Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin, cel mai iubit dintre ruși! Marea majoritate este mulțumită de președinte
Lumea la zi

Vladimir Putin, cel mai iubit dintre ruși! Marea majoritate este mulțumită de președinte

Vladimir Putin, președintele Rusiei, Sursa foto N4
FOTO: hotnews.ro

Ofensiva din Ucraina i-ar fi sporit popularitatea lui Vladimir Putin. La mai bine de la un de la începutul invaziei rusești,  peste 80% din cetățenii Federației Ruse se declară mulțumiți de activitatea președintelui lor, potrivit datelor colectate de institutul rus de cercetare Levada. Studiul a fost realizat în 2023.

Cota de popularitate a lui Vladimir Putin a făcut un salt vertiginos „grație” războiului din Ucraina. Anterior Operațiunii Speciale de eliberare, în decembrie 2021 ,cota de popularitate a președintelui rus era de „doar” 63%. În septembrie 2022, la momentul decretării ordinului de mobilizare „parțială”, ratingul de popularitate al liderului de la Kremlin a fost de 77%, în ciuda faptului că decretul cu pricina a generat un miniexod (emigrarea populației).

Președintele rus se bucură de sprijinul cetățenilor săi

Pe lângă cenzura practicată de Kremlin, cu ajutorul instrumentelor de „propagandă”, Moscova încearcă conturarea imaginii de patriot a lui Vladimir Putin care să se prevaleze și la nivelul societății. Un studiu recent, publicat de moscowtimes.com, arată faptul că în următorul deceniu, Rusia va întâmpina un spor natural negativ generat de lipsa bărbaților, care, fie emigrează de teama războiului fie sunt trimiși în prima linie pe frontul din Ucraina.

Toate aceste aspecte, coroborate cu salariile mici, îl fac pe Vladimir Putin să mizeze pe cariera militară, care atrage după sine venituri de patru ori mai mari decât un salariu mediu de  aproximativ 2500 de euro sau 195.000 de ruble rusești.

Respectivul sondaj indică faptul că undeva la 70% dintre subiecți consideră că Federația Rusă „merge în direcția cea bună”. Aparent liderul de la Kremlin a primit un boost de încredere din partea propriilor cetățeni, dacă este să luăm în considerare datele prezentate de institutul rus de cercetare care se vrea a fi independent.

Sprijinul acordat  lui Vladimir Putin variază în funcție de mai multe criterii

Concret, în doar patru luni din noiembrie și până în februarie, încrederea rușilor în președintele lor a crescut de la 46% la 69%. Un scurt calcul matematic și observăm că încrederea rușilor în Vladmir Putin a crescut cu 50%. Ceea ce înseamnă, o creștere lunară de 12,5%. Impresionant și îngrijorător în același timp.

Acest capital de imagine de care beneficiază liderul de la Kremlin nu este deloc benefic pentru cursul războiului din Ucraina și nici pentru imaginea Uniunii Europene.

Însă, sprijinul acordat lui Vladimir Putin variază în funcție de mai multe criterii, vârsta și zonele de proveniență a subiecților intervievați. De exemplu, în zonele urbane, sunt cei mai mari contestatari ai președintelui rus, însă procentul acestora este anulat de susținătorii liderului de la Kremlin, în zonele dezvoltate avem de-a face cu o pondere de 50-50.

Aceste date oferite de FranceInfo, îi mai domolesc pe adepții unei lovituri de Palat sau a unei revolte civile. În aceste condiții, Vladimir Putin beneficiază de sprijinul populației ruse, chiar dacă este posibil ca nivelul de încredere să scadă în cazul în care mașinăria de război a Federației Ruse se împotmolește. Dacă survine o modificare în ofensiva rusă, aceasta se va datora, în cea mai mare parte, impasurilor militare consecutive sau a unei presiuni din anturajul Kremlinului. Până la ora actuală am avut parte doar de scenarii contrafactuale, potrivit francetvinfo.fr.