Lumea la zi

Pierdere importantă pentru Rusia în domeniul apărării! Dezvoltatorul rachetelor Kalibr a decedat la vârsta de 86 de ani

hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Directorul științific al concernului de apărare aero-spațială ”Almaz-Antey”, Pavel Kamnev, cunoscut de altfel și pentru dezvoltarea rachetelor de tip ”Kalibr” a decedat la vârsta de 86 de ani, potrivit serviciului de presă al concernului.

„”La 9 ianuarie 2023, la vârsta de 86 de ani, a murit directorul științific al concernului de apărare aero-spațială „Almaz-Antey”, Erou al muncii al Federației Ruse, Pavel Ivanovici Kamnev” a precizat serviciul de presă.

Pavel Kamnev, creatorul renumitului sistem rusesc de rachete Kalibr, a murit la vârsta de 86 de ani, informează și RIA Novosti. Kamnev a ocupat funcția de director științific al Concernului de apărare aero-spațială Almaz-Antey. Înainte de a fi numit în această funcție, inginerul a condus Biroul Novator, unde au fost dezvoltate  rachetele Kalibr.

Kamnev a fost decorat de președintele rus, Vladimir Putin

Concernul Almaz-Antey, al cărui supervizor era Kamnev, a precizat că acesta „a luat parte activă la dezvoltarea multor sisteme de rachete”. De asemenea, a supervizat activitatea de creare a mostrelor de arme cu rachete pentru diferite ramuri ale trupelor rusești.

Corporația Almaz-Antey a fost înființată în 2002 prin decret prezidențial emis de actualul președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin. Compania de stat se numără printre primii 10 producători de armament din lume, generând în 2017 venituri de aproape 10 miliarde de dolari.

„A luat parte activă la dezvoltarea multor sisteme de rachete, a desfășurat managementul științific și tehnic al celei mai importante lucrări, cea privind crearea și modernizarea a zeci de arme de rachete de diferite clase pentru Forțele Terestre, Marină, Forțele Aeriene, pentru sistemele de antirachetă și de apărare aeriană ale țării, precum și exportul de arme”, se mai arată în comunicatul de presă.

Specificațiile rachetelor Kalibr

Kamnev s-a născut pe 14 noiembrie 1937 la Mahacikala, republica Daghestan din Caucaz, acesta a absolvit Institutul de Aviație din Moscova. În 2017 a fost numit în funcția de director științific al corporației de stat Almaz-Antei. Președintele rus Vladimir Putin i-a oferit titlul de ”Erou al Muncii” în 2016. Omul de știință a patentat peste douăzeci de invenții folosite de Marina Rusiei în atacurile acesteia asupra Ucrainei, potrivit stirileprotv.md.

Decesul lui Kamnev survine la puțin timp după ce, la 25 decembrie, directorul general al companiei Admiralty Shipyards, Alexander Buzakov, care a fabricat submarine purtătoare de rachete Kalibr, a murit subit în Rusia.

Rachetele ”Kalibr” au fost testate pentru prima oară în Marea Neagră în timpul unor exerciții navale. Acestea pot fi lansate pe orice vreme în salvă sau singure. Pot fi echipate cu focoase nucleare de 500 de kilograme. Ajung până la o altitudine de 1000 de metri dar pot zbura și la 20 de metri deasupra apei, fapt ce le face invizibile pentru sistemele de radar.

Pot penetra cu ușurință scuturile de apărare antirachetă. În faza finală a zborului rachetele Kalibr ating viteze supersonice, fapt ce face aproape imposibilă detectarea lor. Sistemul de rachete, construite de Pavel Kamnev fac parte din dotarea flotei ruse desfășurată în Marea Neagră.