviul lor de succes cu Oprah și un avans de 20 de milioane de dolari pentru cartea de memorii a lui Harry, Spare.

Meghan și Harry, imagini din documentarul de pe Netfllix Sursa foto BBC

Meghan și Harry, imagini din documentarul de pe Netfllix, Sursa foto: BBC

Actualul lor serial Netflix a avut premiera la audiențe ridicate și o explozie de reflecții mediatice (te-a făcut să te uiți!). O parte din ea este înfiorătoare: o privire de aproape asupra presei tabloide britanice, completată cu imagini sfâșietoare ale mamei lui Harry, Diana, hăituită de paparazzi. Dar plângerile legitime sunt încadrați între fotografii glamour, de la imagini cu Meghan care se potrivește pentru rochiile de bal la o vastă colecție de fotografii și videoclipuri flatante pe care le-au făcut în timpul ieșirii lor regale, pregătindu-se aparent pentru o poveste fotogenică. Chiar și criticii înțelegători s-au plâns că nu există prea multe lucruri noi aici, dincolo de vanitate. În The Guardian , Marina Hyde a comparat cuplul cu „o pereche de marinari antici cu un contract de televiziune, condamnați să își spună povestea tuturor celor pe care îi întâlnesc”.

Meghan Markle în documentarul de pe Netflix( stânga) și Prințesa Diana (dreapta), Sursa foto Unica.md

Meghan Markle în documentarul de pe Netflix( stânga) și Prințesa Diana (dreapta), Sursa foto: Unica.md

Dacă dependența soților Sussex de ochii publicului este benignă: ei par obosiți, dar cu adevărat bine intenționați, căutarea constantă a unui narcisist pentru ochi și aclamații poate deveni mult mai periculoasă. Pentru cea mai gravă situație, vezi Ye, a cărui nevoie perenă de atenție a evoluat de la izbucniri la prezentări de premii la purtarea de tricouri cu „White Lives Matter” și la comentarii antisemite pe podcasturi, platforme de socializare și emisiuni TV pierzând, în acest proces, un contract profitabil cu Adidas și ceea ce mai rămăsese din bunăvoința publicului.

Tineri geniali, da narcisiști 

Pentru alte povești de avertizare, vezi Elizabeth Holmes și Sam Bankman-Fried, care au cucerit investitorii prin crearea unor mituri în jurul lor: tineri geniali în haine de firmă (ea, gulerul negru; el, pantalonii scurți cargo), mai deștepți decât scepticii și experții. Holmes, prin compania sa de testare a sângelui Theranos, urma să schimbe medicina; Bankman-Fried, cu bursa sa de criptomonede, urma să bulverseze finanțele și filantropia.

Elizabeth Holmes( stânga) și Sam Bankman-Fried(dreapta), ambii pe coperta revistei Forbes, Sursa foto Times Now

Elizabeth Holmes( stânga) și Sam Bankman-Fried(dreapta), ambii pe coperta revistei Forbes, Sursa foto: Times Now

Cu cât primeau mai multă adulație, cu atât mai dramatică era căderea lor. Se pare că Bankman-Fried a condus o schemă Ponzi de tip „grădină”. Luna aceasta, a fost pus sub acuzare pentru fraudă și spălare de bani. Holmes a ascuns investitorilor și consumatorilor faptul că tehnologia sa nu funcționa; în acest an, a fost condamnată pentru fraudă și condamnată la 11 ani de închisoare. La audierea pentru pronunțarea sentinței, judecătorul districtual Edward Davila s-a întrebat de ce a făcut acest lucru: „A existat o pierdere a busolei morale aici? A fost orgoliu? A fost intoxicarea cu faima?”

Este Musk cel mai narcisist om din lume?

Probabil că investitorii își pun întrebări similare în cazul lui Musk, care a fost detronat recent din poziția de cel mai bogat om din lume. Musk a fost întotdeauna o figură publică volatilă, dar conducerea sa la SpaceX și Tesla i-a conferit o aură de hipercompetență. Apoi a preluat controlul Twitter, concediind personalul și provocând certuri, în timp ce marca și afacerile sale au avut de suferit. Twitter pierde utilizatori . Acțiunile Tesla au scăzut cu aproape 30% în decembrie. Musk a trecut de la un model iconoclast la un sac de box popular. „Este uimitor”, i-a transmis pe Twitter radiodifuzorul britanic Shaun Keaveny după o erupție recentă, „cum reușești să fii, pe de o parte, unul dintre cei mai puternici oameni din lume, iar pe de altă parte, o unealtă care are nevoie masivă de atenție”.

Elon Musk la Met Gala, Sursa foto BBC

Elon Musk la Met Gala, Sursa foto: BBC

Dar Harden spune că nevoia de a ridica în mod constant miza, căutând mai multă atenție chiar dacă este autodistructivă, face parte din natura unui narcisist. „Acești oameni au această hiperactivitate, această nevoie constantă de a face ceva… filtrată prin această viziune de sine umflată”, spune el. Ei atrag lumina reflectoarelor, atenția scade, iar ei încearcă să o facă din nou.

Trump, cel mai… narcisist președinte dintre pământeni

Poate că asta explică NFT-urile lui Trump, care au pus un capac extravagant pe un an nu prea grozav pentru cel de-al 45-lea președinte. A fost o perioadă dificilă, între audierile din 6 ianuarie ale comisiei, ancheta procurorului general din New York asupra companiei sale și raidul Departamentului de Justiție la Mar-a-Lago. Dar nimic nu a fost mai rău pentru Trump decât alegerile de la jumătatea mandatului, când candidații pe care i-a ales au eșuat aproape toți, iar el și-a pierdut pretenția de a fi un rege politic de durată.

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii îmbrăcat ca Superman, Sursa foto CNET

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii îmbrăcat ca Superman, Sursa foto: CNET

Dacă Trump nu mai este invincibil, aliații săi de conveniență au în sfârșit motive să-l ignore. Iar pentru Trump, nu există nimic mai rău decât să fie ignorat. Washington Post a relatat recent că se simte atât de nefericit în Florida, fără un corp de presă pe care să îl convoace după bunul plac, încât un consilier le cere prietenilor săi să îl sune cu afirmații. Pe Truth Social, în decembrie, el a promovat un „ANUNȚ MAJOR” care s-a dovedit a fi o linie de NFT-uri marca Trump. Acestea arată ca o reprezentare artistică a ego-ului său: Trump călare pe un elefant albastru, înconjurat de lingouri de aur zburătoare, purtând o ținută de supererou cu lasere ieșindu-i din ochi.

Chiar și aliații săi și-au bătut joc de el . Pe de altă parte, 45.000 de jetoane s-au vândut în mai puțin de o zi – fie din devotament, fie din curiozitate sau din sentimentul că vor fi într-o zi obiecte de colecție bizare. Este greu să pui la socoteală orice narcisist; nu este în natura lor să renunțe la scenă, chiar și în exil, uneori din închisoare. Când vor atenție, devin creativi.

Donald Trump urmărind Eclipsa de Soare, Sursa foto GQ

Donald Trump urmărind Eclipsa de Soare, Sursa foto: GQ

Publicul este cel care trebuie să decidă dacă mușcă sau nu. În domeniul politic, Harden a văzut cicluri: După ce publicul se plictisește de un președinte deosebit de narcisist, alegătorii aleg noi lideri cu mai multă modestie și reținere. Demisia lui Nixon a făcut loc lui Gerald Ford, apoi lui Jimmy Carter, care a devenit patologic de modest. Alegerile de la jumătatea mandatului par să se potrivească cu acest model. Candidații susținuți de Trump și negaționiștii electorali, unii dintre ei, acaparatori de presă asemănători lui Trump au fost în mare parte trecuți cu vederea în favoarea moderaților mai puțin ostentativi și a votului cu buletine separate.

Dacă oamenii se vor abține, de asemenea, să cumpere următoarea carte a lui Sussex sau să se închine la următorul geniu al afacerilor este o poveste pentru 2023. Dar există semne, cel puțin, că răbdarea noastră se estompează. Săptămâna trecută, înainte de Crăciun, Musk i-a întrebat pe utilizatorii Twitter dacă ar trebui să demisioneze din funcția de director executiv, iar 57,5 la sută au votat „da”. Cineva vrea timp de liniște, cel puțin până când apare următorul narcisist atrăgător.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.