Lumea la zi

Soția fondatorului, persoana din spatele colapsului FTX

Active digitale Sursa foto criptomonede.net
Sursa foto criptomonede.net

FTX este una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume. Are sediul în Bahamas și a fost condusă până acum de fondatorul său Bankman-Fried. Caroline Ellison, soția acestuia, a fost implicată în firma de tranzacționare criptografică a FTX, Alamada Research, care ar fi dus la colapsul monedei.

FTX a declarat săptamâna trecută că a intrat în faliment, iar directorul său general, Sam Bankman-Fried, a demisionat, cădere care a uimit cunoscătorii din domeniul monedelor cripto și a trimis unde de șoc în întreaga industrie. Caroline Ellison, în calitate de director Alameda Research, a fost un personaj important atât în crearea succesului monedei, cât și în decăderea acesteia.

Rivalul cel mai mare al FTX, Binance, ar fi dorit să achiziționeze compania, însă s-a retras chiar înainte ca aceasa să se prăbușească, conform New York Times.

Ce a cauzat falimentul

FTX a intrat în faliment la sfârșitul săptămânii trecute, după ce Binance și-a retras cererea de cumpărare a companiei, care ar fi salvat moenda.  Comercianții folosesc  moneda FTT pentru operațiuni precum plata comisioanelor de tranzacționare. Anul trecut, Changpeng Zhao, directorul executiv al Binance, și-a vândut acțiunea la FTX înapoi lui Bankman-Fried, care a plătit pentru aceasta parțial cu tokenuri FTT.

Pe 2 noiembrie, publicația de cripto-monede CoinDesk a raportat un document care a dezvăluit o scurgere de informații și care părea să arate că Alameda Research deținea o cantitate neobișnuit de mare de jetoane FTT. Nevoia Alamedei de fonduri pentru a-și desfășura activitatea de tranzicții de afaceri a fost un motiv important pentru care Bankman-Fried a creat FTX în 2019. Dar modul în care au fost înființate cele două entități a cauzat ca problemele dintr-o unitate să ajungă să o zguduie pe cealaltă, pe măsură ce prețurile cripto au început să scadă în primăvară.

Într-o încercare de a salva căderea monedei, FTX s-a străduit să proceseze toate cererile de retragere, care au însumat estimativ aproximativ  6 miliarde de dolari în doar trei zile. S-a intrat într-o criză de lichidare, ceea ce înseamnă că nu există banii necesari pentru a satisface toate cererile depuse. „Dacă vreți să minimizați impactul pieței asupra vânzărilor dvs. de FTT, Alameda va cumpăra cu plăcere totul de la dvs. astăzi la 22 de dolari”, a scris pe Twitter Ellison. Aceasta le-a spus angajaților FTX că a folosit banii clienților în încercarea de a ajuta Alameda să își îndeplinească obligațiile, ceea ce a cauzat ca o mare parte din angajații companiei să demisioneze pe loc.

Binance a anunțat pe 6 noiembrie că își va vinde tokenurile FTT „din cauza dezvăluirilor recente”. Ca răspuns, prețul FTT s-a prăbușit, iar comercianții s-au grăbit să se retragă, de teamă că FTX că va deveni o altă companie cripto căzută.

Contractul dintre Binance și FTX

Pe 8 noiembrie, Binance a declarat că a ajuns la un acord cu rivalii săi printr-un plan de a salva FTX, care ar fi constat prin cumpărarea companiei. Dar, a adăugat  Zhao în anunțul făcut cu privire la contract, „Binance are posibilitatea de a se retrage din afacere în orice moment”.

Într-un anunț concomitent, fondatorul FTX Bankman-Fried a declarat că acordul va proteja clienții și va permite FTX să finalizeze procesarea retragerilor. Acesta  a încercat să risipească zvonurile de conflict între FTX și Binance, adăugând: „suntem pe mâini bune”.

Spre ghinionul FTX, pe 9 noiembrie, Binance a anunțat că nu va mai cumpăra FTX, susținând că au ajuns la această decizie „ca urmare a unei analize a corporației”. A citat, de asemenea, investigații de reglementare și rapoarte privind fonduri gestionate în mod necorespunzător.

„De fiecare dată când un jucător important dintr-o industrie eșuează, consumatorii  vor avea de suferit”, a spus Binance într-o declarație. „Am văzut în ultimii ani că ecosistemul criptografic devine mai rezistent și credem că, în timp, aberantele care utilizează în mod abuziv fondurile utilizatorilor vor fi eliminate de piața liberă.”