Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Unde se ascunde Putin dacă va trebui să plătească pentru crimele de război comise?
Lumea la zi

POLITICO: Unde se ascunde Putin dacă va trebui să plătească pentru crimele de război comise?

hotnews.ro
sursa foto hotnews.ro

Prin invazia brutală a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin s-a făcut pe sine și pe acoliții săi vulnerabili la urmărirea penală pentru crime de război – și ei știu acest lucru.

Dacă ascultați discursurile, conferințele de presă și aparițiile în mass-media ale experților și personalităților politice de la Moscova, vei auzi un sentimentul de teamă de a nu ajunge în fața „tribunalului” – așa cum a făcut-o fostul lider iugoslav Slobodan Milošević.

Pe măsură ce efortul de război al Kremlinului se clatină în fața contraatacurilor feroce ale Ucrainei, iar șansele de victorie se diminuează și riscul de schimbare de regim crește, Putin și amicii săi trebuie să se gândească cu siguranță la strategiile lor de „evadare”. Jurnaliștii POLITICO a vorbit cu Christine Van den Wyngaert, fost judecător la Curtea Penală Internațională de Justiție (CPI) de la Haga, una dintre instanțele care investighează presupuse atrocități în Ucraina. Van den Wyngaert, care în prezent este consilier special al procurorului CPI, Karim Khan, a declarat că orice potențial proces pentru crime de război ar fi probabil umul lung și complicat.

Van den Wyngaert a declarat că numai implicarea în atrocitățile de la Bucha, unde au fost descoperite gropi comune și cadavre legate în urma retragerii rusești, ar fi probabil o cauză suficientă pentru o condamnare pe viață – în cazul în care CPI ar pune mâna pe făptași. Visul lui Putin este, bineînțeles, ca un succesor înțelegător de la Moscova să îi facă o înțelegere și să îi permită să trăiască în palatul său. La urma urmei, Putin i-a acordat imunitate lui Boris Elțîn și familiei sale imediat după ce a urcat el însuși la putere.

Problemele apar dacă lucrurile devin cu adevărat sumbre pentru Putin în Rusia, iar el este învinuit pentru zeci de mii de morți în Ucraina. Unde ar putea fugi pentru a evita să se confrunte cu justiția? Avocații lui Putin l-ar sfătui probabil să meargă într-o țară care nu a semnat statutul CPI, a spus Van den Wyngaert, în special una în care ar putea exista „multă ezitare în a-l extrăda”.

Locurile posibile

Iată câteva dintre locurile în care ar putea merge Putin, evaluate în funcție de nivelul de prietenie cu liderii de acolo, de calitatea probabilă a vieții, de stabilitate și de riscul de extrădare.

China

Pro: Putin l-a numit pe Xi Jinping prietenul său „apropiat”; președintele chinez l-ar fi descris pe omologul său rus ca fiind „cel mai bun prieten și prietenul său de suflet”. Cei doi autocrați sunt atât de apropiați, încât s-au întâlnit chiar și la o petrecere  pentru a sărbători cea de-a 66-a aniversare a lui Xi. Și, având în vedere că Xi și-a asigurat recent al treilea mandat de lider chinez – și, în esență, și-a consolidat președinția pe viață – este puțin probabil ca Putin să aibă de-a face cu altcineva în afară de prietenul său de piept.

Dezavantaje: relațiile chinezo-ruse au fost descrise ca fiind mai mult strategice decât cu adevărat calde, iar Beijingul poate că nu dorește să își riște comerțul cu Occidentul prin găzduirea unui fost prim-ministru acuzat de crime de război.

Siria

Pro: Președintele sirian Bashar al-Assad a cerut ajutorul lui Putin pentru a reprima brutal o revoltă care a început în 2015, așa că ce înseamnă un mic exil între doi prieteni de lungă durată, criminali de război? Există, de fapt, zvonuri care circulă online că Putin se pregătește să-și mute anturajul la Alep dacă pierde războiul.

Dezavantaje: Putin ar trebui probabil să traverseze spațiul aerian al Turciei – și, prin urmare, al NATO – pentru a ajunge în Siria, lăsându-l oarecum expus. Mai important, fără sprijinul rusesc și fără mercenari wagnerieni care să ajute la susținerea lui Assad, Siria ar putea să nu fie în siguranță pentru Putin pentru mult timp. În plus, nu este chiar un „loc de dor pentru un dictator uzat”, după cum spune expertul german în drept internațional Gerd Hankel, care a publicat recent o carte care a analizat modul în care Putin ar putea fi judecat. Hankel a adăugat că Siria seamănă cu „închisori mai mari, cu un nivel de trai care nu este impresionant, nici măcar pentru elita financiară”.

Iran

Pro: În condițiile în care acordul nuclear iranian care a îmbunătățit relațiile cu Occidentul este aproape mort și îngropat, Teheranul nu are prea multe de pierdut dacă se va apropia de Putin. De fapt, sancțiunile impuse atât Rusiei, cât și Iranului în ultimii ani au consolidat relația, Teheranul devenind furnizorul favorit de drone al Rusiei. Bonus: Având în vedere că Putin este cunoscut pentru faptul că evită alcoolul, probabil că interdicția publică de băutură nu îl va deranja.

Dezavantaje: Protestele în masă în curs de desfășurare împotriva autoritarilor aflați la putere înseamnă că zilele regimului ar putea fi numărate – și așa s-ar duce și refugiul sigur al lui Putin. Prietenii ayatolahilor s-ar putea să nu fie populari în lunile și anii care vor urma. Putin nu ar vrea să aibă aceeași soartă ca și diplomatul și poetul rus din secolul al XIX-lea Alexander Griboyedov, care a fost împușcat în Teheran, apoi decapitat de un vânzător de kebab.

Coreea de Nord

Pro: Coreea de Nord, un alt furnizor de armament rusesc, are la conducere un tânăr „lider suprem” care nu dă semne că și-ar pierde controlul asupra puterii prea curând. În timp ce o mare parte a națiunii trăiește în sărăcie, Kimii au un stil de viață faimos și opulent, cu vânătoare de foci și super-iahturi, pe care Putin ar fi probabil capabil să îl împărtășească. Deși Pyongyang nu este chiar o ascunzătoare populară, ar putea fi o carieră cinematografică profitabilă în joc. Putin ar trebui doar să ia exemplul lui James Joseph Dresnok – soldatul american care a dezertat în Coreea de Nord în 1962, înainte de a juca în numeroase filme de propagandă, inclusiv unele care ar fi fost regizate de însuși liderul suprem de atunci, Kim Jong-il. Putin ar putea să-și pună mustață și să joace rolul lui Stalin într-un film de război!

Dezavantaje: Pyongyang este mai mult Hollyweird decât Hollywood – regulile stricte care guvernează viața de zi cu zi înseamnă că statul controlează totul, de la hainele pe care le poartă oamenii până la coafura și utilizarea argoului. În plus, există întotdeauna riscul ca zbaterile cu săbii nucleare ale lui Kim Jong-un să se termine în lacrimi. Din tigaie…

Emiratele Arabe Unite

Pro: Putin ar urma o cale bine cunoscută dacă ar căuta refugiu în EAU. Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit în această țară după preluarea puterii de către talibani anul trecut și, după câte se pare, a fost găzduit timp de câteva luni într-un hotel de cinci stele; fostul rege spaniol Juan Carlos a petrecut doi ani în această țară după ce a fost implicat într-o anchetă privind presupuse fapte de corupție. În plus, Emiratele Arabe Unite au descris loviturile aeriene rusești din Siria drept atacuri asupra unui „inamic comun”. Nu te împrietenești cu salata – dar te împrietenești cu loviturile aeriene!

Dezavantaje: Dușmanii săi ar considera că este un loc destul de ușor pentru a efectua o lovitură. „Emiratele Arabe Unite sunt o opțiune bună, dar probabil nu suficient de puternică” pentru a asigura siguranța lui Putin, a declarat Hankel. „Occidentul este mult mai dependent de Arabia Saudită vecină”.

Arabia Saudită

Pro: Relația prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman cu Rusia lui Putin s-a îmbunătățit în ultimul an, legăturile aprofundându-se în ciuda invaziei Ucrainei. Cele două petro-superputeri își coordonează politicile energetice și împărtășesc valori comune în ceea ce privește modul în care își conduc țările și tratează jurnaliștii care nu urmează linia companiei.

Hankel a susținut că Arabia Saudită ar fi cea mai bună opțiune a lui Putin, în cazul în care ar trebui să părăsească Rusia, numind-o „o țară fără niciun fel de morală în materie de drepturi ale omului”, care are „experiență în acordarea de azil criminalilor în masă”. Un caz concret: Saudiții i-au acordat azil dictatorului ugandez destituit Idi Amin și i-au plătit o subvenție generoasă, permițându-i să ducă o viață de lux timp de două decenii în Jeddah. „Lipsa de moralitate este invers proporțională cu bogăția de care Putin s-ar putea bucura în Arabia Saudită”, a spus Hankel.

Dezavantaje: Când vine vorba de împingere, SUA pot apela la favoruri la Riyadh. În plus, în Siria, Putin a trecut de partea regimului Assad, care este susținut și de Iran – dușmanul de moarte al Arabiei Saudite. Ca răspuns, saudiții și-au sporit sprijinul pentru rebeli. Așadar, ar putea exista unele tensiuni în această privință.

Ungaria

Pro: În cadrul UE, Ungaria este probabil cea mai bună alegere a lui Putin pentru un refugiu. Prim-ministrul Viktor Orbán a fost cel care nu s-a opus blocului atunci când a impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la războiul acesteia în Ucraina, a refuzat să trimită ajutor militar Kievului și chiar a încheiat un acord de gaz cu Kremlinul după invazie.

Contra: Intrarea în UE ar fi o idee proastă pentru Putin – chiar dacă Ungaria este unul dintre locurile mai prietenoase pentru președintele rus. În ciuda regresului Budapestei în ceea ce privește statul de drept, țara este semnatară a CPI și parte a sistemului de mandate europene de arestare.