Infofinanciar > Lumea la zi > Rachetele rusești de croazieră pândesc din Marea Neagră. Câte Kalibr sunt gata de atac
Lumea la zi

Rachetele rusești de croazieră pândesc din Marea Neagră. Câte Kalibr sunt gata de atac

racheta de croaziera
Foto: english.iswnews.com

Într-o foarte recentă declarație a lui  Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, spune că  „Două nave cu o salvă totală de până la 16 rachete Kalibr sunt gata de lansare din Marea Neagră.

Ce sunt Kalibr

Rachetele Kalibr se află „la capătul superior” al tehnologiei militare ruse. Sunt arme de precizie, care pot suferi corecții de traiectorie în timpul zborului și care sunt capabile să zboare de la câteva sute la câteva mii de kilometri până la țintă. Pot fi echipate cu încărcătură convențională sau nucleară.

Unele modele – precum 3M-54K sau 3M-54T – ating viteze supersonice în etapa finală a zborului, ceea ce le face mai greu de anihiliat.

La o lună de la începutul invaziei, rușii anunțau că au lansat un atac cu rachete Kalibr model 3M-14 asupra unor ținte militare din Orjev, o localitate din apropiere de Rivne, care, la rândul său, este situat la aproximativ 400 de kilometri vest de Kiev.

Rachetele au fost lansate de pe mare, din Sevastopol. Imagini distribuite de Ministerul rus al Apărării pe platforma Telegram arată momentul lansării a cel puțin patru rachete Kalibr de pe o navă.

„Sunt rachete rusești de croazieră cu rază lungă, lansate de pe mare, asemănătoare cu rachetele americane Tomahawk. Folosesc navigația prin satelit, împreună cu ghidajul inerțial încorporat”, spune și Ian Williams, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS)

3M-14 Kalibr, date tehnice

3M-14 reprezintă o versiune a familiei mai mari de rachete de croazieră rusești denumite uzual Kalibr. Poate fi lansată de pe nave sau submarine asupra țintelor aflate pe uscat.

Are o rază de acțiune maximă de 2.500 de kilometri și a fost proiectată pentru a străpunge apărarea antiaeriană a țintelor fixe de la sol.

Zborul său orizontal are loc, în cea mai mare parte, la joasă altitudine, de-a lungul unor puncte pre-programate, și poate fi corectat pe parcurs, grație datelor transmise prin satelit.

Precizia unor astfel de rachete este foarte mare, comparativ cu a rachetelor balistice.

Un proiectil 3M-14 (numit SS-N-30A în nomenclatorul NATO) are lungimea de 6,2 metri (varianta 3M-14K) sau 8,9 metri (3M-14T) și poate transporta un focos de 450 de kilograme. În faza finală zborului, racheta atinge o viteză sub-sonică de 0,8 Mach (80% din viteza sunetului).

Polonia și România, ținte pentru Kalibr

Pe 7 octombrie 2015, fregata rusă Gepard Dagestan şi trei corvete mici din clasa Buyan care navigau în Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră Kalibr. Rachetele de croazieră lungi de 9 metri au zburat la 900 de mile deasupra teritoriului iranian şi irakian înainte de a lovi 11 ţinte în Siria – baze de luptători ISIS şi rebeli din Armata Siriană Liberă.

Rachetele Kalibr sunt în prezent desfăşurate pe submarinele marinei ruse din clasa Kilo şi pe tipuri mai moderne, inclusiv de clasele Akula, Lada şi Yasen.

Recent, un articol de pe Pravda vorbeşte de posibile ţinte ale rachetelor Kalibr- România, care e acuzată în mod fals că intenţionează să invadeze Transnistria pentru a apăra Moldova, şi Polonia, care serveşte drept punct de tranzit pentru toate transporturile de armament din ţările vestice către Ucraina.