Lumea la zi

Pierderi considerabile pentru Rusia! Milioane de tone de grâu nu vor ajunge la export

rusia grau cvlpress.ro
sursa foto: cvlpress.ro

Ucraina și Rusia se numără printre cei mai importanți producători și exportatori de cereale din lume, grâul fiind cultura principală. Situația tensionată dintre cele două țări a afectat profund aceste două arii de activitate. După ce Kievul a întâmpinat probleme cu exporturile de pe Marea Neagră, de data aceasta Federația Rusă este cea care va avea pierderi considerabile.

În contextul sancțiunilor impuse de marile puteri globale față de Rusia, odată cu invazia din Ucraina, economia sa a suferit pierderi considerabile. În ceea ce privește exporturile de cereale, unul dintre cele mai puternice segmente economice ale Rusiei, acestea au fost diminuate de taxele impuse de Guvernul de la Moscova și de probleme logistice rezultate din conflictul cu Ucraina.

În acest context, fermierii ruşi anunță că o mare parte din producția de grâu nu va ajunge către export, ceea ce va duce la probleme logistice legate de depozitarea cerealelor. „De mai multe luni, depozitarea a fost o problemă pentru unii fermieri. Nu am mai văzut ceva similar după 2017-2018”, a declarat directorul operaţional de la SovEcon, Andrey Sizov, potrivit ProTV.

Recolta 100 de milioane de tone de grâu a Rusiei

Prognoza verii privind producția de grâu a Rusiei pentru 2022 a fost majorată cu 0,6 milioane de tone, până la un nou record de 89,2 milioane de tone, ca urmare a unei perspective îmbunătățite pentru recolta de grâu de primăvară, având în vedere condițiile bune de vreme, propice pentru creșterea recoltei.

De asemenea, Rusia și Ucraina au semnat în vara un acord pentru eliberarea exporturilor de grâu ale Ucrainei, fapt ce a dus la creșterea grâului pe piața mondială. Cu toate acestea, escaladarea conflictului în ultima perioadă a adus situația înapoi în punctul de pornire de dinaintea acordului semnat în iulie. Chiar dacă exporturile de alimente ruseşti nu sunt vizate de sancţiuni, unele țări preferă să nu facă comerț cu Rusia și să își obțină resursele de la alte state exportatoare de cereale.

Preţul grâului pe piaţa mondială a explodat după ce blocada rusească asupra porturilor ucrainene a paralizat exporturile de grâu ale Ucrainei, ceea ce împins în sus preţurile la alimente. Deşi un acord pentru deblocarea porturilor ucrainene, convenit în luna iulie, a ajutat la reducerea preţurilor, escaladarea războiului din Ucraina a readus preţul grâului la nivelul la care era înainte acordului.

Impactul negativ asupra economiei mondiale

Rusia și Ucraina au reprezentat în medie 10% și, respectiv, 3% din producția mondială de grâu în ultimii cinci ani. Rusia și Ucraina sunt primul și al cincilea cel mai mare exportator de grâu, reprezentând 20% și, respectiv, 10% din exporturile globale. Ambele țări joacă un rol esențial în aprovizionarea cu grâu a piețelor globale, inclusiv a regiunii Orientului Mijlociu și Africii de Nord, unde grâul este principalul aliment de bază.

Având în vedere importanța Rusiei și a Ucrainei pentru piețele agricole și de inputuri la nivel mondial, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsurile politice au implicații semnificative și potențial de lungă durată pentru producători și consumatori. Disponibilitatea redusă a exporturilor de cereale din Ucraina determină creșterea prețurilor internaționale la alimente și furaje.

În plus, prețurile globale ale energiei și ale îngrășămintelor au crescut de la nivelurile lor deja ridicate din cauza agresiunii Rusiei și a incertitudinii care rezultă în legătură cu disponibilitatea energiei și a îngrășămintelor rusești la nivel mondial. Întrucât sectorul agroalimentar este un sector cu un consum intensiv de energie, creșterea prețurilor la energie și la îngrășăminte se traduce prin costuri de producție mai mari și contribuie la creșterea prețurilor la alimente.